Cine judecă dosarul lui Chirica: soțul judecătoarei plătit de primărie cu zeci de mii de euro

7758
Mihai Chirica si Mihai Codreanu
Mihai Chirica si Mihai Codreanu

@ Judecători în grevă iar Dreptate poate numai de la Dumnezeu putem spera că la Curtea de Apel Iași, la secția penală unii judecători au probleme mari de integritate @ În ediția de azi, arătăm că singurul dosar în care Mihai Chirica a fost trimis în judecată de DNA Iași este judecat în Cameră Preliminară de judecătoarea Alina Codreanu, al cărei soț, arhitectul Mihai Codreanu a încasat bani grei de la Primăria Iași pentru realizarea unor planuri urbanistice în beneficiul municipalității @ Mai mult decât atât, cu sprijinul lui Mihai Chirica, Codreanu ocupă un loc în comisia de oportunitate, de pe lângă Consiliul Local, adică entitatea care emite primele avize pentru marile planuri urbanistice (blocuri de locuințe, spații de producție și comerciale etc ) @ În plus, firmele de arhitectură ale lui Codreanu realizeaza contracost pentru marii dezvoltatori, proiecte și planuri urbanistice care au nevoie de avize semnate de Chirica dar și de votul consilierilor locali fideli primarului

Oare cu ce dorește să ne mai șocheze Curtea de Apel Iași în perioada următoare? Judecătoarea  Nicoleta Grancea l-a eliberat pe interlopul Vandame, prietenul fratelui său, Robert Grancea iar colega sa, Alina Codreanu îl judecă în prezent pe primarul Mihai Chirica, în singurul dosar de corupție în care a fost trimis in judecata de DNA Iași, și asta în condițiile în care, soțul judecătoarei este un colaborator apropiat al primarului și a fost plătit regește din bugetul local, în ultimii ani pentru realizarea unor proiecte de arhitectura si urbanism  în beneficiul municipiului Iași. Cu toate acestea Alina Codreanu nu s-a sinchisit până acum să se abțină în acest dosar de corupție, în condițiile în care până acum s-au scurs două termene de judecată. Vorbim despre celebrul ‘’dosar Flux’’, cel  în care Mihai Chirica, Gabriel Harabagiu și altii sunt acuzați că au emis ilegal certificatul de edificare pentru clădirea pe care firma afaceristului Gheorghe Chescu a ridicat-o în Tătărași, pe strada Vasile Lupu nr.95G.  Dosarul se află în Cameră Preliminară iar la data de 5.04.2023 a trecut de Tribunal. Adică, magistrații Tribunalului au decis că poate să înceapă judecată pe fond. Pentru că doresc să evite judecata și să trimită dosarul înapoi la DNA, Chirica și ceilalți inculpati au făcut contestație la Curte de Apel Iași. La începutul lunii iunie dosarul a ajuns la Curtea de Apel Iași la un complet de judecată condus de Alina Codreanu, soția arhitectului Mihai Codreanu, un colaborator apropiat al primarului Mihai Chirica. Astfel, cu sprijinul lui Mihai Chirica, Mihai Codreanu ocupă un loc în comisia de oportunitate de pe lângă Consiliul Local, adică entitatea care emite primele avize pentru marile planuri urbanistice (blocuri de locuințe, spații de producție și comerciale etc). Firmele de arhitectură ale lui Codreanu au realizat în baza unui contract încheiat cu primăria, contractul nr.24636/11.12.2017, planurile urbanistice zonale (PUZ) pentru Spitalul Clinic Regional de Urgenţă Iaşi şi Sala Polivalentă. Ambele proiecte urmeaza a fi realizate în zona Moara de Vânt. Iată ce declara Chirica, pe 27 aprilie 2018 despre colaborarea cu Mihai Codreanu pe tema Spitalului Regional de Urgenta. ‘’ În urmă cu două zile, reprezentanţii Primăriei Municipiului Iași au avut o nouă întâlnire cu oficialii Ministerului Sănătăţii, de data aceasta pe tema studiului de fezabilitate al viitorului Spital Regional de Urgenţă. Colaboratorii noştri, respectiv domnul Mihai Codreanu, au fost la întâlnirea organizată de Ministerul Sănătăţii în vederea evaluării nivelului de maturitate a acestui proiect. Informaţiile sunt pozitive, prezenţa dumnealui acolo a fost chiar de bun augur’’, spunea atunci Chirica.

Chirica susține că nu știe câți bani i-a dat lui Codreanu

Trebuie să precizam ca pentru realizarea PUZ pentru Spitalul Regional de Urgență, în anul 2017 Primăria Iași a încheiat contract prin incredintare directa cu firma lui Codreanu, Redgraph SRL dar proiectul a fost derulat prin intermediul Centrului de Cercetare Arhitectura și Urbanism Iași, o entitate din cadrul Facultății de Arhitectură a Universității Tehnice Gheorghe Asachi, coordonată printre altele si de Mihai Codreanu. Conform documentelor, o parte din lucrari au fost executate de SC Redgraph SRL (vezi document). L-am întrebat pe Mihai Chirica câți bani a plătit pentru PUZ necesar construirii Spitalului Regional si ce rol a avut Codreanu. Potrivit planșelor urbanistice depuse la Primăria Iași, Mihai Codreanu a fost șef de proiect. ‘’Nu mai țin minte cât a costat. Este scris în buget. Mă uit mâine. Nu știu ce rol a avut domnul Codreanu.’’, a spus Mihai Chirica.

Ne-am uitat în bugetele locale pe ultimii ani. Primăria a alocat sute de mii de euro pentru planuri urbanistice dar asta nu înseamna ca toti banii au ajuns la Codreanu. Filele de buget nu defalca fondurile alocate pentru Spitalul Regional dar potrivit preturilor practicate pe această piața firmele lui Codreanu au încasat de la Primăria Iași cel puțin câteva zecii de mii de euro. Firma Redgraph SRL apare si în declaratia de avere completata de Alina Codreanu, la capitolul privind veniturile soțului (vezi document).

Codreanu face și tace. ‘’Nu comentez’’

arhitect Codreanu
arhitect Codreanu

L-am întrebat telefonic pe Mihai Codreanu dacă este normal ca Mihai Chirica să fie judecat de soția sa în condițiile în care firmele sale de arhitectură au încasat bani de la Primăria Iași. Redăm mai jos discuția telefonică.

Reporter: Buna ziua domnule Codreanu, sunt jurnalist la Dezvăluirea.ro vreau să vă adresez o întrebare.

Codreanu: Spuneți…

Reporter: Soția dumnevoastră, doamna judecător Alina Codreanu, judecă dosarul primarului Mihai Chirica.

Codreanu: Nu știu ce dosare are soția mea

Reporter: …dar dumnevoastră ați încasat bani de la Primăria Iași

Codreanu: Nu comentez. La Revedere.

Dupa aceea Mihai Codreanu a închis telefonul.

Pe lângă faptul ca este membru în Comisia de oportunitate, firmele lui Codreanu realizeaza si proiecte de urbanism si arhitectura care au nevoie de avizele municipalitatii dar și de voturile consilierilor locali fideli primarului Mihai Chirica pentru a fi aprobate. Să precizam ca Mihai Chirica deține o majoritate PNL – PMP în Consiliul Local. Prin urmare, înainte să facă grevă pentru păstrarea pensiilor speciale, unii judecători ar trebui să-și facă ordine în propria conștiință. Având în vedere cele arătate mai sus este clar ca Alina Codreanu se află în incompatibilitate ori de câte ori deschide dosarul lui Chirica. Daca Alina Codreanu pronunța o soluție în favoarea lui Mihai Chirica atunci singurul dosar de coruptie în care a fost trimis în judecată va fi spulberat.

FLAGRANT: Fratele judecătoarei care l-a eliberat pe Vandame fotografiat la o petrecere împreună cu temutul interlop

 

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.