Trăsnet! Procurorul Emilian Eva dă în judecată SRI după ce a fost condamnat definitiv! FOTO (EXCLUSIV)

2805
Emilian Eva
Emilian Eva

@ Trăsnet: procurorul Emilian Eva dă în judecată SRI după ce a fost condamnat definitiv @ Recent, judecătorii de la Curtea Supremă au menţinut pedeapsa primită de procurorul ieşean la prima instanţă

Trăsnet: procurorul Emilian Eva dă în judecată SRI după ce a fost condamnat definitiv. Astfel, ex-magistratul le cere judecătorilor de la Curtea de Apel Iaşi să oblige Serviciul Român de Informaţii (SRI), prin Direcţia Juridică, să îi comunice informaţii de intere public. Acum, urmează ca instanţa să stabilească un prim termen al procesului. Mai apoi, judecătorii ieşeni vor asculta ce au de spus ambele părţi, pentru a putea lua o decizie în acest caz.

Amintim că, recent, judecătorii de la Curtea Supremă au menţinut pedeapsa primită de procurorul ieşean la prima instanţă. Procurorii DNA ceruseră ca Emilian Eva şi fiica acestuia să fie condamnaţi la închisoare cu executare. Amintim că Emilian Eva a fost acuzat de luare de mită în formă continuată. O parte din această mită este alcătuită din mai multe tablouri, pe care fostul procuror le-ar fi primit de la medicul Dan Tesloianu.

 

Magistraţii bucureşteni au luat decizia

 

Cei de la DNA au cerut închisoare cu executare pentru Emilian Eva. ICCJ i-a confiscat fostului procuror Eva Emilian tablourile primite de la medicul Dan Tesloianu, care au fost puse în păstrare de la urmărirea penală, intrând în patrimoniul Muzeului Național de Artă. De asemenea, procurorul ieşean a rămas și cu condamnarea primită pe fond, de 2 ani și 11 luni de închisoare, cu suspendare.

„Instanţa respinge, ca nefondată, cererea de repunere pe rol formulată de apelantul inculpat Eva Emilian. Admite apelul formulat de Ministerul Public. Desfiinţează, în parte, sentinţa apelată numai cu privire la dispoziţia de restituire către inculpatul Eva Emilian a tablourilor lăsate în custodie la Muzeul Naţional de Artă al României. Confiscă de la inculpatul Eva Emilian tablourile lăsate în custodie la Muzeul Naţional de Artă al României, cu excepţia celor cu privire la care s-a dispus restituirea către inculpata Eva Bianca Mădălina şi numiţii Eva Iuliana, Rublinschi Adrian, Canschi Giani şi Tesloianu Nicolae Dan, precum şi cu excepţia celor care au fost ridicate de la numitul Eva Lucian în cursul urmăririi penale.

Menţine celelalte dispoziii ale sentinţei penale apelate. Respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Eva Emilian împotriva aceleiaşi sentinţe penale. Definitivă. Cu opinia separată, în sensul admiterii apelului formulat de inculpatul Eva Emilian, numai în ceea ce priveşte imposibilitatea folosirii în procesul penal a interceptării convorbirilor telefonice obţinute în baza mandatelor de supraveghere emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, au afirmat magistraţii.

Procesul a fost suspendat pentru o perioadă

 

Instanța supremă a reluat în decembrie 2022 procesul în care fostul procuror DNA Emilian Eva a fost condamnat pentru corupție. La fond, Emilian Eva a primit o pedeapsă de 2 ani și 11 luni de închisoare, cu suspendare, pentru luare de mită și operațiuni financiare incompatibile cu funcția. Procesul a fost suspendat în 2018, când fostul procuror a cerut sesizarea CJUE în legătură cu dreptul judecătorilor de a nu respecta deciziile CCR fără să fie sancționați disciplinar.

În luna noiembrie 2022, Emilian Eva a primit răspunsul de la CJUE, reluând practic deciziile anterioare în care a stabilit că judecătorii naționali pot să nu aplice, fără riscul de a fi anchetați disciplinar, deciziile Curților Constituționale, în cazurile de corupție.

Astfel, în urma deciziei CJUE, Înalta Curte a decis repunerea pe rol și reluarea judecării dosarul de corupție. În acest caz, denunţător ar fi fost medicul Dan Tesloianu. Doctorul i-ar fi dat spaga lui Eva dupa ce acesta din urma, in calitate de procuror ar fi clasat un dosar in care Tesloianu era acuzat ca a primit mita de la un pacient. Tesloianu este cercetat într-un alt dosar, fiind suspectat că ar fi montat unor pacienţi diverse aparate medicale prelevate de la morţi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.