Document exploziv! Tudorel Toader a dat-o pe fata: dicteaza sentinte judecatorilor

2630

@ Printr-o adresa trimisa de ministerul Justitiei catre tribunale si curtile de apel, Tudorel Toader le spune magistratilor ”sa aiba grija” cu privire la modul in care se judeca procesele in care ministerul a fost chemat in judecata de sindicatele penitenciarelor sau de grefieri

Daca pana acum ni se pareau exagerate unele afirmatii potrivit carora ministrul Tudorel Toader vrea sa subordoneze Justitia ca in perioada comunista, un document emis recent de Ministerul Justitiei ne da motive suficiente sa incepem sa credem ca astfel de  opinii nu sunt deloc deplasate. Astfel, printr-o adresa inregistrata la Ministerul Justitiei pe data de 12 martie a.c si trimisa ulterior tribunalelor si curtilor de apel, Toader le spune practic judecatorilor cum sa se comporte si ce trebuie sa faca in procese in care ministerul pe care il reprezinta a fost chemat in judecata de proprii angajati. Potrivit unor surse sunt vizate in special procesele in care Ministerul Justitiei a fost chemat in judecata de agentii de penitenciar si grefieri pentru plata unor drepturi salariale. Astfel, in conditiile in care conform Legii, judecatorul trebuie sa se pronunte doar in baza probelor si a argumentelor prezentate de parti, prin adresa respectiva, Toader le cere judecatorilor sa se transforme in avocati ai Ministerului Justitiei. Cu alte cuvinte, Ministerul Justitiei le transmite indirect cam ce atitudine trebuie sa aiba in procesele respective inducandu-le indirect si solutia finala, sentinta. Prezentam mai jos continutul acestei adrese. „Avand in vedere atributiile dumneavoastra prevazute in Regulementul de ordine interioara al instantelor judecatoresti, aprobat prin Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii nr.1375/2005 cu modificarile si completarile ulterioare cu privire la coordonarea si controlul privind administrarea curtilor de apel si tribunalelor si tinand seama de impactul bugetar  creat de hotararile judecatoresti referitoare la stabilirea drepturilor salariale, va recomandam sa depuneti toate diligentele necesatre in vederea formularii apararilor  si cailor de atac  in dosarele care au acest obiect”, se arata in adresa semnata de Tudorel Toader.

Sindicate: „Este o ingerinta grava in actul de Justitie”

Vorbind despre ”impactul bugetar”, Tudorel Toader le spune practic indirect judecatorilor ca daca vor sa-si mentina salariile ridicate pe care le au in prezent sa nu dea castig de cauza agentilor de penitenciar si grefierilor ca nu prea mai sunt bani. Asta, in conditiile in care un agent de penitenciar pleaca de la un salariu de baza de 530 si ajunge la 2.000 lei cu tot cu sporuri. „Am vazut si eu adresa respectiva. Este un amestec nepermis in treburile justitiei. Ministrul Justitiei vrea sa influenteze astfel sentintele in care  este chemat in judecata ministerul de catre  angajatii cu salarii mici cum sunt cei din administratia nationale a penitenciarelor”,  a spus Dorin Scarlii, presedintele Sindicatului din Penitenciarul Iasi.

Prezentam un fluturas de salariu al unui agent de penitenciar pentru a arata ca cel putin unele din actiunile deschise in justitie de angajatii Ministerului Justitiei sunt indreptatite.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.