Turnurile lui Tolea de pe Poitiers au fost retezate. Dezvoltatorul nu a respectat autorizația

14397
Catalin Tudosa si Poitiers Towers
Catalin Tudosa si Poitiers Towers

@ Poitiers Towers:  Cătălin Tudosă zis Tolea nu poate face  recepția blocurilor deoarece nu respectă autorizația de construire @ Pur și simplu Tudosă a refuzat să mai facă un etaj sus iar în partea de jos i-au dispărut subsolurile @ Tudosă a depus documentația de reautorizare în Primăria Iași încă din 2021 iar documentația a fost respinsă fiind returnată pentru completări @ Fără reautorizare Tolea nu va putea intabula blocurile iar cei care care au încheiat antecontracte de vânzare-cumpărare nu pot deveni proprietari @ Va risca Chirica să recepționeze ilegal ‘’Poitiers Towers’’ și să se aleagă cu un nou dosar la DNA așa cum a facut în cazul blocului lui Cheșcu din Tătărași?

Grandiosul ‘’Poitiers Towers’’ s-a  transformat în ‘’Potiers Turnulețe’’ deoarece dezvoltatorul Cătălin Tudosă zis Tolea și le-a retezat singur după ce a decis să nu mai respecta autorizația de construire emisă în anul 2020 de Primăria municipiului Iași. Prin autorizația nr. 446/5.06.2020 firma lui Tudosă primise aprobare să ridice niște blocuri cu un regim maxim de înălțime 2S+P+M+11E, adică două subsoluri un demisol, un mezanin și 11 etaje, conform Planului Urbanistic Zonal aprobat de Consiliul Local prin HCL nr. 518/29.11.2018.  Verificând proiectul în diferita faze de execuție autoritățile au constatat că proiectul a suferit modificări fără ca municipalitatea să fie emis o nouă autorizație. Astfel, Tolea nu a mai făcut nici un subsol iar din cele 11 etaje a făcut numai 10. Adică, Tolea ar fi ridicat niște blocuri cu un regim de înălțime D+M+10E. Adică,  Tolea ar fi ridicat niște blocuri cu demisol, mezanin și 10 etaje. Modificările făcute de Tolea la acest proiect sunt mai mult decât dubioase având în vedere că inițial se stabilise că o bună parte din locurile de parcare să fie în subteran iar Tudosă a eliminat subsolurile. Vorbim despre o chestiune serioasă având în vedere că potrivit autorizației de construire SC Cat Construct Grup SRL primise aprobare să amenajeze 297 apartamente.

Se încearcă obținerea unei noi autorizații

Tolea a plecat din start cu intenția de a nu respecta autorizația emisă de primărie. Astfel, după cum am arătat autorizația a fost emisă în anul 2020 iar în anul 2021 la scurt timp după ce s-a apucat de lucrări SC Cat Construct Grup SRL a depus o nouă documentație de reautorizare. Au trecut doi ani și firma nu a obținut o nouă reautorizare. Tolea a dat unele interviuri in presa locală în care se lăuda ca noua documentație urbanistică pregătita pentru acest proiect prevede și realizarea unei parcări supraterane. Mai mult, în aceste interviuri Tolea nu mai vorbește de blocuri cu 11 etaje ci de imobile cu 10 etaje. Inițial documentația de reautorizare a fost respinsă pentru completări. Recent însă Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism de pe lângă Consiliul Local a emis un aviz de oportunitate pentru ‘’ realizarea unui complex rezidential tip mixed – use (locuinte colective, comert, birouri, spatii pentru servicii, spatii pentru agrement, parcare supraterană și subterană, functiuni complementare, generat de imobilul situat în intravilanul municipiului Iași, bulevardul Poitiers’’. Asta înseamnă că Tolea trebuie să obțină din nou aprobarea Consiliului Local pentru un alt Plan Urbanistic Zonal și după aceea poate spera în obținerea unei noi autorizații de construire. După cum merg treburile în Primaria Iași, abia după cel puțin 2 ani Tolea ar putea spera ca va obține o noua autorizație. L-am contactat pe primarul Mihai Chirica și l-am rugat să comenteze faptul că Tolea nu a respectat autorizația. Evident, Chirica i-a luat apărarea lui Tolea. ‘’Din câte imi amintesc eu acolo sunt și locuri de parcare pe tronsoanele intermediare, pe verticala. În ceea ce privește subsolurile, acestea nu fac parte din indicatorii urbanistici, noi nu le recomandăm dar dezvoltatorii insistă să le facă. Evident, autorizația de construire trebuia respectată’’, a spus Chirica.

Să reamintim că Tolea este unul dintre dezvoltatorii aflați în grațiile lui Chirica. Acesta din urmă a preferat să refuse finanțarea acordată de Guvern pentru lărgirea bulevardului Poitiers sa nu-i încurce planurile lui Tolea. Chirica a preferat să dea cu piciorul la o finanțare de 127 milioane lei pentru a-i emite lui Tolea o autorizație pe care nici măcar nu a respectat-o (vezi articolul repostat mai jos). I-am solicitat și lui Cătălin Tudosă un punct de vedere dar acesta nu ne-a parvenit.

Ce vor face clienții?

O parte dintre cei care au încheiat cu firma lui Tolea antecontracte de vânzare-cumpărare s-au și mutat în locuințe. Problema este că acum municipalitatea nu poate recepționa legal aceste blocuri pentru că nu respectă autorizația. Prin urmare imobilele nu pot fi intabulate iar contractele de vânzare-cumpărare nu pot fi încheiate. În plus, dacă Consiliul Local va respinge noul Plan Urbanistic Zonal și nu se va putea emite o nouă autorizație atunci clienții nu vor mai putea deveni proprietari cu acte în regulă. Chiar dacă Tolea se află printre preferatii lui Chirica este greu de crezut că primarul corupt al Iașului va risca un nou dosar penal recepționând ilegal blocurile de pe Poitiers. Să reamintim că Mihai Chirica a fost trimis în judecată de DNA Iași deoarece a edificat ilegal blocul ridicat de firma afaceristului Gheorghe Cheșcu în Tătărași pe strada Vasile Lupu nr.95G. Blocul nu respecta autorizația și totuși Chirica a emis certificatul de edificare.

Chirica ingroapa zona Poitiers pentru Tolea. Blocuri de 11 etaje in loc de sosea cu 6 benzi

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.