Un fost subprefect al Iaşului, judecat pentru fapte de corupţie! Scandalul a izbucnit de la un contract încheiat de o unitate medicală (EXCLUSIV)

1626
Bogdan Şaramet
Un fost subprefect al Iaşului este acuzat oficial de comiterea unor fapte de corupţie

@ Un fost subprefect al Iaşului, Bogdan Adrian Şaramet, este acuzat de fapte de corupţie @ Alături de acesta au mai fost trimişi în judecată de procurorii DNA economistul Ionuţ Mihalache, Radu Bogdan Ignat, Adrian Gheorghe Ciornei, precum şi firma Cao Cons SRL @ În cadrul dosarului, Ministerul Sănătăţii s-a constituit parte civilă, fiind vorba despre o presupusă pagubă de peste 100.000 de lei

Un fost subprefect al Iaşului, Bogdan Adrian Şaramet, este acuzat de comiterea unei fapte de corupţie. Vineri, 21 octombrie 2022, alături de acesta, au mai fost trimişi în judecată de procurorii DNA economistul Ionuţ Mihalache, Radu Bogdan Ignat, Adrian Gheorghe Ciornei, precum şi firma Cao Cons SRL.
De asemenea, în cadrul dosarului, Ministerul Sănătăţii s-a constituit parte civilă, fiind vorba despre o presupusă fraudă de peste 100.000 de lei. Acum, rămâne ca Tribunalul Iaşi să stabilească un prim termen al procesului penal. Mai apoi, magistraţii ieşeni vor asculta ce au de spus toate părţile implicate, pentru a putea lua o decizie în acest caz.

Fostul subprefect Bogdan Şaramet, acuzat de fapte de corupţie

Surse judiciare susţin că scandalul a izbucnit de la o afacerea de 100.000 de euro, prin care s-au înlocuit conductele de apă de la Institutul de Psihiatrie „Socola”. Suma a fost achitată integral, dar, la expertiză, a reieșit că nu se efectuaseră lucrări de 129.000 de lei, adică un sfert din valoarea totală. Puțin peste 40.000 de lei s-au recuperat din garanția depusă de firma executantă. Astfel, în urmă cu 2 ani, Institutul de Psihiatrie „Socola” a obținut fonduri pentru schimbarea conductelor de apă rece din curtea spitalului. Din cauza vechimii, de multe ori analizele apei ieșeau necorespunzătoare. Achiziția a fost făcută pe SICAP în noiembrie 2020, valoarea de atribuire fiind de 412.000 de lei (fără TVA). Contractul l-a adjudecat firma Cao Cons SRL.
Din cauză că anul bugetar se termina pe 31 decembrie, procedura prevedea, pentru lucrările nefinalizate, o recepție parțială, decontarea procentului din lucrări finalizat, urmând ca, în 2021, să fie reluate lucrările, pe o nouă filă bugetară. Suma rămasă necheltuită era returnată Ministerului Sănătății, urmând să fie prinsă în următorul buget. Aceleaşi surse adaugă că, de fapt, conducerea de la „Socola” ar fi hotărât să achite întreaga sumă, iar lucrările ar fi fost abandonate.

O pagubă constatată la Institutul de Psihiatrie „Socola”, din Iaşi

Anchetatorii DNA au susţinut că, de fapt, au existat unele nereguli, respectiv lipsea compactarea pe 2.100 mp, montarea de plăci din beton pe căminele de pe carosabil – 17 bucăţi, refacerea drumurilor din beton – 170 mp, refacerea asfaltului – 1.230 mp, montarea căminelor, montarea hidranților, armături de vane. Potrivit acestora, valoarea lucrărilor nefinalizate este de 129.000 de lei.
Pe 30 decembrie 2020, Institutul de Psihiatrie „Socola” ar fi efectuat plata: 490.322 de lei, cu TVA, suma cuvenită firmei dacă ar fi terminat lucrarea. Cao Cons a dat înapoi 41.200 de lei, reprezentând garanția de bună execuție, prin virament la Trezorerie. Asta, după ce scandalul devenise deja public. Anchetatorii au susţinut că managerul unităţii medicale ar fi știut situația reală, deoarece ar fi primit o adresă de la constructor, prin care firma susţinea că, din cauza vremii nefavorabile, nu a reușit să monteze și să refacă tot. Totuşi, la audiei, atât Radu Ignat, cât şi Bogdan Şaramet şi-au susţinut nevinovăţia. De altfel, fostul subprefect al Iaşului a afirmat că nu ar fi ştiut faptul că mai sunt lucrări de executat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.