Sentinţă-bombă a judecătorilor ieşeni! Funcţionar public, achitat pentru corupţie! (EXCLUSIV)

1222
Sediul şi sigla DNA Iaşi şi Mircea Zuzan
Mircea Zuzan a fost achitat, după ce fusese trimis în judecată de DNA Iaşi

@ Judecătorii ieşeni au emis recent o sentinţă-bombă @ Astfel, un funcţionar public din Paşcani, a fost achitat pentru fapte de corupţie @ Mircea Zuzan fusese acuzat de abuz în serviciu, participaţie improprie la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual

Sentinţă-bombă emisă de judecătorii ieşeni! Un funcţionar public a fost achitat pentru fapte de corupţie! Mircea Zuzan fusese acuzat de abuz în serviciu, participaţie improprie la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

„Instanţa îl achită pe inculpatul Mircea Zuzan şi încetează procesul penal, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. Respinge acţiunea formulată de partea civilă unitatea administrativ-teritorială Municipiul Pa;cani ca rămasă fără obiect, prejudiciul fiind integral acoperit. Anulează menţiunea olografă efectuată în fals pe reversul filei 80 din condica de predare şi expediere a corespondenţei Primăriei Municipiului Paşcani (Serviciul Administraţie Publică – Registratură, din cadrul aparatului propriu), către Serviciul Finanţe Publice Locale Paşcani cu următorul conţinut: „7.11-15227-Cabinet secretar””, au afirmat vineri, 21 octombrie 2022, magistraţii din cadrul Tribunalului Iaşi. Sentinţa nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

Mircea Zuzan, acuzat de comiterea unor fapte de corupţie

Mircea Zuzan a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în urmă cu aproximativ 7 ani, alături de alte persoane. În calitate de secretar al Consiliului Local al municipiului Pașcani, la data faptelor, acesta a fost acuzat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, participație improprie la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și instigare la fals intelectual.

„Pe 6 octombrie 1997, între CL Pașcani (reprezentat de inculpații Neculai Rățoi – primar și Mircea Zuzan – secretar) și SC Agrocomplex Lunca Pașcani SA a fost încheiat un contract de închiriere conform căruia: obiectul contractului era preluarea în chirie a suprafeței de 60 ha teren arabil, situat în cuva baraj Siret, durata contractului era de 5 ani, prețul de închiriere se calcula anual având ca bază cantitatea de 500 kg grâu la hectar înmulțită cu prețul pieței libere la 1 kg de grâu la momentul plății, plata urma a se face până la data de 1 septembrie a anului în curs, întârzierile la plată a sumei necesare se penaliza cu penalități zilnice de 5% din suma datorată, după data de 1 septembrie a anului în curs. Printr-un act adițional, încheiat ulterior, s-a stabilit ca termenul de închiriere să fie prelungit cu încă cinci ani, începând cu luna octombrie 2002″, au susţinut procurorii DNA.

Ce au mai spus anchetatorii ieşeni

Pe parcursul executării contractului și a actului adițional, respectiv la nivelul lunii septembrie 2007, SC Agrocomplex Lunca Pașcani a acumulat datorii de 15.000 de lei și penalități contractuale în valoare de 947.950 de lei către CL Pașcani. Având în vedere datoriile acumulate, aferente derulării contractului de închiriere respectiv, în cursul anului 2007 reprezentanții legali ai SC Agrocomplex Lunca Pașcani au solicitat în mai multe rânduri Primăriei Pașcani, exonerarea de la plată a redevenței și a întârzierilor aferente, motivând înregistrarea unor calamități naturale în anii 2000, 2002, 2003 și 2005.

Ca urmare a acestor solicitări, pe data de 14 septembrie 2007, alţi inculpați au întocmit și semnat un referat prin care au propus „scutirea de plată pentru sumele datorate de SC Agrocomplex Lunca Pașcani SA, pentru suprafața de 60 ha, închiriate conform contractului de închiriere și a actului adițional la contract, pentru anii sus-menționați, prelungirea contractului de închiriere și corelarea acestuia cu legislația în vigoare”.

Pe 31 octombrie 2007, inculpatul Mircea Zuzan, în calitate de Secretar al Consiliului Local al Municipiului Pașcani, în ședința CL, cu intenție, a indus în eroare pe inculpatul Neculai Rățoi (ordonator principal de credite și funcționar însărcinat cu urmărirea veniturilor unității administrativ teritoriale pe care o reprezenta), informându-l că a notificat Serviciul Finanțe Publice Locale (dar și Serviciul Financiar, Buget, Contabilitate) cu privire la suspendarea de drept a dispozițiilor cuprinse în hotărârea din data de 19.09.2007, deși nu a făcut acest lucru. În acest mod, l-a determinat pe inculpatul Rățoi Neculai să nu dispună măsuri de urmărire a veniturilor pe care bugetul local al Municipiului Pașcani trebuia să le realizeze în baza contractului încheiat cu SC Agrocomplex Lunca Pașcani SA”, au spus anchetatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.