Un italian a tras la Iasi un tun de 1 milion de euro si a scapat puscarie. Iata cum a fost posibil

2771
Curtea de Apel Iasi
Curtea de Apel Iasi

@ Afaceristul italian Susino Massimiliano a derulat la Iasi afaceri cu motorina si benzina de ordinul milioanelor de euro dar nu a vrut sa plateaca impozite statului roman @ Directia de Finante sustine ca firma italianului a prejudiciat statul cu 5,8 milioane lei @ Judecatorii l-au condamnat la 4 ani de inchsioare dar sentinta a fost amanata deoarece nu a fost citat corect

Procesul unui italian judecat la Iasi pentru evaziune fiscala cu un prejudiciu impresionant la bugetul de stat a luat o intorsatura amuzanta. Astfel, dupa ce a fost condamnat pe data de 24.05.2016, de Tribunalul Iasi 4 ani de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala la data de 22.11.2017, Curtea de Apel Iasi a casat sentinta si a trimis dosarul spre rejudecare deoarece italianul Susino Massimiliano cel despre care este vorba nu a fost citat corect. De altfel, italianul este cel caruia i-a reusit aceasta scmecherie. Astfel, in conditiile in care pe parcursul anchetei penale desfasurate la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi in perioada 2013-2015 italianul a fugit in Italia si nu a vrut sa se prezinte la audieri, dupa ce a fost condamnat la 4 ani de inchisoare italianul a trimis Curtii de Apel o cerere de reluare a judecatii deoarece nu a fost citat corect. Italianul a vazut in sentinta care i-a fost trimisa dupa ce a fost tradusa in limba italiana ca a fost citat tot timpul la adresa Via Enotri nr. 29, Provincia Caltainissetta dar nu mai locuieste la aceasta adresa de 3 ani. In aceste conditii italianul a sustinut ca nu a stiut de existenta acestui proces penal. Judecatorii Curtii de Apel au considerat ca i-a fost incalcat dreptul la aparare si au trimis dosarul spre rejudecare la Tribunal. Asa a scapat italianul, deocamdata, de cei 4 ani de inchisoare. In aceasta perioada procesul a fost reluat.

Afaceri evazioniste cu motorina

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi l-au trimis in judecata pe , Susino Massimiliano pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala la data de 20 mai 2015. Procurorii au aratat in rechizitoriu ca acesta a facut afaceri cu produse petroliere si nu a platit impozitele catre bugetul de stat. Plangerea penala a fost depusa de Directia de Finante in urma unor controale efectuate la firma italianului si anume Expert Line SRL. In
rechizitoriul intocmit pe 20 mai 2015, se arata ca in calitatea sa de administrator de drept al societătii Expert Line SRL, Susino Massimiliano nu a înregistrat in evidența contabila balante lunare de verificare, jurnale de vanzari) si nu a declarat la organele fiscale livrarile efectuate în perioada iunie 2008 – iunie 2009 si veniturile aferente în cuantum de 5.027.583,92 lei catre Draglina Olmec SRL, Rbb Technology SRL din Focsani etc. sustragand astfel societatea de la plata catre bugetul de stat a impozitului pe profit în cuantum de 675.977,68 lei și a TVA-ului in cuantum de 802.723,38 lei , cauzand astfel un prejudiciu total bugetului general consolidat al statului de 1.478.701,06 lei.
Dupa cum se vede ANAF considera ca prejudiciul adus bugetului de stat depaseste 1 milion de euro, dar in baza unor expertize contabile procurorii au stabilit ca numai suma de 1.478.701,06 lei, reprezinta prejudiciu adus bugetului prin savarsirea unor infractiuni de evaziune fiscala. In timpul anchetei penale, politia italiana a transmis autoritatilor romane ca , Susino Massimiliano este recidivist fiind sanctionat pentru practicarea unor jocuri ilegale de noroc in 2010.

Finantele au obtinut executarea pentru toata suma

Pana la urma insa, Directia de Finante a obtinut impotriva italianului un titlu executoriu pentru suma de 5.658.157 lei printr-o sentinta de ”angajare a raspunderii patrimoniale” pronuntata de Tribunalul Sindic. Astfel, in timpul procesului societatea a intrat in faliment iar Fiscul a cerut ca italianul sa raspunda cu averea personala pentru acoperirea datoriilor firmei, singurul creditor fiind Fiscul. „Analizand actele dosarului constata ca prin cererea înregistrata pe rolul acestui tribunal sub nr.1385/99/2011, creditorul A.N.A.F. – Administratia Finantelor Publice a Municipiului Iasi a solicitat deschiderea procedurii generale a insolventei impotriva debitorului SC Expert Line SRL pentru recuperarea unei creante in suma de 5.658.157 lei reprezentand impozite, taxe si accesorii aferente, datorata bugetului de stat, creanta care este scadenta de mai mult de 90 de zile. Tribunalul apreciaza ca se impune admiterea actiunii formulate privind stabilirea raspunderii personale a paratilor in calitate de administratori ai debitorului SC Expert Line SRL, urmand sa stabileasca raspunderea personala in sensul acoperirii pasivului ramas neacoperit al debitoarei, potrivit tabelului definitiv al creantelor”, se arata in sentinta de angajare a raspunderii.
Prin urmare chiar daca va scapa de inchisoare italianul tot va avea de platit 1 milion de euro statului roman.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.