Un procuror și niște judecători și-au dat mâna să execute un nevinovat. Adevărații penali au scăpat

1103
Laurentiu Marius Hetriuc si Dan Blanaru
Laurentiu Marius Hetriuc si Dan Blanaru

@ Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat definitiv pe omul de afaceri ieșean Lucian Zlate pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere @ Acesta a fost trimis în judecată de procurorul de procurorul Dan Blanaru, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, același magistrat care a trimis în judecată denunțătorul unor tăieri ilegale de lemne și i-a lăsat în pace pe cei care defrișau @ Condamnat în primă instanță, Lucian Zlate a făcut apel la Curtea de Apel Suceava dar a obținut achitare, decât cum am precizat și mai sus, la Înalta Curte @ Asta în condițiile în care aceiași Curte de Apel Suceava, a achitat definitiv 32 de vameşi şi poliţişti de frontieră şi cinci traficanţi, acuzaţi de DNA de contrabandă prin Vama Siret

Încurcate sunt căile Justiției dar prin deciziile pe care le iau unii magistrați, tinzi să crezi că au misiunea de a scăpa infractorii și a provoca necazuri oamenilor nevinovați. Revenim la cazul omului de afaceri Lucian Zlate, achitat recent de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere. Despre faptul că, acesta a fost trimis în judecată abuziv, de procurorul Dan Blanaru, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc care s-a pus pe capul său și i-a mai întocmit ulterior, alte dosare, trase la indigo, identice cu cel pentru care a obținut achitare la Înalta Curt am vorbit în edițiile anterioare. Problema este că Lucian Zlate a sperat că i se va face dreptate la Curtea de Apel Suceava, unde lucrează mințile luminate ale Bucovinei. În data de 20.03.2023, colegii lui Dan Blănaru, judecătorii de la Judecătoria Câmpulung Moldovenesc au pronunțat o pedeapsă de 2 ani cu executare și de aceea și-a pus speranțele în Curtea de Apel Suceava, instanța care achitat definitiv 32 de vameşi şi poliţişti de frontieră şi cinci traficanţi, acuzaţi de DNA de contrabandă prin Vama Siret (vezi aici), în condițiile în care probele administrate de procurorii anticorupție erau zdrobitoare. Au existat probe legate de șpăgile date și de traficul ilegal de la frontieră. Însă, Curtea de Apel Suceava i-a achitat 32 de traficanți iar pe Zlate l-au lăsat cu condamnarea.

La Suceava nici măcar nu s-au uitat pe probe

La Suceava, completul de judecată care a refuzat să-l achite pe Lucian Zlate a fost format din judecătorii Emanuela Morișcă și Marius Laurențiu Hetriuc. În sentința pronunțată la data de 8.12.2023, cei doi judecători admit faptul că nici măcar nu au reanalizat toate probele din dosar. ‘’Efectuând propria analiză a particularităților cauzei, Curtea constată în totalitate temeinice statuările primei instanțe referitoare la circumstanțele temporale și spațiale în care a fost comisă acțiunea ilicită dedusă judecății, la conduita adoptată de inculpatul Zlate Viorel Lucian şi la efectele acestei conduite în planul relațiilor sociale protejate de legea penală. Curtea apreciază neutilă o eventuală reluare, în considerentele prezentei decizii, a tuturor elementelor probatorii pe care s-au întemeiat aceste concluzii, apreciind că acest lucru nu se impune, neexistând niciun element de noutate asupra stării de fapt, urmând a detalia propria analiză numai prin raportare la acele chestiuni de fapt sau de drept care interesează din perspectiva cenzurării explicite a criticilor punctuale formulate în apel’’, se arată în sentința pronunțată de cei doi judecători.

Judecătorul a picat examenul la Înalta Curte

Așadar, Curtea de Apel Suceava a achitat 32 de vameși și polițiști acuzați de fapte grave de corupție și a pedepsit un om de afaceri nevinovat. Cu toate acestea, Marius Laurențiu Hetriuc a încercat să acceadă la Înalta Curte dar a fost picat la interviu (vezi aici). Culmea, Marius Laurențiu Hetriuc a fost respins tocmai pentru că a avut opinii contrar diferite de cele ale celorlalți membri ai Curții legate de achitările pronunțate pe motivul intervenției prescripției răspunderii penale. De altfel, argumentul prescripției a fost folosit și în dosarul celor 32 de vameși și polițiști. În interviul dat Marius Laurențiu Hetriuc discuția s-a centrat pe aplicarea deciziei Curții Europene privind prescripția. Marius Laurențiu Hetriuc a spus că ‘’la nivelul Curtii de Apel Suceava nu există practică unitară în legătură cu punerea în practică a deciziei CJUE’’ și a fost respins. Cam așa se împarte dreptatea la Curtea de Apel Suceava. Reamintim că în data de 25.04.2024, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat definitiv pe omul de afaceri ieșean Lucian Zlate. Mai multe detalii puteți citi în articolul repostat mai jos.

Procurorul infractorilor: golanii scapă, nevinovații trimiși în judecată. Afacerist ieșean achitat de instanță

Constantin MAZILU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.