Vameş arestat la domiciliu de judecătorii ieşeni! Procurorii Parchetului European vor să-l bage după gratii pe Bogdan Dorobanţu

393
Sediul Palatului de Justiţie din Iaşi
Palatul de justitie Iasi

@ Un vameş a fost arestat la domiciliu de către judecătorii ieşeni @ Totuşi, procurorii Parchetului European vor să-l bage după gratii pe Bogdan Dorobanţu @ Anchetatorii au contestat decizia luată recent de către magistraţii din cadrul Tribunalului Iaşi

Un vameş a fost arestat la domiciliu de către judecătorii ieşeni! Însă procurorii Parchetului European vor să-l bage după gratii pe Bogdan Dorobanţu.

„Instanţa respinge ca neîntemeiată propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul European – Biroul Teritorial Iaşi al Procurorului European Delegat în România privindu-l pe inculpatul Bogdan Dorobanţu. Dispune luarea măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpatul Bogdan Dorobanţu, în prezent reţinut în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Iaşi, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor bugetului Uniunii Europene sau ale bugetelor administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată şi cu consecinţe deosebit de grave, pentru o durată de 30 de zile”, au afirmat magistraţii din cadrul Tribunalului Iaşi.

limite-bani
limite-bani

Vameş acuzat de matrapazlâcuri cu bani europeni!

 

Demn de remarcat este faptul că decizia nu e definitivă, aceasta fiind deja contestată. Cei care au contestat-o sunt procurorii europeni, care vor să-l bage după gratii pe vameşul sucevean Bogdan Dorobanţu.

Conform anchetatorilor ieşeni, vameşul ar fi comis recent 49 de acte materiale de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor bugetului Uniunii Europene sau ale bugetelor administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată şi cu consecinţe deosebit de grave.

Sala de judecata
Sala de judecata

Bogdan Dorobanţu, anchetat alături de alte persoane

 

Magistraţii ieşeni i-au mai interzis vameşului din Suceava să discute cu co-inculpatul din acest dosar, Constantin Ostrovan, dar şi cu diverşi martori, cu alţi eventuali suspecţi / inculpaţi şi martori din dosar (cu excepţia celor care sunt membri ai familiei inculpatului).

Acum, urmează ca instanţa superioară din Iaşi, Curtea de Apel, să stabilească ce se va întâmpla în continuare cu vameşul acuzat de matrapazlâcuri cu bani europeni.

 

Ce au spus anchetatorii

 

Potrivit anchetei, mai multe persoane fizice şi juridice din Cehia, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Ucraina au pus în aplicare un circuit vamal fraudulos pentru importul de tutun prelucrat (tutun de narghilea şi tutun de pipă) din Emiratele Arabe Unite şi Turcia. Aceste produse din tutun erau în mod aparent destinate unor ţări terţe (din afara UE), cum ar fi Ucraina şi Kazahstan, şi, prin urmare, au fost declarate ca fiind în tranzit prin UE, ceea ce permite suspendarea plăţii taxelor până la achiziţionarea mărfurilor în ţara de destinaţie finală. În realitate, bunurile nu au părăsit spaţiul UE, ci au fost vândute ilegal pe piaţa neagră din unele ţări ale UE, inclusiv Belgia şi Germania.

Acest lucru ar fi fost făcut cu complicitatea vameşilor români de la Biroul Vamal Siret, care este principalul punct vamal de la frontiera României cu Ucraina. Între iunie 2017 şi ianuarie 2018, un total de 50 de transporturi de produse din tutun prelucrat au fost declarate ca fiind în tranzit prin UE – majoritatea provenind din Italia (35). Au existat, de asemenea, transporturi care au pornit din Germania (opt), Lituania (şase) şi Cehia (unul).

Anchetatorii cred că vehiculele declarate la Biroul Vamal Siret ca fiind transporturi de tutun erau în realitate goale, pentru a simula tranzitul către ţări terţe şi a se sustrage de la plata taxelor şi impozitelor vamale. În consecinţă, mărfurile erau vândute în ţările UE cu profituri uriaşe, sustrăgându-se în acelaşi timp de la colectarea taxelor, accizelor şi TVA. Se estimează că această schemă a cauzat prejudicii de peste 650.000 de euro numai în ceea ce priveşte taxele vamale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.