Vamesul care ”s-a saturat de cata spaga a luat” condamnat definitiv la 7 ani de inchisoare

6073
Vama Albita
Vama Albita

@ Vamesii Petru Tarcea si Florin Eugen Haida de la Vama Albita au fost condamnati pentru ca au permis ca o cantitate imensa de usturoi provenind din China sa tranziteze teritoriul UE fara plata taxalor vamale @ Prejudiciul adus bugetului comunitatilor europene se ridica la circa 1 milion de euro @ In timpul interceptarilor apelurilor si discutiilor procurorii l-ar fi auzit pe Tarcea spunand ca ”s-a saturat de cata spaga a luat” la Vaslui

Doi vamesi care au activat o perioada de timp la Vama Albita au fost condamnati astazi definitiv pentru coruptie de Curtea de Apel Iasi. Astfel, Petru Tarcea, cel care era considerat ”capul rautatilor” a fost condamnat la o pedeapsa de 7 ani de inchisoare cu executare iar complicele sau Eugen Florin Haida s-a ales cu 3 ani cu suspendare (vezi aici si aici). In ceea ce-l priveste pe Tarcea, in timpul interceptarilor apelurilor si discutiilor procurorii l-ar fi auzit pe acesta spunand ca ”s-a saturat de cata spaga a luat” la Vaslui. Cei doi vamesi au fost condamnati deoarece au permis ca teritoriul Uniunii Europene sa fie tranzitat de cantitati imense de usturoi fara plata taxelor vamale. Procurorii DNA au estimat un prejudiciu de 4.028.168 lei in acest dosar de coruptie cei doi fiind condamnati sa returneze banii astfel: Tarcea-3.808.872 lei iar Eugen Florin Haida- 219.296 lei. Cei doi au permis aceasta frauda prin falsificarea unor documente vamale si a unor inregistrari in sistemul informatic al vamilor. „În perioada 24 aprilie – 05 noiembrie 2007 inculpaţii Tarcea Petru şi Haida Florin Eugen, în calitate de controlori vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albița, jud. Vaslui, au confirmat, în mod nereal, atât electronic, în sistemul NCTS (New Computerised Tranzit System), cât şi scriptic prin aplicarea ştampilei de serviciu şi a semnăturii pe documentul MRN, realizarea unui număr total de 224 operațiuni de tranzit, având ca obiect mărfuri de proveniență extracomunitară (usturoi), prezentând astfel în sistemul informatic faptul nereal părăsirii spațiului vamal comun de către respectivele mărfuri (care, în realitate, au rămas pe teritoriul comunitar), cu consecința directă a exonerării de plata taxelor vamale datorate pentru importul în Uniune al acestor mărfuri.

Din totalul de 224 operațiuni, 222 au fost confirmate de către inculpatul Tarcea Petru, iar două de către inculpatul Haida Florin Eugen. Totodată, în acest scop, cei doi lucrători vamali au efectuat mențiuni nereale în cuprinsul registrelor vamale de export ale Biroului Vamal Albița, atestând faptul că respectivele mărfuri au fost scoase de pe teritoriul României, către Republica Moldova”, se arata intr-un comunicat emis de DNA.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.