De la Chirica pentru Zapodeanu: supraetajarea blocului dintre case cu profit 150.000 euro

2378

@ Desi a obtinut autorizatie doar pentru un bloc cu doua etaje, pe care il ridica intre case, pe  strada Sararie numarul 212, miliardarul Ioan Zapodeanu a  cerut de la primarie un certificat de urbanism pentru ”supraetajare” @ Primaria i-a si eliberat in februarie respectivul certificat de urbanism  dar, primele caramizi din zidurile noului etaj precum si structura de rezistenta si-au facut deja aparitia @ „Ceea ce ati vazut nu sunt pentru noul etaj, este aticul prevazut in proiect sa facem acoperisul. Nu ma ocup eu ci constructorul si arhitectul. S-a depus la primarie, daca se mai aproba un etaj il facem. Pana atunci ceea ce se vede este aticul”, a spus Zapodeanu

Oare de ce se mai elibereaza in acest oras autorizatii de construire daca sunt pusi sa le respecte numai cei mici, simpli cetateni fara bani, relatii si putere?. Dezvoltatorii, miliardarii si alti smecheri cu ”intrare” la primarie construiesc fara autorizatie sau le modifica dupa cum le  dicteaza pofta  de profit. Astfel, dupa ce in aprilie 2019 i-a autorizat milardarului Ioan Zapodeanu un bloc cu doua etaja intre casele din Copou, pe strada Sararie nr.212, dupa mai putin de un an, in februarie a.c, in urma unei cereri depuse de potentatul afacerist, primaria condusa de proaspatul liberal Mihai Chirica i-a eliberat un certificat de urbanism pentru ”supraetajare”. Asta, in conditiile in care in autorizatia de construire  nr. 403/12.04.2019 prevede ca imobilul trebuie sa aiba o inaltime maxima de 9 metri, fiind alocati circa 3 metri pentru fiecare nivel care se ridica deasupra solului (P+2E).

„Daca se aproba mai facem un etaj”

Desi Zapodeanu a obtinut deocamdata doar un certificat de urbanism pentru alte nivele, noul etaj al imobilului pare deja sa se contureze. Zidurile de  la urmatorul nivel au deja o inaltime de cativa zeci de centimetri si au rasarit si mustatile din fier -beton pentru stalpii de rezistenta. Insa, Zapodeanu sustine ca aceastea nu au nici o legatura cu noul etaj ci constituie ”aticul” pentru montarea acoperisului. „Ceea ce ati vazut nu sunt pentru noul etaj, este aticul prevazut in proiect sa facem acoperisul. Nu ma ocup eu ci constructorul si arhitectul. S-a depus la primarie, daca se mai aproba un etaj il facem. Pana atunci ceea ce se vede este aticul”, a spus Zapodeanu.

Un profit de circa 150.000 euro

Potrivit autorizatiei de construire din aprilie 2019, un etaj prevazut pentru amenajarea unor apartamente are o arie construita de 188 mp. Calculam la o arie utila de 150 metri (fara casa scarii si spatii comune). Un metru patrat in Copou , pe Sararie se vinde cu preturi cuprinde intre 1.200 si 1.400 euro pe metrul patrat iar Zapodeanu a declarat la autorizare costuri de 280 euro pe metrul patrat. Rezulta ca un nou etaj i-ar aduce lui Zapodeanu un profit la constructie de circa 150.000 euro.

Bloc secret de la inceput

Intr-o editie anterioara am aratat ca Zapodeanu a tinut inca de la inceput la secret datele tehnice ale acestui bloc. Astfel, panoul de identificare a investitiei nu respecta nici astazi Ordinul nr.62/1998 care prevede ca afisul trebuie sa contina, numarul autorizatiei si data la care a fost eliberata, beneficiarul, termenul de executie a lucrarilor, data inceperii lucrarilor si data finalizarii etc. Mai mult, cele mai multe panouri contin si o scurta descriere a lucrarilor autorizate cum ar fi  ‘’locuinte colective, cladire de birouri P+1, P=2’’ etc’’. In cazul panoului afisat de Zapodeanu aflam doar ca miliardarul este beneficiarul investitiei, unei ‘’locuinte colective mici’’, mai aflam proiectanul si constructorul si cam atat. Zapodeanu a  premeditat faptul ca va mai cere si alte etaja si nu a dat dovada de transparenta in prezentarea investitiei cel mai probabil pentru a evita obiectiile vecinilor sau de ce nu ale unor reprezentanti ai societatii civile, fiind vorba de Copou, zona emblematica pentru municipiu.

Reamintim ca pe data de 2 martie a.c Curtea de Apel Iasi l-a condamnat pe Zapodeanu la o pedeapsa de 5 ani de inchisoare cu executare in dosarul de coruptie in care a fost trimis in judecata de DNA Iasi (vezi aici).

Constantin MAZILU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.