7 lucruri interesante despre numere

960
numere
numere

Nu am ales întâmplător cifra din titlul acestui articol. Un studiu realizat de Alex Bellos a relevat faptul că „7” este cifra preferată a americanilor. Acest număr definește perfecțiunea în Biblie, însă este cel mai rău număr posibil la mesele de barbut, așa că părerile sunt destul de împărțite. În fine, indiferent de preferințele tale, mai jos vei găsi 7 lucruri interesante despre numere și statistici:

  1. Trifoiul cu 4 foi nu aduce noroc în zona de est a Asiei. De fapt, numărul 4 este considerat ghinionist în China, Japonia, Coreea și în celelalte țări din acea regiune. Motivul este că însuși cuvântul folosit pentru cifra patru este relativ similar cu cuvântul „moarte”, în multe dintre limbile folosite acolo. Și mai mult decât atât, există și un termen care să descrie frica față de acest număr: tetrafobie. În Thailanda însă, cuvântul folosit pentru numărul 5 este „ha”, motiv pentru care această cifră este prezentă în foarte multe locuri.
  2. Celui mai rapid om care a numărat de la unu până la un milion i-au trebuit 89 de zile pentru a reuși această performanță. Americanul Jeremy Harper din Alabama a difuzat întreg procesul în regim de live streaming: A început pe 18 iunie 2007 și a terminat e numărat pe 14 septembrie, în condițiile în care și-a rezervat 8 ore pe zi pentru a dormi și a mânca, iar celelalte 16 ore le-a petrecut numărând. Efortul său i-a determinat pe urmăritori să doneze 10.000 de dolari în scopuri caritabile.
  3. Albinele pot număra până la 4 și pot învăța câteva operațiuni aritmetice simple. Studiile recente publicate pe Journal of Experimental Biology au descoperit însă că albinele pot calcula și numere mai mari, mai ales când sunt penalizate dacă greșesc. La fel ca și oamenii, aceste insecte au o probabilitate mai mare de a face alegeri corecte atunci când motivația este mai mare.
  4. Dacă pariezi pe roșu sau pe negru la ruletă nu ai 50% șanse de reușită. Acest lucru se datorează existenței zeroului, pe lângă cele 36 de numere de pe ruletă care sunt împărțite în roșu și negru. În realitate, șansele de câștig pentru un pariu pe culoare sau paritate sunt de 48.6% la ruleta europeană și de 47.37% la ruleta americană, care include două zerouri.
numere
numere

 

  1. Cuvântul „love” în tenis indică scorul nul. Dacă ai urmărit vreo partidă de tenis, cu siguranță ai auzit arbitrul spunând 15 – „love” sau „love” – 15, după finalizarea primului punct al unui game. Se spune că acest termen provine din expresia americană „love or money”, care face referire la modul în care amicii pot decide să joace un joc, adică pe bani sau fără nici o miză.
  2. Voltaire a găsit o metodă simplă de a învinge loteria franceză în secolul XVIII. Deși conceptul de loterie există de mii de ani, fiind regăsit chiar și în Biblie, omenirea a avut nevoie de ceva timp până când să găsească o metodă de a învinge sistemul.

Celebrul scriitor și filozof Voltaire, alături de matematicianul Charles Marie de la Condamine, au descoperit că premiul pentru loterie era mai mare decât valoarea tuturor tichetelor puse în vânzare. În plus, au aflat că un grup relativ mic de persoane are dreptul de a cumpăra toate biletele disponibile. Planul a reușit, iar acest lucru a fost realizat în deplină legalitate.

Același lucru l-a făcut și românul Ștefan Mandel în secolul trecut, reușind să câștige premiul cel mare în cadrul mai multor loterii din diverse colțuri ale globului.

  1. Numărul stelelor din univers depășește cu mult numărul firelor de nisip care pot fi găsite pe toate plajele de pe Terra. Oamenii de știință spun că universul conține cel puțin 70 de septilioane de stele, un număr care poate fi reprezentat de un 7, urmat de nu mai puțin de 23 de zerouri. Prin urmare, astronomii estimează că există 10.000 de stele pentru fiecare fir de nisip de pe planeta noastră. Așadar, vor exista și suficiente stele căzătoare pentru ca fiecare dintre noi să-și poată pune dorințe.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.