Abuz și corupție la Primăria Rediu. Dezvoltator hărțuit cu amenzi după ce a refuzat să dea șpagă

2801
Ciprian Grosu,primar-Rediu si Zorilor Rezidence
Ciprian Grosu,primar-Rediu si Zorilor Rezidence

@ La Primăria Rediu, judetul Iasi, unde funcționara de la urbanism, Petronela Susan a fost arestată după ce a fost prinsă în flagrant cu șpagă, primarul Ciprian Grosu continuă abuzurile împotriva dezvoltatorilor @ Afaceristul care ridică complexul de blocuri Zorilor Rezidence este amendat sistematic și amenințat cu sistarea lucrărilor de construire după ce a depus o plângere penală în care a arătat că primarul Ciprian Grosu i-a cerut bani sub formă de ‘’sponsorizare pentru zilele comunei’’ dar și după ce a solicitat ca Primăria Rediu să-I restituie contravaloarea unei autorizații care nu a mai fost emisă @ În luna februarie a.c Ciprian Grosu a dat comandă ca proprietarul Zorilor Rezidence să fie amendat și în final să i se închidă șantierul @ Abuzul a fost denunțat chiar de viceprimarul comunei @ ‘’M-a chemat primarul la el în birou și mi-a spus că trebuie să-l amendăm pe domnul Mărgineanu să-i închidem șantierul și să-i facem plângere penală. După aceea primarul m-a forțat să semnez procesul verbal de contravenție’’, a spus Ștefan Paraschiv, viceprimarul comunei Rediu.

La primăria unde funcționara de la urbanism a fost arestată în flagrant deoarece a condiționat cu șpagă eliberarea unei autorizații de construire, abuzurile în domeniul urbanismului sunt continuate de actualul primar Ciprian Grosu. Astfel, dezvoltatorul Andrei Mărgineanu este hărțuit de ani de zile de Primăria Rediu după ce a refuzat să dea o ‘’sponsorizare’’ și mai mult decât atât a solicitat ca autoritatea locală să-I resitituie suma de 9.500 lei, contravaloarea unei autorizații care nu i-a mai fost eliberată. Andrei Mărgineanu construiește în comuna Rediu din 2015. Necazurile acestuia au început însă în toamna lui 2020 când alegerile pentru funcția de primar la Rediu au fost câștigate de Ciprian Grosu. Acestuia din urmă i s-a părut că în campania electorală dezvoltatorul a susținut un contracandidat. Astfel, încă de la începutul mandatului său, Ciprian Grosu a început să controleze, să amendeze și să oprească șantierele lui Andrei Mărgineanu, să refuze eliberarea altor autorizații în beneficiul acestuia etc. Astfel, prima amendă primită de Andrei Mărgineanu de la primăria condusă de Grosu a fost uriașă, 27.500 lei. A urmat refuzul de a-I emite o altă autorizație pentru un alt bloc în cadrul complexului de apartamente pe care-l ridică, Zorilor Rezidence. Văzând că Primăria Rediu întârzie eliberarea autorizației, pe data de 26.10.2020 Alexandra Simona Z., administratorul SC Zorilor Rezidence SRL s-a prezentat la Primăria Rediu pentru a se interesa de stadiul eliberării autorizației în condițiile în care eliberarea documentului era perfect legală, fuseseră obținute toate avizele etc. Anterior, fusese notificată să se prezinte deoarece va putea ridica autorizația. Însă, când a ajuns la primărie în loc de autorizație a primit o vizită în biroul primarului care i-ar fi sugerat să facă o ‘’sponsorizare’’. Discuția dintre cei doi a fost redată într-o plângere penală depusă la Parchet de Alexandra Simona Z. împotriva lui Ciprian Grosu. ‘’M-am prezentat la domnul primar deasemenea, i-am spus de ce mă aflu acolo, i-am întins ordinul de plată în care arătam că am plătit contravaloarea autorizației iar după aceea discuția a decurs astfel’’, se arată în plângerea penală depusă de Alexandra Simona Z.

Mai departe, Ciprian Grosu a lăsat-o să înțeleagă că ar putea să primească autorizația dacă va face o sponsorizare pentru primărie. Redăm mai departe discuția avută în birou de Alexandra Simona Z. cu primarul Ciprian Grosu, în forma în care a fost inclusă în plângerea penală.

Ciprian Grosu: Am înţeles că autorizaţiile se dădeau foarte uşor (zâmbind).

A.S.Z: Se dădeau în termenul legal, cu acte în regulă şi dosar complet.

Ciprian Grosu: Aţi contribuit vreodată la Zilele Comunei?

A.S.Z: Da, mereu.

Ciprian Grosu: Cu cât?

A.S.Z: 2.000-3.000 lei, nu înţeleg ce legătură are?

Ciprian Grosu: Doamnă, la autorizaţie ţin mult cont de implicarea omului, de dorinţa lui de înfrumuseţare a comunei, mă aştept să faceţi o donaţie generoasă, dezvoltatorii au posibilităţi şi sigur nu e o problemă.

A.S.Z: Am plătit deja autorizaţia (încercând să mă prefac că nu înţeleg ce-mi spune).

Ciprian Grosu: Doamnă, nu cred că putem colabora, nu vă pot elibera autorizaţia, nu aveţi dosarul complet! La revedere!

Autorizatia nu a mai fost emisă deși societatea plătise taxa de eliberare în valoare de 9.500 lei. Pentru că autorizația nu a mai fost emisă societatea a solicitat restituirea banilor. Primăria a refuzat să restituie banii și în consecința firma s-a adresat Justiției. Procurorii i-au notificat recent pe reprezentanții SC Zorilor Rezidence SRL că în acest dosar penal cercetările sunt in desfășurare. Legat de solicitarea lui Grosu ca dezvoltatorul să sponsorizeze primăria, facem precizarea că în situații similare DNA Iași a considerat că solicitara unei sponsorizări în  numele instituției este luare de mită. Astfel, în dosarul de corupție de la UMF Iași (cel în care au fost trimiși în judecată fostul rector și profesori universitari) unul dintre directorii universității a fost arestat preventiv deoarece a solicitat ca firma care a implementat sistemul informatic de învățare să sponzorizeze Zilele UMF. DNA Iași a considerat că s-a solicitat mită pentru persoana juridică UMF Iași. Fostul șef al Ocolului Silvic, Hârlău a fost trimis în judecată deoarece a luat mită în numele instituției. Asta deoarece o firmă a montat două uși de garaj la Ocol iar societatea respectivă încheiase contracte cu instituția.

Un alt abuz de, o amendă de 10.000 lei

În luna februarie a.c., în perioada în care angajata acestei primării, Petronela Susan a fost arestată preventiv deoarece a condiționat eliberarea unei autorizații de construire de primirea unei sume de bani, Ciprian Grosu a trimis un ‘’comando’’ să-l amendeze din nou pe Andrei Mărgineanu și SC Zorilor Rezidence SRL. Invocând că dezvoltatorul nu a respectat distanța dintre construcții Primăria Rediu a aplicat o amendă de 10.000 lei. Știind că respectă proiectul și că amenda a fost un abuz, Andrei Mărgineanu și firma Zorilor Rezidence au contestat în instanță sancțiunea. ‘’ Autorizația de construcție este emisă de însuși Ciprian Grosu, primarul comunei Rediu. Toată această acțiune, care este un întreg abuz de putere, nefondat și nebazat pe nici un control sau verificare reală se datorează încercării primarului de a hărțui SC Zorilor Rezidence SRL. Acest lucru se întâmpla din cauza faptului că SC a solicitat restituirea contravalorii unei autorizații de construcție anterioare care face obiectul unui litigiu pe instanța. Achitarea acelei taxe mi-a fost impusă de către Ciprian Grosu, în vederea continuării procesului de construcție, ca mai apoi sa refuze eliberarea acesteia, iar in prezent refuză să îmi restituie suma deja achitată. Cu același scop de hărțuire, angajații Urbanism din cadrul Primăriei Rediu au întocmit proces verbal în temeiul legii 50/91 de la distanță, fără a avea ordin de serviciu, aparate de măsura și nefiind chemați în scopul întemeierii unei recepții a lucrărilor’’, a spus Andrei Mărgineanu.

Viceprimarul a denunțat abuzul primarului

Numai că, Ștefan Paraschiv, viceprimarul care a făcut parte din echipa de control a denunțat faptul că această sancțiune a fost un abuz. ‘’M-a chemat primarul la el în birou și mi-a spus că trebuie să-l amendăm pe Andrei Mărgineanu și să-i facem dosar penal’’, ne-a declarat Ștefan Paraschiv. Ulterior, acesta a detaliat abuzul într-o adresă trimisă primarului în luna martie a.c după ce Grosu i-a spus că trebuie să meargă să-l amendeze din nou pe Andrei Mărgineanu. ‘’În dimineața zilei de 20.03.2023 la solicitarea dumnevoastră verbală și a consilierului dumnevoastră personal Ionuț Iliescu zis  Țuțu, m-am prezentat in biroul primarului unde am avut o discuție despre Zorilor Rezidence, cum că ar fi unele nereguli. V-am explicat ca și data trecută că m-ați forțat să semnez procesul verbal de amendă cu toate că aveți arhitect șef angajat cu studiile necesare pentru constatarea și sancționarea neregulilor privind construcțiile de pe raza UAT Rediu. După discuția purtată m-am deplasat împreună cu consilierul personal Ionuț Iliecu iar în dreptul șantierului Zorilor Rezidence ne-am întâlnit și cu arhitectul șef Stegariu Răvan împreună cu Iorgu Florin de la compartimentul urbanism. Le-am solicitat acestora să ne lămurească referitor la șantierul în cauză dar cei doi au ridicat din umeri spunând că ei nu au treabă  mi-au spus să sun eu dezvoltatorul și să discut eu cu el că aș avea dispoziție de la primar…Pe această cale vreau să vă reamintesc că eu personal nu am studiile necesare pentru stabilirea neregulilor din domeniul construcțiilor’’, se arată într-o adresă înregistrată de Ștefan Paraschiv, viceprimarul comunei, documentul fiindu-i adresat primarului.

Autorizația era semnată de funcționari, primarul a refuzat să o elibereze

În cursul anului trecut, compania lui Andrei Mărgineanu a solicitat o nouă autorizație pentru un nou bloc cu regim de înălțime D+P+2E. Pentru că documentația respecta legislația in vigoare și se obținuseră toate avizele, funcționarii primăriei au întocmit autorizația de construire pentru un imobil D+P+2E în complexul Zorilor Rezidence. De precizat că autorizația a fost semnată de toți funcționarii care avizează acest document cu excepția primarului Ciprian Grosu. Publicăm în fotocopie documentul. Grosu a ținut pe birou autorizația semnată de ceilalți funcționari și a refuzat să o semneze. ‘’Pentru că am refuzat să cotizăm, să dăm bani nu ne-a mai fost emisă autorizația aceea. Pur si simplu a ținut-o pe birou și a refuzat să ne-o dea’’, a adăugat Andrei Mărgineanu.

După aceea, împotriva Legii, Grosu le-a spus funcționarilor să scrie o altă autorizație cu un regim S+P+2E. Asta în condițiile în care în documentația vizată spre neschimbare depusă la primărie dar și în certificatul de urbanism este prevăzută doar o construcție cu demisol, nu cu subsol. Mărgineanu a făcut un compromis și s-a apucat să construiască pe baza acestei autorizații crezând ca este o greșeală de redactare. În consecință s-a apucat să construiască un imobil D+P+2E așa cum este prevăzut în documentație.  Acesta este însă convins că Grosu a făcut această greșeală în mod intenționat pentru a-l  ‘’agăța’’ pentru a-l putea amenda. ‘’Eu nu am cum să fac subsol aici deoarece terenul este în pantă, trebuie să fac neapărat demisol. Dar eu cred ca primarul a premeditat de la inceput acest lucru sa ma amendeze și să-mi oprească șantierul’’, a mai spus Andrei Mărgineanu.

Acum Grosu își trimite angajații să-l amendeze pe Mărgineanu pentru nerespectarea acestei autorizații emisă greșit de el, în calitate de primar el comunei Rediu.

Ce spune Grosu

L-am întrebat pe Ciprian Grosu cum răspunde acuzațiilor de abuz  făcute de reprezentanții SC Zorilor Rezidence SRL. De asemenea, l-am întrebat cum comentează acuzația viceprimarului Ștefan Paraschiv potrivit căreia l-a forțat să semneze procesul verbal de contravenție impotriva SC Zorilor Rezidence SRL. ‘’Societatea Zorilor Residence SRL a fost sancționata in concordanta prevederile legii 50/1991. În afara  sancțiunii s-a dispus și măsura opririi tuturor lucrărilor de construire până la intrarea în legalitate. Aplicarea legii nu reprezintă un abuz, ci mai degrabă o conformare la dispunerile legale. În mod evident, sancțiunea  în bani poate fi contestată în instanță, însă măsura încetării lucrărilor de construire rămâne în vigoare până la soluționarea procesului. Continuarea lucrarilor neținându-se cont de măsura referitoare la încetarea lucrărilor este infracțiune, conform prevederilor legii 50/1991. El are atributii de serviciu in acest sens, dumnealui este viceprimar si isi indeplineste atributiile legale. În ceea ce privește afirmația domnului viceprimari, nu am fortat pe nimeni, nici nu as avea cum. Teoretic acum: dacă s-ar produce o ilegalitate și domnul viceprimar ar avea cunoștință de aceasta și ar fi în atribuțiile lui să sesizeze aspectele nelegale, tainuirea ar fi o infracțiune, însă nu cred că se pune problema și nu este vorba despre așa ceva’’, a spus Ciprian Grosu.

Primarul care vânează dezvoltatorii are două construcții fără autorizație. Lupul paznic la oi

Constantin MAZILU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.