Cartier de blocuri vandut la licitatie cu 8 milioane de euro – Sute de romani au luat teapa

17147

Cartier de blocuri vandut la licitatie cu 8 milioane de euro – Sute de romani au luat teapa

@ Cartierul de blocuri din zona Tatarasi spre Ciric a fost vandut la licitatie pe data de 23 ianuarie @  Tranzactia a fost notificata imediat de lichidatorul judiciar al SC Future Investitii Imobiliare SRL @ Cumparatorul este compania Inter-Doga SRL societate detinuta de un cetatean german de origine turca @ Un numar de 110 romani sau societati comerciale care au platit  avans pentru a cumpara un apartament in aceste blocuri vor pierde banii

Aflat practic in parasire de o perioada lunga de timp, unul dintre cele mai noi cartiere de blocuri din municipiul Iasi, a fost vandut recent la licitatie la un pret deloc de negliat. Este vorba despre  cartierul Green Park, aflat in municipiul Iasi, in zona Tatarasi spre Ciric a carei construire nu a mai continuat din anul 2009 deoarece compania care il detinea si anume Future Investitii Imobiliiare SRL a intrat in insolventa. Tranzactia a fost notificata de lichidatorul judiciar al SC Future Investitii Imobiliare SRL si anume Maestro SPRL, in Buletinul Procedurilor de Insolvent pe data de  23 ianuarie 2018 iar contractul de vanzare-cumparare a fost incheiat cateva zile mai tarziu si anume pe 29 ianuarie.

Conform lichidatorului, licitatia pentru vanzarea celor 6 blocuri deja construite si a suprafetei de teren de aproape 5 hectare (mai exact 48.307 mp) a avut loc pe data 8.12.2017 si a fost adjudecata de SC Inter-Doga SRL, o societate detinuta de Gunay Doga, cetatean german de origine turca. Conform documentelor au fost vandute un numar total de 181 de apartamente, situate in toate cele 6 blocuri,  15 garaje si 194 de boxe si mai multe parcari subterane. SC Inter-Doga SRL a platit pentru teren si celelalte bunuri immobile mentionate anterior suma de 8.003.149 euro.

Bancile iau toti banii. Sute de romani au fost inselati

Chiar daca cartierul de blocuri a fost vandut cu o suma consistenta romanii care au platit avansuri pentru a obtine o locuinta in acest cartier vor pierde toti banii. Asta deoarece datoriile totale ale SC Future Investitii Imobiliare SRL sunt de 112.159.237 lei adica circa 24,3 milioane euro iar creditorii garantati sunt Banca Nationala a Greciei-6,059 milioane euro,  Banca Romaneasca SA- circa 8 milioane euro, Inter Doga SRL-66.927.040 lei. De asemenea municipalitatea ieseana are de recuperate taxe si impozite neachitate in valoare de 3.570.946 lei.

Deoarece banii pe care ii au de recuperat bancile au fost trecute in categoria “crentelor garantate” cei 8 milioane euro vor fi impartite de acestea. Darm printre creditori se afla 110  personae fizice si societati comerciale care au platit avans in vederea achizitionarii unui apartament dar nu au primit imobilul deoarece Future Investitii Imobiliare SRL a dat faliment si nu a mai finalizat blocurile in constructive. Sumele platite de acestia au fost trecute insa la categoria “creantelor chirografare” adica vor mai recupera vreun ban dup ace vor fi indesulate bancile si municipalitatea. Cum insa societatea nu mai are nici un fel de bunuri cel mai probabil cei 110 romani si societati comerciale se vor alege cu  paguba.

Cine este in spatele afacerii

Future Investitii Imobiliare SRL a intrat oficial in insolventa la data de 14.06.2012 in urma cererii depuse de Banca  Romanesca SA. In spatele afacerii Green Park se afla firme inregistrate in offshoruri din Cipru si Insulele Virgine Britanice cum ar fi Utl Universell Trade Ltd si Luzex Development Ltd dar si cetateni israelieni cum ar fi Ygal Moshe Zohar, compania cu sediul in Romania fiind infiintata inca din anul 2005. Future Investitii Imobiliare SRL a obtinut in anul 2006, de la Primaria Iasi, o autorizatie de construire pentru 16 blocuri turn cu o inaltime intre 8 si 12 etaje dar pana in anul 2009 a construit doar 6 blocuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.