Update. Zapodeanu nu si-a aflat sentinta dar a primit o veste proasta de la judecatori

2555
Ioan Zapodeanu este acuzat de coruptie

Pronuntarea in dosarul de coruptie  in care a fost trimis in judecata miliardarul Ioan Zapodeanu a fost amanata pentru data de  11 februarie a.c. Insa, chiar daca  instantele sunt in greva, judecatorii au luat astazi o decizie si in acest dosar. Astfel, Zapodeanu si ceilalti inculpati au cerut sa li se schimbe incadrarea juridica din abuz in serviciu in neglijenta in serviciu sparand astfel intr-o pedeapsa mai mica. Cererea a fost respinsa. Averea lui Zapodeanu  este  estimata la cel putin 50 milioane euro.

Stire initiala:

Miliardarul Zapodeanu asteapta sentinta in dosarul de coruptie

@ Curtea de Apel Iasi,  urmeaza sa se pronunte  maine 27 ianuarie 2020 in dosarul de coruptie in care  miliardarul iesean Ioan Zapodenu a fost trimis in judecata pentru ca ar fi luat ilegal un teren de  la o companie de stat

Judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au finalizat judecata in dosarul de coruptie  in care a fost trimis in judecata  miliardarul iesean Ioan Zapodeanu urmand sa  pronunte o sentinta maine pe  27  ianuarie (vezi aici). De altfel, inainte de pronuntarea unei sentinte finale, avocatii miliardarului au reusit sa obtina o prima victorie in acest proces. Astfel, pentru ca in baza unei expertize s-a constatat ca presupusul prejudiciu este mai mic decat cel indicat de DNA (1,59 milioane euro) judecatorii au admis cererea ca Zapodeanu sa fie judecat pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu si nu pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. Prin urmare au disparut ”consecintele grave” din incadrarea juridica. „Da, intr-adevar procesul a fost finalizat. Am incredere in decizia judecatorilor. Atat vreau sa arat ca, expertul DNA a exagerat atunci cand a spus ca terenul valora 1,5 milioae euro”, a spus Zapodeanu.

Teren luat abuziv de la stat

Reamintim ca terenul pe care l-a dobandit Zapodeanu era in proprietatea statului si in administrarea SC Mica Industrie SA, fosta companie de stat. De aceea in  acest dosar a fost trimisa in judecata si Gineta Roman fosta directoare a companiei si asta deoarece i-a retrocedat lui Zapodeanu terenul in suprafata 6.708,64 mp in conditiile in care avea numai drept de utilizare asupra acestuia, nefiind in proprietatea societatii. „La data de 29 ianuarie 2008, inculpata Roman Gineta, in calitate de director general al unei societaţi comerciale, impreuna cu consilierul juridic Drimba Lucian, la solicitarea inculpatului Zapodeanu Ioan (cesionar de drepturi succesorale), a dispus, printr-o decizie, restituirea in natura a unui teren de 6.708,64 mp, (din care cladiri si construcţii avand o suprafaţa construita de 1.459,77 mp situate in municipiul Iasi). Decizia a fost dispusa de inculpata in conditiile in care aceasta, in exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, nu avea nici un fel de prerogative legate de suprafata de teren respectiva, intrucat societatea pe care o conducea avea doar drept de superficie, proprietar fiind statul roman”, a aratat DNA.

Expertii DNA au stabilit ca valoarea terenului era de  5.974.437 lei, echivalent a 1.596.589 euro, acesta  fiind prejudiciul cauzat statului roman. Insa, dupa cum am aratat si mai sus, in timpul procesului, expertii desemnati de instanta au stabilit ca valoarea terenului era mult mai mica.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.