Dosarul judecatoarei corupte, cumparate de Zapodeanu o ia de la capat

2732
Ioan Zapodeanu la Tribunal

@ Este vorba despre scandalul care o priveste pe fosta judecatoare Camelia Acrasmaritei si care primise o suma uriasa de bani de la miliardarul Ioan Zapodeanu pentru un teren pe care inca nu-l poseda @ Judecatoare incasase bani de la Zapodeanu in conditiile in care avea in curs de judecare un dosar care-l privea pe renumitul miliardar @ Agentia Nationala de Integritate a solicitat anularea tuturor raporturilor juridice dintre cei doi

Ioan Zapodeanu, cunoscutul miliardar iesean este bantuit si in prezent de urmele scandalului in care a fost acuzat ca a cumparat-o pe Camelia Acrasmaritei, fost  judecator la Judecatoria Iasi. Zilele trecute  magistratii Curtii de Apel Iasi au decis ca dosarul care priveste anularea actului in  baza caruia Zapodeanu a platit-o pe Acrasmaritei sa o ia de la capat. Pentru a intelege mai bine trebuie sa reamintim ca scandalul a izbucnit in anul 2011 dupa ce Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat DNA in legatura cu faptul ca judecatoarea Camelia Acrasmaritei a primit de la Zapodeanu suma de 210.000 euro pentru un teren pe care nici macar nu-l detinea in conditiile in care dupa aceea a pronuntat in favoarea miliardarului o sentinta judecatoreasca. Astfel, in timp ce judeca un proces in care Zapodeanu se afla in litigiu cu Anisia Fischer (mostenitoarea boierilor Fischer) miza fiind reprezentata de o suprafata mare de padure, mii de hectare, judecatoarea a incheiat cu miliardarul un contract si a primit niste bani.

Magistrat ”motivat” cu 210.000 euro

Acrismaritei a incheiat cu Ioan Zapodeanu, in 26 iulie 2007, „contractul de vanzare-cumparare de drept succesoral asupra unui teren agricol in suprafata de 50 de hectare situat in comuna Slatioara, judetul Olt”. Judecatoarea a primit 210.000 de euro desi, conform grilelor notariale „terenul avea o valoare orientativa de 250.000 de lei, echivalentul a 79.684 de euro”, dupa cum au aratat reprezentantii ANI. Dupa aceea judecatoarea i-a dat castig  de cauza lui Zapodeanu in procesul cu Anisia Fischer. Dupa acea in urma sesizarii Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a trimis-o in judecata pe Camelia Acrasmaritei pentru savarsirea infractiunilor de fals in declaratii si conflict de interese. Aceasta a fost exclusa din magistratura si in septembrie 2014  a fost condamnata definitiv la o pedeapsa de 1 ani si 6 luni de inchisoare cu suspendare.

ANI a cerut anularea contractului

In acelasi timp Agentia Nationala de Integritate  a solicitat in justitie anularea contractului de vanzare-cumparare incheiat de Acrismaritei cu Zapodeanu.  „Reclamanta (ANI-n.r) arata ca in cazul unui conflict de interese, daca au legatura cu situația de conflict de interese, toate actele juridice sau administrative incheiate direct sau prin persoane interpuse, cu incalcarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese, sunt lovite de nulitate absolut”, au constatat judecatorii.

ANI a solicitat anularea contractului inca din anul 2013 iar procesul nu s-a finalizat nici astazi. A inceput la Judecatorie, a trecut pe la Tribunalul Iasi iar prin ultima sentinta pronuntata zilele trecute de Curtea de Apel Iasi s-a anuntat ca va mai dura. Asta deoarece Curtea de Apel a dispus rejudecarea dosarului.  „S-a dispus rejudecarea deoarece atunci cand am incheiat eu contractul cu Acrasmaritei, Legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate nici macar nu era in vigoare. Pe mine in penal nu m-au gasit vinovat cu nimic. In ceea ce o priveste pe Acrasmaritei este treaba ei daca a gresit. Insa de atunci eu stau pe loc cu terenul, nu am putut sa fac nimic cu el”, a spus Ioan Zapodeanu.

Totusi Zapodeanu a vandut terenul

In ceea ce priveste sustinerea lui Zapodeanu ca ”a stat pe loc” adica nu a realizat beneficii in urma achizitiei facute de la Acrismaritei actele de la dosar il contrazic. ”Paratul (Zapodeanu – n.r)a depus raportul de constatare tehnico-științifica intocmit in dosarul penal nr.67/P/2009 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casație și Justiție (dosarul penal a lui Acrismaritei )din care a rezultat ca terenul care a facut obiectul contractului valora 313.500 euro la 26.07.2007, astfel incat a avut profit ca urmare a tranzacției”, au constatat judecatorii Curtii de Apel.

In prezent Zapodeanu este judecat pentru coruptie tot la Curtea de Apel Iasi. Asta deoarece ar fi luat ilegal din proprietatea statului un  teren in valoare de 1,6 milioane euro. Poate nu se va gasi si la sectia penala a Curtii de Apel un judecator care are de vanzare vreun teren.Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.