Incendiar ! Complicele doctorului Tinica a spus totul la DNA. „Lucrarile nu s-au facut”

3178
Grigore Tinica

@ Prezentam in exclusivitate detalii din acordul de recunoastere a vinovatiei semnat  de Anatoly Gorducala, dirigintele de santier cercetat in acelas dosar in care medicul Grigore Tinica a fost trimis in judecata pentru fapte de coruptie (vezi aici) @ „In realitate nici lucrarile nu au fost efectuate, lucrarile de montaj a instalatiei de aer conditionat constand, de fapt, in mutarea aparatului de aer conditionat intr-o alta pozitie decat cea initiala)”, se arata in acordul de recunoastere a vinovatiei semnat de Gorducala la DNA Iasi  la data de 2.07.2018

Complicele lui Grigore Tinica, dirigintele de santier Anatoly Gorducala a recunoscut totul in fata procurorilor DNA  iar marturia acestuia poate  aduce condamnarea sefilor de la Institutul de Cardiologie.  Mai exact, Anatoly Gorducala a spus ca lucrarile de reparatii la sala de chirurgie cardiovasculara (RK bloc operator sala 3, sala hibrid) au fost platite intr-adevar in  mod abuziv de doua  ori. Adica,  Tinica si ceilalti  directori ai Institutului  printre care si Victor Farcasel au acceptat in mod ilegal sa achite firmei Almar Med SRL, suma de 407.000 lei reprezentand lucrari de reparatii la sala respectiva. S-a achitat ilegal deoarece aceasta firma realizeaza  deja lucrarile cu un an inainte prin subcontractare de la firma Gemedica SRL si prin urmare fusese deja platita. A doua oara Almar Med a fost  platita ca antreprenor general desi nu mai facuse nimic in plus la sala de operatie.

Au plimbat ”aerul” pentru 100.000 euro

Gorducala le-a povestit procurorilor DNA ca Tinica si complicii sai au incercat sa mascheze plata ilegala catre Almar Med prin  decontarea unor lucrari fictive la instalatii, aparate de aer conditionat etc. Prin urmare nici aceste lucrari nu s-au facut dar cei implicati incercau oarecum sa gaseasca o acoperire pentru plata ilegala a sumei de 407.000 lei. „Dupa ce i s-a prezentat centralizatorul situatiilor de lucrari depus de Almar Med SRL Iasi la I.B.C.V. Iasi, in vederea decontarii sumei de 407.000 lei, inculpatul a precizat ca singurele lucrari care au fost efectuate in luna decembrie 2010 au fost cele aferente pct. 6 (instalatii aer conditionat in valoare de 11.478,12 lei), pct. 11 (instalatii sanitare interioare in valoare de 1.083,26 lei) si pct. 12 (fluide medicale in valoare de 2.074,38 lei), cu precizarea ca, in realitate nici lucrarile de la punctul 6 nu au fost efectuate, lucrarile de montaj a instalatiei de aer conditionat constand, de fapt, in mutarea aparatului de aer conditionat intr-o alta pozitie decat cea initiala)”, se arata in acordul de recunoastere a vinovatiei semnat de Gorducala la DNA Iasi  la data de 2.07.2018.

La  inceput a incercat sa-l acopere pe Tinica

Sa mai precizam ca initial Gorducala a mintit in  fata procurorilor DNA spunand ca nu stia de faptul ca lucrarile la sala de operatii fusesera platite de doua ori.  Dupa ce i s-au prezentat probele iar avocatii i-au atras atentia cca poate ajunge dupa gratii Gorducala s-a razgandit si a recunoscut ilegalitatile facute impreuna cu Tinica, Farcasel  si Gabriel Nicolaie Alexoae, patronul Almar Med. „Desi intr-o prima declaratie data in cursul urmaririi penale, inculpatul Gorducalal  Anatoly a sustinut ca nu a avut cunostinta de faptul ca lucrarile aferente contractului de executie lucrari incheiat la data de 07.12.2010 intre I.B.C.V. Iasi si Almar Med Iasi ar fi fost executate si receptionate la data de 20.05.2009, ulterior, dupa o documentare suplimentara, intelegand ansamblul probator administrat in cauza, inculpatul  Gorducala Anatoly a solicitat sa fie reaudiat ocazie cu care a facut precizarile din prezentul acord de recunoastere”, au constatat judecatorii Tribunalului, magistratii care au aprobat la data de 5.12.2018 acordul de recunoastere semnat de Gorducala cu procurorii DNA Iasi.

In baza acestui acord de recunoastere Gorducala a fost condamnat  la 2 ani de inchisoare cu suspendare (vezi aici). Culmea desi a fost de acord cu pedeapsa inclusa in acordul de recunoastere  Gorducala a formulat apel. In ceea ce-i priveste pe Tinica, Farcasel si Alexoase trimisi in judecata de DNA Iasi pentru abuz in serviciu (vezi aici) intr-o editie anterioara am aratat ca procesul acestora inca nu a inceput dosarul aflandu-se inca in Camera Preliminara. Vom reveni cu amanunte.

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.