Catastrofa la APIA Iasi. Plati suspecte de zeci milioane de euro, directorul bun de plata

4130
Sergiu Jitareanu

@ Instanta a decis in urma cu doua zile ca raportul intocmit de Curtea de Conturi la APIA Iasi este perfect legal @ In aceste conditii, peste 100.000 de dosare de acordare a subventiilor europene trebuie reverificate de APIA Iasi deoarece exista suspiciuni ca banii s-au platit ilegal @ De asemenea, directorului APIA Iasi, Sergiu Jitareanu i se imputa suma de 143.533 lei, bani platiti ilegal in urma inchirierii unui spatiu de la firma Constructii Feroviare Moldova SA

Dezastrul total la aceasta institutie la care directorul a avut si tupeul sa dea statul in judecata sa-i mareasca leafa in conditiile in care castiga deja circa 2.000 euro pe luna. Vorbim de Agentia de Plati si Interventie in Agricultura Iasi (APIA Iasi) condusa de Sergiu Jitereanu care este obligate acum sa verifice din nou peste 100.000 de dosare de acordare a subventiilor deoarece exista suspiciuni ca in foarte multe dintre acestea banii europeni au fost platiti ilegal. Constatarea a fost facuta de Curtea de Conturi inca din anul 2017 care a verificat prin esantion 0,1 la suta din dosarele de plata, fiind vorba de toate tipurile de subventii, pentru suprafata, pentru animale sau pentru carburantii folositi in agricultura. Pentru ca au fost descoperite subventii in toate cele 0,1 la suta dosare verificate Camera de Conturi a dipus ca angajatii APIA Iasi sa verifice din nou un numar de 100.000 de dosare si acolo unde vor fi gasite nereguli sa se procedeze conform prevederilor legale. Sergiu Jitareanu, directorul APIA Iasi, si oamenii sai s-au ingrozit cand au vazut raportul Curtii de Conturi. Acestia l-au contestat in instanta dar dupa cum am mai precizat in urma cu doua zile au pierdut procesul. ‘’Respinge ca nefondata actiunea formulata de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura – Centrul Judetean Iasi , prin reprezentant legal in contradictoriu cu Camera de Conturi a Jud Iasi, si Curtea de Conturi a Romaniei’’, se arata in hotararea nr. 533/2019 pronuntata de Tribunalul Iasi la data  05.04.2019.

Directorul bun de plata

Reevaluarea dosarelor de plata a subventiilor nu este singura problema a lui Jitareanu. Raportul Curtii de Conturi ii imputa directorului APIA Iasi suma de 143.533 lei reprezentand plati ilegale efectuate catre SC Constructii Feroviare Moldova SA, societate intrata in grupul de firme al liderului PSD Iasi, Maricel Popa inca din anul 2005. Astfel, multi ieseni isi amintesc probabil ca APIA Iasi a functionat in cladirea SC Constructii Feroviare Moldova SA situata la baza pasarelei pietonale (Alexandru cel Bun-Gara). Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (structura centrala) a inchiriat de la Constructii Feroviare Moldova SA, in anul 2006, un spatiu in suprafata de circa 500 metri patrati imobil care a servit drept sediu al institutiei o buna perioada de timp. In anul 2008, APIA – structura centrala transmite APIA Iasi sa preia responsabilitatea inchirierii sediului, contractul incheiat in 2006 fiind deja expirat. Ulterior, APIA Iasi a negociat cu SC CCF Moldova SA un pret de 15 euro mp/luna pentru birouri si 25 lei mp pe luna pentru parcare. Contractul de inchiriere nu a fost incheiat iar intre timp APIA Iasi a trimis o serie de solicitari catre Primarie, Consiliul Judetean, Prefecturii sa puna la dispozitie un sediu pentru functionarea Agentiei de Plati. Solicitarile au ramas fara rezultat si cu toate acestea APIA Iasi a continuat sa ocupe spatiul aflat in proprietatea SC CCF SA. APIA a ocupat spatiul societatii comerciale fara vreun contract pana in anul 2011 cand Ministerul Agriculturii i-a pus la dispozitie un nou sediu. Din anul 2008 si pana in anul 2011, SC CCF SA a somat APIA sa plateasca pentru folosinta spatiului dar institutia a transmis ca nu are bani. In plus in toti acesti ani APIA Iasi a facut catre structura centrala o serie de adrese prin care a solicitat bani de chirie, cereri care nu au primit un raspuns pozitiv. In cele din urma, APIA Iasi semneaza cu SC CCF SA, in aprilie 2011 un proces verbal de eliberare a spatiului document folosit de societatea liderului PSD pentru a da in judecata Agentia de Plati. Printr-o sentinta ramasa definitiva la sfarsitul anului 2015, APIA este executata silit de SC CCF SA si este obligata sa plateasca firmei liderului PSD nici mai mult nici mai putin decat 613.567 lei din care 595.924 lei reprezinta contravaloarea chiriei si dobanzi pentru neplata la timp a acesteia iar diferenta sunt cheltuieli de judecata si de executare silita. Camera de Conturi Iasi a verificat si aceasta afacere si a constatat ca lucrurile nu sunt in regula. Camera de Conturi a considerat ca din suma totala de 613.567 lei platita firmei lui Maricel Popa,  sefilor de la APIA trebuia sa le impute nici mai mult nici mai putin decat 143.533 lei reprezentand dobanzi pentru neplata la timp a chiriei, cheltuieli de judecata si de executare.

Vrea salariu mare

Desi institutia se afla intr-o situatie catastrofala, in luna mai 2018, Sergiu Jitareanu a dat in judecata institutia pentru ca i-a micsorat salariul de la 9.000 lei pe luna la 7.000 lei. Micsorarea a survenit ca urmare a schimbarilor legislative legate de plata contributiilor. Procesul este in curs de judecata.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.