Cel mai bun medic infecționist din Iași despre hepatita misterioasă. ‘’Părinții trebuie să fie vigilenți’’

6651
Carmen Dorobat si Cristina Hristodorescu
Carmen Dorobat si Cristina Hristodorescu

@ Profesor doctor Carmen Dorobăț, medic specialist în boli infecțioase a vorbit astăzi în cadrul unei conferințe de presă, organizate la sediul clinicii Asteri Medical Clinic din Iași, despre noua hepatită misterioasă care afectează copiii @ ‘’Copilul prezintă febra și se pare că mulți dintre acesti copii au debutat in acesta boala cu febra , în afară de febra fenomene digestive si este vorba de varsaturi, dureri abdominale și copilul poate fi somnolent’’,  a spus Carmen Dorobăț @ România nu poate trata cazurile grave @ La conferință a participat și Cristina Hristodorescu, managerul laboratoarelor Praxis care a adăugat ca Romania dispune acum de tehnica necesară pentru a depista acum fără probleme astfel de infecții și a pune diagnosticele corecte

Noua hepatită care afectează copii a stârnit îngrijorare atât în rândul părinților cât și al cadrelor medicale deoarece nu se cunoaște exact originea acesteia. Cunoscutul medic infectionist Carmen Dorobăț și Cristina Hristodorescu, managerul laboratoarelor Praxis au organizat astazi la sediul clinicii private Asteri Medical Clinic din Iași o conferință de presă în cadrul căreia au vorbit despre simptomele care declanșează această boală misterioasă, metodele de diagnostic și posibilitățile de tratament din România. Carmen Dorobăt a precizat ca aceasta boala se transmite cu mare ușurință deoarece cel mai probabil se propagă pe cale aeriană. ‘’Ne aflăm in fața unei alte surprize, această hepatită misterioasă pentru ca nu avem agentul etiologic cunoscut. Cel mai consistent studiu a fost realizat in Regatul Unit cu peste 40 de copiii și la 70% din ei s-a pus in evidenta adeno-virusul si se pare ca in diverse zone ale globului unde s-a încercat să se evidențieze cauza, tot adeno-virusul o tulpina F41 ar fi cea care determina aceasta afectare hepatica grava. Cum s-ar putea transmite? Întrebarea fiecărui parinte si a fiecăruia dintre noi cum se transmite ca sa stim cum sa ne protejam faptul ca apare, intr-un interval scurt de timp, în diverse zone departate ale globului geografic, si vorbim in acelasd timp despre America de Nord, Regatul Unit, Vestul Europei si Japonia inseamna ca este un agent infectios care se transmite cu foarte multa usurinta. Calea de transmitere cea mai usoara este calea aeriană, aici se potriveste cu ce inseamna familia aceasta de adeno virusuri care se transmit pe cale respiratorie. În afara de calea respiratorie trebuie sa avem grija la contactul direct.  Calea de transmitere cea mai usoara este calea aeriana, aici se potriveste cu ce inseamna familia aceasta de adeno virusuri care se transmit pe cale respiratorie. În afara de calea respiratorie trebuie sa avem grijă la contactul direct’’, a spus Carmen Dorobăț.

Igiena este esențială. Copiii să evite zonele aglomerate

De aceea Carmen Dorobăț le recomandă părinților să fie atenți la igiena copiiilor. ’’Punem mâna pe obiecte, copiii pe jucarii, punem mâna și ulterior punem mâna la nas sau în jurul gurii. Deci atenție ca si mijloace de preventie, atenție la spălatul pe mâini cu apa și săpun pentru cei mici, eventual acele batiste de unica utilizare pe care sa nu le uitam sa nu le uitam, atentie sa mergem cu copiii in zone aglomerate in care nu stim starea de sanatate a celorlalti copii . De luni încep scolile si gradinitele, si atunci fiecare parinte ar trebui sa fie responsabil daca cumva are un copil la care sănătatea nu este în regulă să meargă și să-l investigeze si sa nu-l trimita la școală’’, a adăugat Carmen Dorobăț.

‘’Febră și fenomene digestive’’

În ceea ce privește simptomele, Carmen Dorobăț a adăugat că boala debutează și prin febră sau vărsături. ‘’Cum să ne gândim la o astfel de afectare hepatica? De regulă copilul în adeno-viroze prezinta febra și se pare ca mulți dintre acesti copii au debutat în această boală cu febra , in afara de febra fenomene digestive si este vorba de varsaturi, dureri abdominale si copilul poate fi somnolent, nu are chef de joaca sau este vorba de un debut specufic cu icter de odata, adica se coloreaza in galben ochii si urini inchise la culoare. Părinți, o mama spunea: copii nu prea stau cu părinți în ziua de azi și mai mult stau cu doamnele educatoare, învățătoare și profesoare- adevărat. Lucăm într-un ritm și poate pierdem din vedere deși nu ar fi cazul ,starea de sănătate, să observăm cu atenția copiilor noștri. Părinți, bunici, cadrele dicdatice ar trebui în această perioadă să fie vigilente, să observe dacă un copil este în neregulă și să-l trimită la investigații’’, a mai spus Carmen Dorobăț.

Deocamdată această boală nu afectează adulții. Problema este că in România nu pot fi tratate cazurile grave pentru că în țara noastră nu se realizeaza transplant hepatic pediatric. ‘’Dificultățile de tratament vor depinde de modalitatea în care noi nu vom ști să manegeriem cazuri grave, mă refer aici la transplantul hepatic la copil , care încă nu are procedură în sistemul sanitar românesc, o spun medici de chirurgie infantilă. Metodele de terapie intensivă, metode de supleiere a funcției hepatice , pentru că așa cum există pentru rinichi , așa numitul rinichi artificial există și pentru ficat, se practică pentru adult și  în Iași. Procedura la copil este o procedură care poate ridica probleme din punct de vedere tehnic dar și din punct de vedere medical. De aceea am tras semnal de alarmă vizavi de autorități , să încerce să facă calea liberă și să o paveze din timp pentru ca să nu fim puși în situația disperată de a pierde ființe de vârste mici din cauza acestei afecțiuni’’, a completat cunoscutul medic ieșean.

Manager Praxis: ‘’România are tehnica necesară pentru diagnosticare’’

După cum am mai precizat la conferință a participat și Cristina Hristodorescu, managerul laboratoarelor Praxis care a adăugat ca Romania dispune acum de tehnica necesară pentru a depista acum fără probleme astfel de afectiuni hepatice  și a pune diagnosticele corecte. ‘’Datorită Sars-Cov-2, numărul laboratoarelor de biologie moleculară care identifică fracțiile ARN sau ADN, deci practic structura virusului sau oricărei bacterii s-a mărit de la 19 cât erau la începutul pandemiei , acum sunt în jur de 200 de laboratoare la nivelul țării, practic diagnosticarea adenovirusului poate fi făcută in 2 feluri: serologic prin determinarea anticorpilor și determinarea ARN-ului viral , evident că determinarea ARN-ului viral este mult mai rapidă, sigură pentru că organismul produce anticorpi mai târziu. Aproape în fiecare județ din România există posibilitatea ARN-ului viral implicit în Iași, inclusiv secvențierea acestui ARN pentru identificarea tulpinei F41. În Iasi în câteva ore un părinte poate obține rezultatul pentru adenovirus prezent sau absent. Pe lângă celelalte determinări care sunt specifice hepatic și digestiv , deci avem posibilitatea să determinăm aceste virusuri. În Iași există posibilitatea unui diagnostic rapid diferențial de hepatită autoimună ,deci în momentul în care avem un copil cu o problemă hepatică , sunt testele de rutină, pe care oricare laborator le poate face, apoi mergem un pic restrâns și excludem pararel cu determinările virale și determinarea sau excluderea unei hepatite autoimune  care se manifestă exact la fel. Diagnostul poate fi pus în aceași zi -avantajul diagnosticului de laborator’’, a spus Cristina Hristodorescu.

Minunea care rastoarna toate teoriile despre Covid. S-a intamplat la Iasi, la Infectioase

 

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.