Cel mai tare samsar de masini din Iasi prins cu o frauda de 5 milioane de euro

7796
samsarul de masini Gordin Dragomir
samsarul de masini Gordin Dragomir

@ A reusit sa ‘’importe’’ si sa vanda in judetul Iasi dar si in restul tarii precum si in tari precum Rusia si Estonia  sute de masini realizand tranzactii de milioane de euro si cu toate acestea nu s-a sinchisit sa plateasca nici un leu bugetului statului @ Statul roman a constatat ca valoarea tranzactiilor cu masini derulate de samsarul evazionist Dragomir Gordin din Pascani se ridica la 4.461.958 euro insa nu au putut procura dovezi pentru a-l acuza, decat pentru TVA neachitat de  779.635 lei @ De aceea in dosar s-a dispus efectuarea unei expertize contabile

Cel mai tare samsar de masini din judetul Iasi le da mari batai de cap autoritatilor. Asta deoarece inca nu s-a putut stabili dimensiunea reala a fraudei realizate de Gordin Dragomir trimis in judecata pentru evaziune fiscala. Condamnat deja de Tribunalul Iasi la o pedeapsa de 5 ani de inchisoare cu executare pentru evaziune fiscala dosarul a ajuns la Curtea de Apel Iasi, unde recent, magistratii au dispus efectuarea unei expertize contabile. Astfel, Gordin Dragomir din Pascani a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala la data de 27.09.2017. Procurorii au constatat ca Dragomir Gordin a infiintat la data de 23.11.2011, SC DS Auto Strong SRL avand ca obiect de activitate ‘’comertul cu autoturisme si autovehicule  usoare (sub 3,5 tone)’’. SC DS Auto Strong SRL a fost inregistrata ca si platitor de TVA. Cu toate acestea din 2011 si pana cand a fost prins Gordin Dragomir nu s-a sinchisit sa plateasca nici un leu reprezentand TVA si asta in conditiile in care avea  cifra de afaceri de aproape 5 milioane de euro.

Nu tinea contabilitatea, vorbise la un moment dat cu un contabil

Desi a adus in tara si a vandut sute de masini second-hand realizand tranzactii de aproape 5 milioane de euro Gordin nu s-a sinchisit sa inregistreze nimic in contabilitatea firmei. Bine inteles, asta deoarece nu avea chef sa plateasca impozite. Procurorii au constatat ca la un moment Gordin contactase un contabil in eventualitatea ca i-ar putea tine evident contabila dar i-a spus ca firma nu are activitate si i-a solicitat sa de depuna declaratii ‘’pe zero’’. ‘’Pentru intocmirea evidentei contabile a societatii, inculpatul Gordin a apelat la serviciile martorului R.G. R. Audiat, acesta a declarat ca inculpatul nu i-a pus la dispozitie nici un inscris care sa ateste activitatea economica a societatii , i-a spus in mod explicit ca societatea nu are activitate si i-a solicit at sa depuna declaratii in acest sens’’, au aratat procurorii.

N-au putut produce dovezi decat pentru 732.000 euro

Desi in sistemul european de evidenta fiscala, firma lui Gordin figureaza cu tranzactii totale 4.461.958 euro, autoritatile romane au recunoscut ca nu au putut produce dovezi decat pentru tranzactii  nedeclarate in valoare de 732.000 euro, conform unui numar de 68 de facturi (achizitii autoturisme).  Valoarea totala a TVA neachitat pentru aceste achizitii este de 779.635 lei. ‘’Toate cele 68 facturi au o valoare totala de 732.008 euro ( 3.248.477 lei) si se regasesc declarate in VIES (sistemul european de inregistrare si plata pentru TVA-n.r) de partenerii externi. SC DS Auto Strong SRL Pascani a fost declarata partener cu valori totale ale tranzactiilor in valoare de 4.461.958 euro, insa organele fiscale nu au putut procura prin procedura de cooperare internationala a schimbului de informatii  si nu au pus la dispozitia organelor de urmarire penala decat cele 68 de facturi care au facut obiectul urmaririi penale, totalizand tranzactii in valoare de 732.008 euro’’, au mai constatat procurorii.

Un Audi A5 de 20.000 euro, un Ford Kuga de 14.000 euro, un BMW X3 vandut unei persoane din Estonia, un Mercedes cumparat din Germania si vandut in Romania sunt numai cateva dintre masinile din cele cateva sute, care lipsesc din evident contabila a firmei lui Gordin.

Executat deja cu 5 ani de inchisoare

Avand in vedere aceasta situatie, magistratii Curtii de Apel Iasi care judeca acum dosarul in urma apelului formulat de Gordin au decis recent sa se efectueze o expertiza contabila. Expertiza urmeza sa fie efectuata de catre un specialist desemnat de instanta. Dupa cum am mai spus Gordin Dragomir a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscal la data de 27.09.2017. In data de 20.12.2018, acesta a fost condamnat de

Tribunalul Iasi la o pedeapsa de 5 ani de inchisoare cu executare. De asemenea acesta a fost obligat sa achite statului prejudiciul dovedit de numai 779.635 lei. Asta deoarece dupa cum s-a mai precizat pentru celelalta tranzactii frauduloase nu s-au putut produce dovezi pentru a fi inculpat. Intre timp firma lui Gordin SC DS Auto Strong SRL a disparut fiind radiate. Va recupera vreodata, vreun leu statul roman de la Gordin?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.