DNA joacă în prelungiri meciul cu Eky Sam. Jaf uriaș la asfaltarea unui drum

1432
Ioan Echimov
Ioan Echimov

@ Compania Eky Sam din Târgu Frumos se află pentru a treia oară în vizorul procurorilor DNA Iași @ De această dată este vorba despre lucrările de asfaltare pe DN 28, Iași – Târgu Frumos @ Prezentăm în exclusivitate informații dintr-un raport de control al DRDP Iași, document care arată că Eky Sam a încasat o sumă uriașă pentru o cantitate de asfalt pe care nu a furnizat-o și pentru niște utilaje pe care drumarii nu le-au folosit

Datele dintr-un raport de control intern al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași arată săvârșirea unui jaf de proporții în anul 2021 atunci când au fost realizate lucrările de asfaltare ale DN 28 pe direcția Iași Târgu Frumos. Potrivit verificărilor interne realizate de DRDP Iași, SC Eky Sam SA, firmă patronată de Ioan Echimov a încasat nejustificat pentru această lucrare suma de 829.727 euro reprezentând o cantitate de 9.636 tone de asfalt plătite și nefurnizată precum și chiria pentru utilaje. Pentru a înțelege mai bine situația trebuie să precizăm că DRDP Iași are încheiate cu Eky Sam încă din anul 2019 două contracte cadru, unul pentru furnizarea de asfalt și un altul pentru furnizarea asfaltului. Aceste contracte se derulează simultan. Adică, de câte ori DRDP Iași cumpără asfalt de la Eky Sam pentru lucrări de asfaltare în regie proprie, firma lui Echimov oferă spre închiriere și utilajele necesare pentru modernizarea drumului. Lucrările de asfaltare de pe DN 28 au fost realizate de secția Iași a DRDP, secție condusă de Corneliu Șerban, despre care am arătat într-o ediție anterioară că se confruntă cu această ocazie cu al treilea dosar instrumentat de DNA Iași. Potrivit calculelor efectuate la sfârșitul anului trecut de specialiștii DRDP Iași, statul i-a plătit lui Echimov, în vederea asfaltării DN 28,  pentru 52.913 tone de asfalt iar pe drum se găsesc doar 43.549 tone rezultând o diferență de 9.363 tone, plătite și nelivrate. Valoarea asfaltului plătit și nelivrat este de 3.127.435 lei adică 632.699 euro. La această sumă se adaugă, conform contractelor, 30 la sută reprezentând utilajale ‘’închiriate’’ pentru asfaltul nelivrat. Este vorba despre 197.028 euro plătite firmei Eky Sam pentru închirierea utilajelor care trebuiau folosite la turnarea celor 9.363 tone de asfalt care lipsesc. Astfel, prejudiciul total se ridică la 829.727 euro. Măsurătorile arată că pe porțiuni întinse, potrivit documentelor grosimea asfaltului ar fi trebui să fie potrivit situațiilor de lucrări de 6 cm iar în realitate este de numai 4,5 cm. Documentele care demonstrează acest jaf au fost solicitate de DNA Iași care a demarat o anchetă. Interesant este că unii angajați ai DRDP Iași știau că se fură dar aceștia au fost dați la o parte. Astfel, Valeriu Popescu, responsabil tehnic din partea DRDP Iași să supravegheze lucrările nu a vrut să semneze situațiile de lucrări. Acesta a fost înlocuit, prin dispoziția lui Șerban, cu Daniel Săpun care a semnat retroactiv toate documentele deși contractul interzice acest lucru. L-am contactat pe Ovidiu Laicu actualul director al DRDP Iași pentru a-i cere un punct de vedere legat de această situație. Acesta a spus ca nu poate comenta atât timp cât la nivelul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) se află în derulare o anchetăp privind lucrările pe DN 28.

Eky-Sam, trei dosare penale la DNA

Ca și Șerban și firma Eky Sam se află la al treilea dosar în care trebuie să dea socoteală în fața procurorilor DNA Iași. Astfel, în anul 2018, SC Eky Sam SA a fost condamnată definitiv pentru corupție într-un dosar privind modul în care au fost fraudate fondurile europene alocate de Uniunea Europeană, comunei Ion Neculce din județul Iasi prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura în vederea întreținerii pășunii comunale. irma Eky Sam s-a ales cu o amenda penala de 75.000 lei pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la obținerea de fonduri cu documente false. Compania a fost achitată însă pentru infracțiunea de fals în înscrisuri, faptă pentru care fusese condamnată la Tribunal. De asemenea, din prejudiciul total de 638.030 lei, SC Eky Sam SRL a trebuit să achite 104.855 lei iar diferența trebuia recuperată de la cei care au condus Primăria comunei Ion Neculce. De asemenea, in dosarul inregistrat la DNA cu nr.141/P/2016, Maricel Popa si Ioan Echimov au fost cercetati impreuna de DNA Iasi pentru abuz in serviciu si complicitate la săvârșirea acestei infracțiuni. Asta, deoarece Popa ar fi facut unele demersuri ilegale pentru ca lucrările de deszăpezire pe drumurile județene din iarna 2006-2017 să fie atribuite firmei Eky Sam. „Într-unul dintre cazuri, ca urmare a conduitei infracționale a suspectului Popa Maricel a fost produs un prejudiciu firmei respective în sumă de 717.898 lei. În celălalt caz activitatea de dezăpezire a drumurilor județene pentru perioada 1 ianuarie – 15 martie 2017 a fost retrasă din sarcina aceleiași firme și preluată în mare parte de către SC Eky Sam SRL. Prin acest demers a fost creat folos patrimonial necuvenit către S.C Eky Sam S.RL în valoare de 1.127.563 lei”, se arată într-un  comunicat emis de DNA în timpul cercetărilor. În cele din urma, după doi ani de cercetări DNA Iași a clasat acest dosar (vezi aici).

Dus rece pentru Regele Asfaltului. Condamnare si sechestru pe avere pentru Echimov

 

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.