Nereguli mari descoperite la blocurile lui Niculiță din Copou. Cabluri electrice montate fără izolație în pereți

19475
montaj Daniel Niculita si Copou Garden Rezidence
montaj Daniel Niculita si Copou Garden Rezidence

@ Clientul face un credit la bancă și își cumpără o locuință @ Daniel Niculiță îi vinde în ‘’Copou Garden Rezidence’’ cu cel puțin 1.000 euro fără TVA /mp, un apartament în care cablurile electrice sunt tencuite fără izolație în pereți @ Inspectorii de la Inspectoratul de Stat în Construcții și-au pus mâinile în cap au dispus sistarea lucrărilor, au amendat firma lui Niculiță și au dispus efectuarea unei expertize privind calitatea si siguranta instalatiei electrice @ Niculiță și-a ‘’rezolvat’’ problema procurând o expertiză de specialitate de la firma unui personaj trimis în judecată pentru corupție de DNA

Faci un credit a la bancă, te angajezi să achiți o viață rate, îi plătești lui Daniel Niculiță la un preț de cel puțin 1.000 euro/mp pentru un apartament pe aleea Sadoveanu (în ‘’Copou Garden Rzidence) iar acest dezvoltator îți vinde o locuință în care cablurile electrice sunt zidite direct în tencuială, fără izolație după cum prevăd normativele în vigoare. Iar daca viitorul client al lui Niculiță va avea vreo problemă cu cablul electric, se va ‘’împușca’’ se va rupe, bietul om care încă nu a terminat de achitat creditul la bancă va trebui sa dărăme tot peretele. Și, un cablu care nu este izolat este sensibil la variațiile de temperatură și se degradează mult mai ușor. În timpul unui control efectuat în cursul anului trecut la Copou Garden Rezidence, inspectorii de la Inspectoratul de Stat în Construcții și-au pus mâinile în cap când au văzut că în pereți, la unul din blocuri, blocul C7, cablurile electrice au fost montate direct în tencuială fără protecție asigurată de copex (tuburi de protecție flexibile, de diverse tipuri, din material plastic sau din metal). Asta în condițiile în care normativele în vigoare prevăd ca fiind obligatorie protejarea cablurilor electrice. Acest lucru este prevăzut în normativul pentru proiectarea și executarea rețelelor de cabluri electrice aprobat prin ordinul nr. 38 din 20. 03. 2008 al preşedintelui ANRE. Mai mult decât atat una din persoanele delegate de autorități să supravegheze calitatea lucrărilor, adică responsabilul tehnic cu execuția a refuzat să-și dea acordul pentru această ‘’enormitate’’ adică pentru montarea cablurilor fără protecția cu copex. De precizat că, potrivit Legii lucrările de construcții civile sunt supravegheate de un responsabil tehnic cu execuția și de un diriginte de șantier, ambele persoane fiind autorizate de Inspectoratul de Stat în Construcții. ‘’Investitorul nu a făcut dovada că are asigurată verificarea execuției corecte a lucrărilor de instalații electrice prin dirigintele de specialitate cât și prin responsabilul tehnic cu calitatea. Firma care a executat lucrările de instalații electrice nu este autorizata ANRE’’, se arata in procesul verbal de control întocmit de inspectorii ITC.

La finalul controlului, la finalul lunii martie 2021,  inspectorii ITC au dispus sistarea lucrărilor, au amendat cu 150.000 firma lui Niculiță, Studio Casa Consult SRL și au dispus efecturea expertize privind calitatea si siguranta instalatiei electrice din imobil.

A rezolvat cu firma unui corupt trimis în judecată DNA

Puțini experți și-ar fi pus ștampila pe un document care să ateste ca ceea ce a construit Niculiță este în regulă. Drept dovadă, Niculiță a apelat la firma Euroland 2002 SRL. Firma i-a furnizat lui Niculiță o expertiza in care scrie cu fraze foarte vagi că lucrarile de constructii pot continua chiar daca cablurile nu sunt montate cu protectie. Insa, aceasta expertiza nu aduce nici un fel de argumente tehnice și legale. Se cuvine totuși să precizăm că firma Euroland 2002 SRL este înregistrata în Bistrița și este patronata de familia Ioan Andreica, , fost secretar de stat a Ministerul Dezvoltării, personaj trimis in judecata pentru infracțiuni de coruptie de DNA. Despre acest lucru am vorbit în articolul ‘’Rege în mafia de la Ministerul Dezvoltării. Tiganul din Iasi care colecta toate spagile’’, publicat in data de 20 octombrie 2018. În momentul in care au început urmărirea penală impotriva lui Andreica, procurorii DNA au ridicat acte și de la firma Euroland 2002 SRL.

 

Reamintim că proiectul din Copou este contestat in justiție de proprietarii caselor din zonă. Acestia au cerut in instanta anularea autorizației de construire (vezi aici).

Niculiță: ”Cablurile mele sunt mai bune’’

Contactat telefonic Daniel Niculiță a susținut că firma sa folosește cabluri mult mai bune decât cele care au nevoie de protecție cu copex. ‘’Cablurile mele sunt mult mai bune am pus și la primele blocuri și nu au fost probleme. Sunt cabluri care rezistă. Apoi, odată l 10-15 ani oamenii își fac curat în casă, pot să-și schimbe instalația electrică. Daca Inspectoratul in Construcții nu agreaza aceasta soluție asta este, ne conformăm. Până acum un an, doi nu se făceau controale pe partea electrică. Este adevărat copex protejeaza dar cablurile mele protejeaza mult mai bine. Copou Garden Rezidence este un proiect serios și trebuie sa facem lucrari de calitate. Trebuie sa terminăm odată cu bloculețele alea mici în care lua foc instalația electrică’’, a spus Daniel Niculiță.

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.