Dus rece pentru Regele Asfaltului. Condamnare si sechestru pe avere pentru Echimov

7535

@ Magistratii Curtii de Apel Iasi au pronuntat aseara sentinta definitiva in dosarul de coruptie in care firma Eky Sam patronata de Ioan Echimov a fost judecata intr-o frauda cu fonduri europene @ Au mai fost condamnati fostul primar al Primariei Ion Neculce dar si fostul viceprimar care vor trebui sa plateasca prejudiciul de peste 6 milliarde lei alaturi de firma Eky Sam @ Dezvaluirea. ro prezinta in exclusivitate, in fotocopie decizia luata aseara de magistrati

Sentinta finala in dosarul in care cea mai mare firma de asfaltari din judetul Iasi a fost judecata pentru frauda cu fonduri europene alaturi de functionari ai primariei Ion Neculce, dupa ce a fost trimisa in judecata de Directia Nationala Anticoruptie. Astfel, potrivit sentintei definitive pronuntate aseara de Curtea de Apel Iasi, lui Ioan Echimov, patronul Eky Sam Targu Frumos, magistratii i-au dat si vesti bune dar si vesti rele. Mai, exact, in cazul firmei Eky Sam SRL magistratii au majorat pedeapsa primita de companie dar au diminuat foarte mult din prejudiciul pe care trebuie sa-l achite. In final, firma Eky Sam s-a ales cu o amenda penala de 75.000 lei pentru savarsirea infractiunii de complicitate la obtinerea de fonduri cu documente false.

Compania a fost achitata insa pentru infractiunea de fals in inscrisuri, fapta pentru care fusese condamnata la Tribunal. De asemenea, din prejudiciul total de 638.030 lei, SC Eky Sam SRL trebuie sa achite doar 104.855 lei iar diferenta de 533.175 lei trebuie achitata de fostul primar Constantin Stefan si de fostul viceprimar Neculai Musat. Acestia din urma au ramas cu pedepse de 3 ani de inchisoare cu suspendare chiar daca in apel au fost achitati pentru unele infractiuni. De asemenea in acest dosar au fost trimisi in judecata si doi angajati de la Eky Sam, Ion Covaliu si Mihai Cristinel Epure dar si fostul secretar al comunei Ion Neculce Mihai Iftimiei dar si fostul primar Vasile Rusu dar acestia au scapat de raspundere fie prin sentinta de achitare fie prin decizie de incetare a procesului penal. In cazul lui Vasile Rusu de exemplu, procesul penal a incetat deoarece in timpul judecatii a decedat.

Sechestru pe averea lui Echimov

Prin sentinta pronuntata aseara judecatorii au mai decis ca pana la recuperarea partii din prejudiciu ce trebuie acoperita de Eky Sam sa se mentinta sechestrul asigurator pe bunurile companiei si sa se reinstituie sechestru pe averea lui Ioan Echimov. Asta in conditiile in care judecatorii Tribunalului ridicasera sechestrul de pe averea lui Echimov. Sa reamintim ca in acest dosar este vora despre modul in care au fost fraudate fondurile europene alocate de Uniunea Europeana, comunei Ion Neculce din judetul Iasi prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura in vederea intretinerii pasunii comunale. Pentru a baga in propriile buzunare sau dupa caz in propriile conturi banii respectivi si a evita efectuarea lucrarilor de intretinere ,cei implicati au folosit unele documente false (situatii de lucrari) puse la dispozitie de firma Eky Sam.

Echimov era nevoit sa-si ajute prietenii deoarece era abonat la contracte pentru lucrari finantate din banii Primariei Ion Neculce. Eky Sam a pus la dispozitie documentele respective in baza unui contract fictiv de prestari servicii. „In vara anului 2008 (dupa incasarea subvenției aferente campaniei pentru anul 2007), la initiativa lui Rusu Vasile, inculpatul Musat Neculai a încheiat cu SC EKY-SAM SRL Targu Frumos (fara negocieri) un contract de prestari servicii de decolmatare și regularizare paraie, in vederea intretinerii pasunilor de pe raza comunei Ion Neculce. Desi niciuna dintre aceste lucrari nu a fost recepționata de Mușat Neculai la momentul executarii, acesta a consimtit, la solicitarea lui Rusu Vasile, sa achite sumele de bani facturate de SC EKY SAM SRL IASI, semnand/avizând documentele justificative întocmite ulterior de catre angajatii acestei firme”, au aratat procurorii DNA Iasi, care i-au trimis in judecata pe cei implicati in noiembrie 2013.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.