Desfiintati DNA Iasi: in 2019, cei 7 procurori au facut toti un dosar la doua luni, au luat 29 de achitari

2356
DNA Iasi
DNA Iasi

@ In anul 2019, numarul persoanelor achitate de instanta in urma unor dosare instrumentate de DNA Iasi a depasit numarul persoanelor condamnate @ Astfel, anul trecut DNA Iasi a inregistrat un numar de 29 de achitari si 25 de condamnari  @ Mai mult decat atat, anul trecut procurorii DNA Iasi au finalizat cu rechizitoriu de trimitere in judecata numai 6 dosare in conditiile in care au lucrat 7 procurori @ Asta in conditiile in care un procuror DNA Iasi a castigat in medie net 16.000 lei iar un politist peste 10.000 lei

Rezultate catastrofale la DNA Iasi in anul 2019 unde numarul persoanelor achitate de instantele de judecata a depasit mult numarul persoanelor condamnate. Situatia a fost prezentata pe site-ul structurii centrale a DNA (vezi aici) odata cu prezentarea raportului de activitate al institutiei pentru anul 2019. Astfel, numarul persoanelor achitate a depasit numarul inculpatilor care au obtinut achitare, 29 la 25. ‘’În ceea ce privește hotărârile definitive de achitare înregistrate în cursul anului 2019 arătăm faptul că la nivelul DNA Iasi au fost achitați definitiv total, în 6 cauze penale, un număr de 29 inculpați (din care 3 reținuți și arestati preventiv), din care 3 inculpați achitați definitiv. În anul 2019, instanțele de judecată din raza de competența a DNA Iasi au pronunțat un număr de 15 hotărâri definitive prin care s-a dispus condamnarea a 25 de inculpați’’, se arata in raportul DNA.

Nici macar cate un dosar de procuror

De asemenea procurorii n-au lucrat aproape mai nimic. Desi institutia a lucrat cu 7 procurori au fost finalizata cu rechizitorii numai un numar de 6 dosare. Asta inseamna ca cel putin un procuror nu a finalizat nici un dosar. Prin cele 6 rechizitorii s-a dispus trimiterea în judecată a 13 inculpați (3 persoane juridice). Asta in conditiile in care in anul 2018 inregistrasera 4 rechizitorii cu 9 inculpați trimiși în judecată în anul 2018. Din cele 6 dosare finalizate numai unul se refera strict la infractiuni grave de coruptie. Astfel, din cele 6 dosare finalizate prin rechizitoriu în anul 2019, s-a dispus trimiterea în judecată într-o cauză pentru infracțiuni de corupție, într-o cauză pentru infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție, iar în patru cauze pentru infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Comunității (fraude cu fonduri europene). De asemenea, in anul 2019 au fost încheiate un număr de 5 acorduri de recunoaștere a vinovăției. Printre cei trimisi in judecata anul trecut se numara un agent de poliție judiciară pentru infracțiunea de luare de mită (din Vaslui) un inginer agronom, un manager proiect – student, patru primari de comună, un viceprimar și un reprezentant lider asociere pentru infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Comunității Europene, un subcomisar de poliție pentru infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția.

Cica totusi e bine

Cu toate acestea, la finalul capitolului din raportul de activitate rezervat DNA Iasi, sefii structurii central trag  oncluzia ca activitatea procurorilor ieseni a fost buna. ‘’În concluzie, activitatea desfășurată de Serviciul Teritorial Iași în anul 2019 a fost una bună, marcată de administrarea cu celeritate a actelor de urmărire penală și soluționarea cauzelor, fiind înregistrate ușoare scăderi în privința majorității indicatorilor statistici, concomitent cu o scădere ușoară a stocului de dosare aflate în lucru. În același timp însă, acest lucru este explicabil prin faptul că au fost efectuate cercetări ample în cause foarte complexe’’, se arata in documentul citat.

Oare care or fi cauzele complexe la care se refera ca nici un mare corupt din Iasi nu a fost deranjat in 2019. Asta in conditiile in care un procuror DNA Iasi a castigat in medie net 16.000 lei iar un politist peste 10.000 lei

Constantin MAZILU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.