Soc pe piata auto. Cea mai mare firma de leasing romaneasca devine istorie

4994

@ In aceasta perioada compania este vanduta pe bucati @ In anii sai de glorie International Leasing, infiintata de familia Necula a derulat mii de contracte de leasing pentru beneficiari privati persoane fizice @ In momentul intrarii in insolventa firma acumulase datorii de circa 25 milioane euro

Cea mai mare firma romaneasca de leasing auto cu capital autohton devine istorie. In aceasta perioada sunt vandute ultimele bunuri din ceea ce a reprezentat odata compania International Leasing Asset Solutions, cu sediul principall in Iasi, pe calea Chisinaului nr.45,

companie infiintata in anul 2001 de sotii Ovidiu Dan Necula si Ioana Necula. In perioada sa de glorie International Leasing a fost cea mai mare firma romaneasca de profil, deruland mii de contracte de finantare in sistem „leasing” pentru toate tipurile si marcile de vehicule. Din pacate compania nu a putut trece de socul crizei financiare din 2009 si in ciuda faptului ca manageria active financiare de circa 45 milioane euro in anul 2010 a intrat in insolventa. S-a incercat implementarea unui plan de organizare dar pentru ca acesta a esuat in urma cu doi ani 5.04.2016, Tribunalul Sindic Iasi a pronuntat decizia de faliment. Declinul companiei a survenit ca urmare a faptului ca bancile cu care colabora firma de leasing au oprit liniile de finantare. Astfel, la momentul intrarii in insolventa compania avea datorii de circa 25 milioane euro iar printre creditori se numara Piraeus Bank, Romanian International Bank SA, Emporiki Bank Romania SA, Emporiki Bank of Greece SA, GDF Suez Energy, Marfin Bank Romania SA, Banca Romaneasca-membra a Grupului National Bank of Greece, National Bank of Greece prin Banca Romaneasca SA, Bancpost SA, RI Eastern Europe Finance B.V prin Raiffeisen Bank SA etc. Pe parcursul procedurii valoarea creantelor s-a diminuat la circa 4,5 milioane euro si asta deoarece o parte dintre bancile finantatoare au preluat o pate din activele financiare (in special contracte de leasing in derulare). Din acest motiv potrivit ultimului tabel al creditorilor valoarea datoriilor International Leasing sunt dupa cum s-a mai spus de 4,5 milioane euro iar cel mai mare creditor a ramas statul roman care revendica creante totale de aproape 1,5 milioane lei, IFN International Leasing care s-a inscris cu suma de 2.222.205 lei, Piraeus Bank-2.173.281 lei etc.

Se vand ultimele bunuri

Chiar si in conditiile diminuarii creantelor in timpul procedurii pagubitii nu-si vor putea recupera datoriile asta. Recent au fost scoase la vanzare niste bunuri imobile din proprietatea firmei adica un teren de 411 metri patrati si o casa in comuna Saucesti judetul Bacau, bunuri evaluate la un pret de 23.940 euro, un teren in suprafata de 2.193 metri patrati situat in zona agricola a comunei Miroslava evaluat la 1.570 euro si un alt teren tot in Miroslava in suprafata de 3.207 mp evaluat la 2.309 euro. Chiar si asa pentru aceste bunuri nu s-a depus nicio oferta astfel incat aceste bunuri au fost date prin compensare, creditorului Optima Asset Management care mai avea de recuperat 125.908 lei de la International Leasing.

De asemenea au mai fost scoase la vanzare doua terenuri in Bucuresti unul in splaiul Unirii nr.823 de 4.200 mp si unul 5.000 metri patrati in strada Lunca Dochiei nr. 65-71. Ambele suprafate au fost evaluate la circa 20.000 euro fata TVA fiecare. S-a mai facut o oferta de vanzare pentru 52 de contracte de leasing aflate inca in derulare evaluate la circa 3.000 lei, in momentul pronuntarii deciziei de faliment, echipamente IT, imprimante etc evaluaet la 47.500 lei etc.

Au ramas fara cel mai valoros teren

Firmele infiintate de familia Necula au primit insa o lovitura crunta in noiembrie 2015 cand magistratii ieseni au decis ca o suprafata de 4 hectare de teren de pe Calea Chisinaului nr.45 sa revina in proprietatea statului. Pe acest teren au fost construite showroom-urile firmelor Open Service, Klado Motors, Trendo Automobile (companii din grupul de firma al familiei Necula) dar si al societatii de leasing International Leasing. Terenul a revenit in proprietatea statului ca urmare a unei sesizari facute de prefectul judetului Iasi care aratase ca suprafata respectiva fusese retrocedata ilegal. In acest fel firmele familiei Necula au ramas fara o proprietate evaluata la cateva milioane euro.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.