Final in cel mai mare dosar de coruptie al DNA. Dosarul cu 141 de inculpati asteapta sentinta

4908

@ Cele 141 persoane fizice si juridice trimise in judecata de DNA au fost acuzate de fraudarea fondurilor alocate de Guvern sub forma de stimulente societatilor comerciale pentru a sprijini angajarea tinerilor absolventi si a persoanelor cu varsta peste 45 de ani @ Astazi au avut loc pledoariile finale ale avocatilor iar judecatorii au stabilit ca vor pronunta o sentinta pe data de 6 iunie

Punct final in cel mai mare dosar de coruptie instrumentat de Directia Nationala Anticoruptie. Facem precizarea ca este cel mai mare dosar de coruptie raportat la numarul de inculpati. Astfel, in acest dosar au fost trimise in judecata nici mai mult nici mai putin decat 141 fizice si juridice. Având în vedere numărul mare de inculpați în acest dosar au fost angajați peste 30 de avocați cu tot cu cei desemnați din oficiu. Numai strigarea părților din acest dosar, procedură care se parcurge la începutul ședinței de judecată durează cel puțin 20 de minute. Dosarul a fost instrumentat de DNA Iasi si a fost in anul 2015.

Au angajat fictiv sute de tarani

La ultimul termen de judecata care s-a desfasurat astazi la Tribunalul Iasi, avocatii apararii au sustinut pledoariile finale. Judecatorii au stabilit ca vor pronunta o sentinta pe data de 6 iunie. Cele mai multe dintre persoanele trimise in judecata locuiesc in comuna Raducaneni dar si din comunele Limitrofe cum ar fi Gorban sau Mosna, din judetul Iasi. Dupa cum s-a precizat si mai sus faptele incriminate de procurori se referă la cheltuirea în mod fraudulos a unor sume de bani alocate de Guvern sub formă de stimulente societăților comerciale pentru a sprijini angajarea tinerilor absolvenți și a persoanelor cu vârsta peste 45 de ani, categorii care au un grad mai scazut de insertie pe piata fortei de munca. Fraudarea fondurilor s-a facut in special prin angajarea fictiva a persoanelor pentru ca urmau sa se primeasca respectivele subventii.
Sunt implicati si functionari

Procurorii au precizat ca fraudarea subventiilor respective s-a facut cu complicitatea unor angajati de la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM). De aceea de la aceasta institutie au fost trimisi in judecata pentru abuz in serviciu, fals intelectual ai uz de fals, Lucretia Buzea, Iulia Buzila, Angela Enea, Constantin Hrimiuc, Elena Macovei, Marilena Mândru si Lucia Suna. Potrivit procurorilor capii afacerii ar fi fost doi barbati cunoscuti in zona si anume Lucian Daniel Lupu si Gabriel Barbalata. Fraudarea fondurilor s-ar fi facut prin angajarea fictiva a sute de persoane la societati comerciale patronate de prieteni ai celor doi. Acestia se numesc Vasilica Apetrei Sanducu, Marius Augustin, Crisian Baciu, Claudiu și Romica Barbalata, Vasilica Dragan, Marcel Lupu etc. Printre societatile implicate se numara Adicons Trust SRL Iasi, Agrodrag Bazga SRL, Carny-Cons SRL, Euro-Roca Construct SRL. „Membrii gruparii au incasat in mod ilegal subventii in valoare totală de 1.759.288,5 lei, bani care au fost ulterior folositi in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, in majoritatea situatiilor banii fiind insusiti si folositi in interes personal de catre unii dintre liderii gruparii. Pe de alta parte, alaturi de inculpatii Toma Costica, Baciu Anca Isidora si Barbalata Romica, alte 117 de persoane, care au fost trimise in judecata prin prezentul rechizitoriu, au incasat, in mod ilegal, suma totala de 606.120 lei cu titlu de ajutor de somaj”, au aratat procurorii DNA.
Valoarea totala a prejudiciului este de 2.365.408,5 lei. De precizat ca o buna parte din inculpati au solicitat sa fie judecati in formula simplificata adica si-au recunoscut faptele. In cazul lor judecata a continuat pentru a se stabili valoarea prejudiciului care se imputa fiecaruia in vederea recuperarii banilor.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.