Consiliul Județean Iași a suplimentat suma pentru lucrările de la Filarmonică

126

Președintele Consililiului Județean Iași, Costel Alexe și Ministrul Culturii Raluca Turcan, au vizitat șantierul de la Filarmonica de Stat Moldova pentru a evalua progresul realizat și pentru a anunța suplimentarea fondurilor alocate proiectului.

“Așa cum am promis, rezolvăm cea mai mare restanță culturală a județului Iași. În ultima ședința ordinară a Consiliului Județean Iași, am suplimentat suma pentru a continua lucrările la acest important obiectiv de patrimoniu. Voi fi cu adevărat mulțumit când voi putea să particip, din nou, ca spectator la un concert al Filarmonicii, în sala mare de spectacole. Suntem, în sfârşit, aproape de ceea ce a devenit de-acum un adevărat deziderat al comunităţii, să avem o clădire sigura, în care artiştii să-şi poată susţine actul cultural, iar publicul să fie încântat prin performanţa artistică deosebită de care Filarmonica a dat dovadă de fiecare dată. Reabilitarea şi modernizarea imobilelor în care funcţionează Filarmonica de Stat Iaşi este unul dintre proiectele noastre de suflet. Reuşim să redăm strălucirea acestei frumoase clădiri de patrimoniu şi care înseamnă atât de mult pentru Iaşul nostru cultural” a declarat Costel ALEXE, Președintele Consiliului Județean Iași

Lucrările de consolidare, reabilitare și modernizare a clădirii Filarmonicii ieșene, în valoare totală de 16 milioane de euro, sunt incluse în cadrul unui proiect depus în comun de Consiliul Județean Iași și Primăria Municipiului Iași prin Programul Operațional Regional (POR).
Reamintim că până la deschiderea liniilor de finanțare de către Uniunea Europeană, Consiliul Județean Iași a alocat la începutul anului din bugetul propriu suma de 2,3 milioane de lei pentru începerea lucrărilor de la Filarmonică, banii urmând să fie returnați de către UE. În ultima Ședință Ordinară a Consiliului Județean s-au mai alocat încă 80.000 de lei, după actualizarea proiectului de execuție, astfel încât, să fie asigurată continuitatea lucrărilor până la obținerea banilor europeni.
În plus, în urma unui amendament depus la Legea Bugetului de Stat pe anul 2024, Guvernul a alocat, la începutul acestui an, suma de 2 milioane de lei pentru începerea lucrărilor.
“Am văzut un progres remarcabil și felicit parteneriatul dintre Consiliul Judeţean Iaşi și Primăria Municipiului Iaşi și colaborarea strânsă pentru atragerea de fonduri europene, prin Programul Regional Nord-Est 2021-2027, care vor readuce la viață această instituție culturală emblematică. Cu sprijinul fondurilor europene și naționale, în valoare de zeci de milioane de lei, Filarmonica „Moldova” va beneficia de condiții moderne, adecvate pentru a continua să ofere spectacole de înaltă calitate comunității, iar Ministerul Culturii își propune să completeze finanțarea necesară pentru finalizarea restaurării” a declarat Raluca TURCAN, Ministrul Culturii
Contractul, care are ca termen de finalizare 19 luni, include realizarea de lucrări de consolidare a clădirii, reparația zonelor degradate sau avariate ale construcției, lucrări de intervenție în urma refuncționalizarii anumitor spații, înlocuirea instalațiilor electrice și sanitare, lucrări de refacere a finisajelor speciale afectate de degradare.

La comanda PNL Iași
Executat de SC Hazard Media Srl
CMF 21240015

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.