Cum reacționează Politia ieseană cu un om disperat care a vrut să se sinucidă: îl arestează

1104
masina-Cezara-Moraru-in-apa
masina-Cezara-Moraru-in-apa

@ Polițiștii ieșeni au propus procurorului de caz de la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi arestarea Cezarei Moraru, artista care a vrut sa se sinucida plonjand cu masina in lacul Ciric @ Asta deoarece Cezara Moraru a condus sub influenta bauturilor alcoolice @ Procurorul de caz nu a fost de acord cu propunerea Politiei si au dispus masura controlul judiciar pentru o perioada de 30 de zile @ Specialistii Institutului de Psihiatrie Socola spun ca in acest caz Politia ar fi trebuit sa reactioneze cu mai multa prudență @ „Cazul trebuia abordat cu mai multa empatie si intelegere. In conditiile in care au condus-o la sectie si au observat la ea o anumita dispozitie depresiva trebuia consultat un psihiatru sau un psiholog „, a spus medicul Raluca Prepeliță, directorul medical al Institutului de Psihiatrie Socola

Decizie controversata a politistilor ieseni in cazul artistei Cezara Cristina Moraru care a vrut sa se sinucida sambata trecuta plonjand cu masina in Lacul Ciric. Astfel, pentru ca avea o alcoolemie de 1.09 mg/l alcool pur in aerul expirat, politistii au retinut-o si i-au propus procurorului sa ceara incuviintarea instantei pentru ca femeia sa fie arestata pentru 30 de zile. Procurorul de caz a respins ideea si a dispus masura controlului judiciar, decizie pentru care nu mai este necesara incuviințarea judecatorului.

Trebuia transferata la Institutul de Psihiatrie?

De regula, cand au de-a face cu  suicidari, politistii apeleaza la specialistii Institutului de Psihiatrie Socola pentru evaluare si daca e cazul pentru tratament. Cezara Cristina Moraru nu a fost dusa la Institut pentru a fi evaluata psihiatric desi politistii locali au vazut ca aceasta a accelerat in momentul in care a ajuns la marginea apei Lacului Ciric. Medicii iau insa in calcul faptul ca femeia sa fi declarat ca nu a vrut sa se sinucida si astfel Politia a tratat-o ca pe un banal caz de conducere sub influenta bauturilor alcoolice. Chiar si asa, aceasta ar fi putut minti ca nu a vrut sa se sinucida, pentru a ascunde suferinta, atitudine intalnita in cazul multor depresivi. In aceste conditii medicii ieseni spun ca Politia ar fi putut actiona cu mai multa prudență. „Cazul trebuia abordat cu mai multa empatie si intelegere. In conditiile in care au condus-o la sectie si au observat la ea o anumita dispozitie depresiva trebuia consultat un psihiatru sau un psiholog. Depinde si ce a declarat ea. Daca ea a spus ca nu a vrut sa se sinucida atunci politistii au actionat in consecinta”, a spus medicul Raluca Prepelita, directorul medical al Institutului de Psihiatrie Socola.

Cezara Moraru trece printr-un proces de divort (vezi aici) urmand sa se desparta de Dan Cristian Moraru, medic la Spitalul Sfântul Spiridon.

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.