Doi funcționari condamnați pentru delapidare s-au răzbunat crunt pe denunțător. Fals uriaș în primărie

24639
Mihai Toma si Gherghina Radu-Dobrovat
Mihai Toma si Gherghina Radu-Dobrovat

@ Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au început urmărirea penală într-un dosar care privește săvârșirea unui fals incredibil în Primăria Dobrovăț @ Funcționari ai primăriei au falsificat documente pentru a-i pune în cârcă unui afacerist local o datorie uriașă în baza căreia au și început executarea silită, în mod abuziv @ Au făcut asta pentru a se răzbuna deoarece doi dintre funcționari au fost condamnați la închisoare pentru delapidare în urma denunțului făcut de afacerist

Încă o anchetă penală la Primăria comunei Dobrovăț, județul Iași unde tocmai s-a finalizat un dosar de corupție printr-o decizie definitivă a Curții de Apel. De această dată procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au început urmărirea penală pentru infracțiunile de fals și abuz în serviciu cei bănuiți de săvârșirea acestora fiind doi funcționari condamnați penal, Gherghina Radu și Mihai Toma dar și Cătălin Martinuș care tocmai a scăpat de acuzațiile de corupție prin decizia Curții de Apel care a constatat prescrierea faptelor. Și de această dată, sesizarea penală a fost depusă la Parchet de, Vasile Popistașu întreprinzătorul local care i-a denunțat pentru delapidare pe Radu Gherghina și Mihai Toma și care de asemenea a sesizat și faptele de corupție pentru care a fost judecat primarul. De această dată, Vasile Popistașu a arătat că în Primăria Dobrovăț au fost falsificate mai multe acte astfel încât să i se inventeze o datorie uriașă în baza căreia sa fie executat abuziv. În urmă cu zeci de ani, Popistașu a concesionat de la Primăria Dobrovăț o suprafață de teren. În anul 2018, după ce s-a aflat că Mihai Toma și Ghergina Radu vor fi trimiși în judecată pentru delapidare, la Primăria Dobrovăț s-a falsificat un titlu executoriu care atesta în mod nereal ca firma lui Popistașu avea o datorie uriașă catre bugetul local. Mai mult decât atât pentru a se asigura că falsa datorie nu s-a prescris aceștia au tăiat și o chitanță de 13 lei în numele lui Popistașu. ‘’Au falsificat chitanța pentru a întrerupe cursul prescripției creanței inventate de ei. După aceea în baza acestui titlu executoriu fals în care susțineau ca am o datorie de vreo 200.000 lei au încercat să mă evacueze de pe domeniul respectiv dar instanța le-a respins cererea. Eu i-am denunțat pentru fals și abuz în serviciu, a început urmărirea penală’’ a spus Vasile Popistașu.

Primarul: ‘’să plătească cine a greșit’’

Contactat telefonic, primarul Cătălin Martinuș a negat implicarea sa în aceste ilegalități. ‘’Este o prostie să încerce sâ mă. ,,agațe’’ pe mine. Chiar de se merge pe presupunerea că dosarul de executare semnat de mine se baza pe o chitanța falsă, până la dovedirea chitanței ca false , dosarul semnat de mine era corect . Abia dacă ar dovedi un fals , de care eu nu am cunoștința , ar trebui anulat dosarul. Panâ atunci, eu am semnat un document bazat pe acte cu prezumția de corectitudine’’, a spus primarul Cătălin Martinuș.

Condamnați în dosarul de delapidare

În urma denunțului depus de Popistașu, în anul 2019 au fost trimiși în judecata pentru delapidare trei funcționari ai Primăriei Dobrovăț, Mihai Toma, Gherghina Radu și Cezar Nicolau. In total cei trei au sustras bani din casieria primariei de 230 de ori prejudiciul total fiind de 44.151 lei. Faptele au fost savarsite in perioada 2010-2012. În final Curtea de Apel Iași i-a condamnat pe cei trei la pedepse cu închisoarea cu suspendare după cum urmează: Gherghina Radu – 3 luni cu suspendare, Mihai Toma- 7 luni cu suspendare, Cezar Nicolau – 5 luni cu suspendare.

Cum se fură direct din casieria primăriei. Trei funcționari au pus deoparte bani negri pentru zile albe

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.