Dragnea il trage pe Popa dupa el. Actele la DNA, licitatia castigata de coruptii Tel Drum desfiintata la instanta

3301
Dragnea si Maricel Popa

@ Recent, magistratii Curtii de Apel au desfiintat licitația organizata de Consiliul Judetean Iasi pentru asfaltarea drumului Iasi-Suceava (pentru o portiune de 40 de kilometri ), procedura adjudecata de doua firme ale caror afaceri duc direct catre Liviu Dragnea @ Astfel, licitatia  fost adjudecata in septembrie 2019 de WFA Impex firma trimisa in judecata in dosarul Tel Drum si de Alpenside de asemenea o companie ale carei afaceri prospere sunt strans legate guvernele PSD @ Licitatia a fost desfiintata ca urmare a unei plangeri formulate de firma Daroconstruct, patronata de afaceristul iesean Giani Canschi @ Contactat de Dezvaluirea.ro, Maricel Popa, presedintele CJ Iasi nu a comentat

In luna ianurie anul acesta, DNA Iasi solicita de Consiliul Judetean Iasi un set de copii dupa un numar de 56.000 de pagini, (vezi aici) referitoare la licitatia pentru modernizarea drumului Iasi-Suceava, o lucrare foarte mare, drumul avand o lungime de 92 de kilometri, proiectul fiind finantat cu fonduri europene in valoare totala de circa 70 de milioane lei. Maricel Popa sustinea atunci ca solicitarea DNA ar fi fost facuta ca urmare a unor demersuri facute de vesnicul sau adversar Cornel Branza, cel care i-a mai facut o plangere la procurorii anticoruptie  in urma cu 3 ani si a carui firme pierdusera si licitatia pentru asfaltarea drumului Iasi – Suceava, procedura care  avut loc in septembrie 2019. Branza a negat la vremea respectiva ca ar fi in spatele unei noi plangeri la DNA si, iata ca o decizie recenta a Curtii de Apel Iasi scoate la lumina faptul ca ancheta procurorilor anticoruptie ar putea sa aiba in vizor legaturile lui Maricel Popa – Liviu Dragnea si PSD. Sa nu uitam ca Maricel Popa a devenit presedinte al PSD Iasi, cu sprijinul lui Liviu Dragnea. Astfel, in urma cu doua saptamani Curtea de Apel Iasi a anulat o parte din licitatia de care vorbim mai sus. Judecatorii au anulat licitatia adjudecata de o firma al carui patron era in anturajul lui Liviu Dragnea, fiind vorba despre WFA Impex SRL, societatea trimisa in judecata si in judecata in calitate de complice si in dosarul de coruptie al Tel Drum, cel referitor la fraude cu fonduri europene.

Trei loturi luate de aceiasi firma

Dupa cum am mai spus licitatia Axa Rutiera Iasi – Suceava circa 92 de kilometri de drumuri cu o valoare estimata in lei de 141.599.393 lei a avut loc in septembrie 2019. Proiectul a fost impartit in trei loturi: Lotul 1: Lotul I – Modernizarea DJ 282 Limita Iași – Rediu- Movileni – Gropnița – DJ 281D în lungime de 29,584 km si o valoare de 44.133.436,00 lei ( fără TVA), Lotul 2- Modernizarea DJ 281D de la Coarnele Caprei – Focuri – Gropnița și Modernizarea DJ 281B Coarnele Caprei – Belcești (DJ 281) în lungime de 22,001 km si o valoare de 31.865.353,00 lei (fără TVA) si Lotul 3 – Modernizarea DJ 281 de la Belcești – Ceplenița – DN 28B și Modernizarea DJ 281 – DN 28B – Scobinti – Lespezi în lungime de 40,610 km cu o valoare de 65.600.604,00 lei (fără TVA). Surprinzator, primele doua loturi a fost adjudecate de asocierea Alpenside SRL – General Trust Arges. Al treilea lot a fost adjudecat de aceiasi Alpenside cu dar in asociere cu WFA Impex SRL, societate strans legata de afacerile lui Dragnea.

 

Firma cu probleme mari

In urma cu doua saptamani, judecatorii au anulat numai licitatia in ceea ce priveste acest lot nr.3 adjudecat de Alpenside cu WFA Impex SRL. Decizia a fost luata ca urmare a unei contestatii efectuate de firma Daroconstruct SRL, societate patronata de afaceristul iesean Giani Canschi. Acesta a castigat contestatia la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor iar cererea sa de refacere a licitatiei a ajuns si la Curtea de Apel Iasi, fiind inregistrata in dosarul nr. 34/45/2020. Avocatii lui Canschi au aratat ca firma WFA Impex nu putea fi declarata castigatoare deoarece a fost trimisa in judecata pentru coruptie. Mai mult, Canschi a mai aratat ca pe numele acestei firme a fost inregistrat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP acum SICAP) un document constatator care arata ca si-a indeplinit in mod defectuos obligatiile dintr-un contract incheiat in 2014 cu o alta institutie publica. Avand in vedere aceste aspecte, avocatii lui Canschi au aratat ca, potrivit prevederilor legale, WFA Impex trebuia exclusa din licitatie.

Judecata in dosarul Tel Drum

In ceea ce priveste dosarul de coruptie, dupa cum am mai spus WFA Impex a fost trimisa in judecata (vezi aici comunicatul DNA) in dosarul firma lui Liviu Dragne, Tel Drum este acuzata de frauda cu fonduri europene. Astfel, patronul WFA Impex, Ion Florian despre care se spune ca ar fi fratele vitreg al lui Liviu Dragnea dar si firma sa au fost trimisi in judecata in dosarul in care Tel Drum este acuzata ca a fraudat fonduri europene de 1 milion de euro pentru achizitionarea unei statii de mixturi asfaltice. Dosarul este inca in judecata si de aceea judecatorii nu au luat in calcul aceasta sustinere a lui Canschi formulata in solicitarile de anulare a licitatiei. Asta deoarece in dosar nu s-a pronuntat inca o sentinta definitiva de vinovatie.

A castigat cu ’’documentul constatator’’

Insa, Curtea de Apel Iasi a decis ca Giani Canschi are cel putin partial dreptate atunci cand invoca documentul constatator inregistrat in SEAP in anul 2016 (pentru contractul din 2014) ca si motiv al excluderii acesteia din licitatia de la Iasi. Curtea de Apel, a retinut ca pentru indeplinirea defectuoasa a obligatiilor din contractul din 2014, WFA Impex a fost obligata la plata unor penalitati. ’’Cu toate acestea, Curtea reține că sunt fondate criticile petentei (firma lui Canschi – n.r), întrucât documentul constatator invocat se referă la plata penalităților pentru executarea cu întârziere a contractului pentru perioada 08.10.2015 – 24.12.2015, dar și la plata de penalități începând cu 29.02.2016 și până la admiterea recepției la terminarea lucrărilor. Or, și cu privire la acest aspect trebuia admisă contestația, cu obligația pentru autoritatea contractantă de a reevalua situația ofertei depuse de Asociere Alpenside – WFA Impex SRL cu clarificarea situației penalităților de întârziere calculate începând cu data de 29.02.2016, respectiv determinarea datei până la care au fost calculate, dar și aprecierea în concret a caracterului grav al încălcării, față de prevederile art. 167 alin. 8 dinLegea nr. 98/2016’’, au aratat judecatorii Curtii de Apel in sentinta prin care au admis contestatia lui Canschi.

In concluzie, s-a dispus reevaluarea ofertei depuse de Alpenside luandu-se in calcul documentul constatator referitor la WFA Impex, publicat in SEAP (SICAP).

Alpenside, legaturile cu PSD contracte cu statul

In ceea ce priveste WFA Impex, aceasta a avut multe contracte cu statul in special in colaborare cu Tel Drum. Dar si Alpenside al carui actionariat duce pana la Sorin Ovidiu Vantu a prosperat in perioada guvernarilor PSD cand a castigat foarte multe licitatii. Presa centrala a descris pe larg legaturile dintre patronii acestei firme si mahari din PSD. Firma a castigat inclusiv contracte pentru realizarea unor portiuni din autostrazile aflate astazi in lucru, in Romania.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.