Fiul lui Scripcariu s-a imbogatit in mod suspect cu taticul rector. Trei case in 5 ani. Documente

8099
Ioana Sadiye, Dragos si Viorel Scripcariu
Ioana Sadiye, Dragos si Viorel Scripcariu

@ Mandatul de rector al lui Viorel Scripcariu i-a priit feciorului sau Dragos Viorel Scripcariu care in ultimii 5 ani si-a cumparat impreuna cu sotia Sadyie Ioana Scripcariu nu mai putin de trei locuinte in zona centrala a orasului @ Este vorba despre un apartament intr-o casa pe strada Buna Vestire mai sus de IML, un apartament de 78 metri patrati pe strada Basota nr.5 si un alt apartament pe strada Vasile Conta @ Prezentam fotocopii dupa documentele care dovedesc respectivele achizitii @  Intelegem sa interpretam aceasta  imbogatire brusca a lui Dragos Scripcariu si prin faptul ca in ultimii ani o singura firma de constructii a  adjudecat contractele de zeci de milioane euro la UMF Iasi si anume Grup Constructii Est SA, aceiasi societate care in vara lui 2019 a lucrat si la renovarea vilei de pe strada Toma Cozma, cea in care locuieste rectorul UMF Iasi

Cu ”taticu” rector la UMF Iasi, tinerii Dragos Scripcariu si  Sadiye Ioana Scripcaru (nascuta Winkler) s-au ales fiecare si cu slujbe la spitalele din Iasi si in cadrul Universitatii de Medicina si in plus au reusit sa-si cumpere si vreo trei case, in zona centrala a orasului, proprietati care valoreaza sute de mii de euro. Bine, stim cum se procedeaza, nu in toate contractele de vanzare-cumparare incheiate la notar se si trec sumele reale ale tranzactiei insa, desi  pentru fiecare dintre cele trei locuinte fiul si nora rectorului UMF nu au achitat ”in acte” mai mult de 100.000 euro  nu reusim sa ne explicam de unde au avut bani cei doi tinerei sa achizitioneze cele trei proprietati ultracentrale. Veniturile legale declarate de cei doi soti sunt mult mai mici decat sumele achitate pentru cele trei imobile. Mai mult decat atat, contractele de vanzare-cumparare nu vorbesc de credite contractate pentru achizitionarea apartamentelor si nici de vreu imprumut acordat de ”taticu” care  a trecut in declaratiile sale venituri de la UMF si de la Institutul de Oncologie dar si datorii la banci.

Sa incepem cu „prima casa”

De acum ”celebra” (pentru ca presa ieseana a mai scris despre aceasta proprietate a tinerei familii Scripcariu), de pe strada Buna Vestire numarul 8 a fost achizitionata pe 6 iunie 2015. Este vorba despre casa care a apartinut fostului profesor doctor-chirurg Gheorghe Chipail si care a fost vanduta de mostenitorii sai Camelia Doinita Birzanu si Radu Birzanu. De fapt, Dragos Scripcariu si  Sadiye Ioana Scripcaru au cumparat o parte din aceasta casa, adica 147 metri patrati distribuiti pe trei niveluri  precum si terenul de 105 metri patrati. Pretul declarat in acte este de 92.000 euro desi toata lumea stie ca o casa intr-o zona ultracentrala , situata putin mai jos de Biserica Buna Vestire si de Liceul Mihai Eminescu nu are cum sa coste numai atat. Cand vorbesti despre o asemenea proprietate trebuie sa te raportezi la cateva sute de mii de euro. Admitand insa, prin reducerea la absurd ca sotii Scripcariu au platit numai 92.000 euro, este totusi o suma uriasa pentru un medic, ne referim la Dragos Scripcariu care, conform fisei fiscale a incasat in anul 2015 de la Institutul de Oncologie suma de 16.544 lei net.De asemenea in acelasi an, sotia sa Sadiye Ioana Scripcaru era medic la Maternitatea Cuza Voda si a  declarat venituri   de16.524 lei. Deci pana la 92.000 euro este cale lunga.

Inca doua apartamente  in 2018

Urmaroarele doua proprietati imobiliare care au intrat in posesia celor doi tineri au fost achizitionate in anul 2018. Ambele proprietati sunt de asemenea situate in zona centrala a orasului. Astfel, pe data de 24 octombrie 2018, sotii Sadiye Ioana Scripcariu si Dragos Scripcariu au cumparat de la o anume Vasiliu Stefania Dimitriu un apartament in municipiul Iasi pe strada Vasile Conta nr.26 in suprafata de 54 metri patrati. Imobilul in care se afla acest apartament este la cativa metri distanta de cladirea Parchetului, pe strada care duce catre Policlinica Mare si Spitalul Sfantul Spiridon.  Conform, contractului de vanzare-cumparare cei doi soti au platit cash pentru acest imobil 70.000 euro. Mai departe, pe data de 14 noiembrie, in acelasi an 2018, sotii Sadiye Ioana si Dragos Scripcariu au mai cumparat de la Adrian Bors, un apartament de 78,65 metri patrati situat  in strada Basota (zona intre Targu Cucu si Podu de Fier). Pentru acest apartament cei doi tineri soti au platit  nici mai mult nici mai putin decat suma de 105.000 euro. Asta in conditiile in care in anul 2017, Dragos Scripcariu a declarat la Fisc venituri „legale” de 64.881 lei (14.700 euro) din care  38.832 lei salarii de la Institutul Regional de Oncologie si  26.049 lei de la UMF Iasi unde ”taticu” tocmai ii obtinuse post de asistent.  In acelasi an sotia sa Sadiye Ioana a declarat la Fisc, venituri ”legale” de 24.766 lei ( 5.600 euro), salarii de la Maternitatea Cuza Voda. Deci, cei doi soti au castigat in anul 2018, impreuna 20.000 euro si au cumparat proprietati de  175.000 euro. In 2016 veniturile celor doi soti au fost cam aceleasi astfel incat nu vom insista asupra lor.

Sadiye a incasat insa un avans

Trebuie sa precizam insa ca in acelasi an 2018, Sadiye Ioana Scripcariu a incheiat un ante-contract de vanzare-cumparare pentru terenul pe care impreuna cu rudele sale Alfred Emanuel Winkler si  Andreea Lavinia Winkler l-au mostenit in Bucium in spatele Spitalului Socola. Este vorba despre o suprafata de 40.445 mp din care Sadiye Ioana detine o treime iar societatea care a cumparat a oferit doar un mic avans. Conform contractului, restul de bani va fi platit cand va fi aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru acest teren. Din acest avans Sadiye Ioana a incasat suma de 363.680  lei (82.000 euro) dar tot raman semnele de intrebare cu privire la provenienta  intregii sume de  bani pe care cei doi soti au avut-o (267.000 euro) adica de trei ori mai mult pentru cumpararea celor trei proprietati descrise mai sus. Bine inteles, Viorel Scripcariu a spus ca el nu raspunde la intrebari legate de averea familiei sale.

Firma care  i-a renovat casa ia de la UMF milioane de euro

Dupa cum spuneam si mai sus intelegem sa interpretam aceasta  imbogatire brusca a lui Dragos Scripcariu si a sotiei sale si prin faptul ca in ultimii ani o singura firma de constructii a  adjudecat contractele de zeci de milioane euro la UMF Iasi in  ultimii ani si anume Grup Constructii Est SA. Este aceiasi societate care in vara lui 2019 a lucrat si la renovarea vilei de pe strada Toma Cozma, cea in care locuieste rectorul UMF Iasi. Aceasta firma a incheiat  recent un nou contract de 2 milioane euro cu UMF Iasi, contract care vizeaza reabilitarea caminului E1. Aceiasi firma a reabilitat cu 5 milioane euro fostul sediu al Universitatii Petre Andrei. Anterior, firma a adjudecat contractul pentru „Reabilitare interioară și refacere cămin T22, complex Tudor Valdimirescu” în valoare de 3.517.139 lei. Vara trecuta jurnalistii 7Iasi si Dezvaluirea.ro (vezi aici) au suprins masinile firmei aducand materiale si muncitori la vila rectorului de pe strada Toma Cozma care era in renovare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.