Gigantul Conest a blocat conturile unei primării de langă Iași. Datoriile, bugetul comunei pe doi ani

4022
Primaria Schitu Duca
Primaria Schitu Duca

@ Comuna Schitu Duca este paralizată @ Înafara de salariile funcționarilor primarul Grigore Corciovă nu mai poate plăti nimic și asta deoarece are conturile blocate @ Executarea silită împotriva comunei Schitu Duca a fost demarată de compania Conest care nu și-a încasat la timp banii pentru lucrările de asfaltare a unor drumuri comunale

Comuna Schitu Duca din județul Iași este paralizată complet. Administrația locală nu poate plăti decât salariile și atat. Vine iarna si nu se vor putea plăti facturi, deszăpezi drumurile etc. Asta deoarece zilele trecute un executor judecătoresc a blocat conturile Primăriei Schitu Duca pentru a recupera o suma de bani consistenta pe care compania Conest o revendică în baza unei sentințe judecătorești definitive și irevocabile (vezi aici). Astfel, Conest are de recuperat nici mai mult nici mult nici mai puțin decât 1.898.849,13 lei reprezentând penalități de întârziere aferente unui contract de asfaltare. Cu alte cuvinte Conest a asfaltat drumurile comunale, Primăria Schitu Duca nu a plătit la timp iar firma de construcții a câștigat in instanță penalități de întârziere. Primaria are de platit acum aproape 2 milioane de lei deoarece a fost somata sa achite si cheltuieli de executare de 34.313 lei. Suma reprezinta bugetul de cheltuieli aflat la dispozitia primarului si a Consiliului Local pentru aproape 2 ani de zile. „Da este adevărat, ni s-au blocat conturile dar am facut contestatie la executare. În prezent nu putem plăti decat salariile”, a spus primarul Grigore Corciovă.

Grigore Corciova - primar Schitu Duca
Grigore Corciova – primar Schitu Duca

De unde provine datoria

Comuna Schitu Duca a incheiat cu SC Conest SA un contract pentru execuția și finalizarea lucrărilor de „Modernizare DC 35 (DN 24- Canton Silvic Popuțoaia), Modernizarea strada Mănăstirii (DN 24 Poiana Slobozia), Modernizare strada  principală Poieni” în valoare de  6.952.446 lei inclusiv TVA și o durată de 48 de luni. Fostul primar Mihai Mihalache a încheiat cu Conest un contract multi anual urmând ca banii să fie plătiți în 5 ani. La finalul lui 2021, adica la finalul primului an de mandat a lui Corciovă, Primaria Schitu Duca datora Conest 2.242.582 lei. Curtea de Conturi a constatat că primarul Cociorva nu a platit banii datorati Conest desi avea bani in buget si din acest motiv societatea a castigat în instanță penalități de 1.445.929,3 lei. Asta în conditiile în care prin Prin HCL 37/23.04.2021 pentru plata datoriei catre Conest a fost alocată suma de 100.000 lei si 900.000 lei pentru niște studii de fezabilitate pentru proiecte care nu au primit finantare. Mai mult decat atat, in procesul pentru penalitati deschis de Conest, avocatul primariei nici nu a depus intampinare.

Curtea de Conturi: fraudă de miliarde la o primărie din județ. Primarul amenințat cu închisoarea

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.