Iasul devine nod energetic, Transgaz deschide sucursala la Iasi, toate comunele racordate la gaze. Proiect ambitios pentru ecomomia ieseana

2301

@ Conducerea societatii nationale de distributie a gazelor Trangaz s-a s-a aflat astazi la Iasi pentru a discuta cu autoritatile judetene viitoarele investitii din judet in infrastructura din acest domeniu @ Planul de investitii este urmatorul: toate comunele vor fi racordate la reteaua de gaze, Iasul va deveni nod energetic national si Transgaz va deschide o sucursala la Iasi

Proiect ambitios pentru economia locala care urmeaza a fi realizat de distribuitorul national de gaze Transgaz cu autoritatile judetene. Obiectivele proiectului sunt extrem de ambitioase: toate comunele vor fi racordate la reteaua de gaze, Iasul va deveni nod energetic national si Transgaz va deschide o sucursala la Iasi. Acest lucru va fi posibil deoarece Iasul va fi traversat de doua magistrale de gaze care vor fi realizate in perioada urmatoare. De altfel, reprezentantii Societaţii Nationale de Transport Gaze Naturale ”Transgaz” s-au aflat astazi la Iasi pentru stabilirea ultimelor detalii privitoare la dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor naturale din judet si constructia celor doua magistrale. Acestia au discutat cu presedintele Consiliului Judetean, Maricel Popa dupa care, Impreuna, au avut o Intalnire cu primarii din judet iar la sfarsit au organizat o conferinta de presa. Cele doua magistrale care vor traversa judetul totalizeaza 80 de km. Prima are in vedere ruta Mogosesti- Comarna- Cozmesti, iar cealalta va deservi traseul Dumesti-Andrieseni. „A venit momentul sa discutam despre racordarea la gaz In fiecare comuna. Gazul metan nu trebuie sa mai fie un lux. In cativa ani, sper sa avem conductele de gaz deja montate si imi doresc sa nu mai dureze mult pana vom reusi sa acoperim tot judeţul. Trebuie sa luam masuri urgente mai ales ca se prevede o criza a lemnului in anii urmatori. Am reusit sa deblocam si proiectul cu magistrala de gaz Vaslui-Iasi, a doua magistrala de aprovizionare a Iasului, care va deveni in curand funcţionala, proiect care era blocat din 2008”, a spus presedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa.
Unul dintre directorii Transgaz care a venit la Iasi este Ion Tataru, cel care se ocupa de proiectele de dezvoltare ale companiei. ”Transgaz exploateaza peste 13 mii de km de conducta pe Intreaga suprafata a tarii. Aceste conducte formeaza Sistemul National de Transport (SNT). Strategia Transgaz a venit in intampinarea consiliilor judetene de a extinde si dezvolta SNT pe Intreg teritoriul tarii. Iasul va deveni un nord energetic. Transgaz are In derulare, fiind In perioada de licitatie, proiectul Onesti- Gheraiesti-Letcani. Este o conducta de 163 de km care asigura cresterea sigurantei de exploatare a zonei de NE a tarii si creeaza capacitate suplimentara pentru alimentarea Republicii Moldova”, a afirmat Ion Tataru, directorul Departamentului de Dezvoltare din cadrul Transgaz.
Primariile iesene au Infiintat deja doua asociatii de dezvoltare intercomunitara (asociatia sud-est, cuprinzand comunele Dobrovat, Schitu Duca, Comarna, Prisacani, Costuleni, Raducaneni, Gorban, MoSna, Cozmesti, Dolhesti si Ciortesti si asociatia nord-est constiuta de comunele Movileni, Tiganasi, Gropnita, Probota, Trifesti, Andrieseni, Plugari si Bivolari). Acum pot intocmi studii de fezabilitate Si concesiona sistemele de distributie. Urmeaza ca restul primariilor sa se constituie in alte doua astfel de asociatii. Primarii prezenti la intalnirea cu presedintele Consiliului Judetean, Maricel Popa si cei trei directori din cadrul Transgaz au primit lamuriri in ceea ce priveste modul in care unitatile teritoriale pe care le administreaza vor putea avea acces la reteaua de gaz.

Sucursala Transgaz pentru proiectare

In ceea ce priveste sucursala Transgaz de la Iasi aceasta va avea ca misiune proiectarea investitiilor care se vor realiza in urmatorii ani in judetul Iasi. De aceea astazi a fost prezent lasi si Mihai Leontin Leahu, directorul Departamentului Proiectare si Cercetare Transgaz dar si rectorul Universitatii Tehnice Iasi, prof. univ. Dan Cascaval.”Cele doua proiecte Onesti –Gheraiesti- Letcani si Ungheni- Chisinau sunt complementare, ele vor asigura capacitatatea de transport a interconectarii Ungheni- Iasi care a fost realizat In 2014 . Se vor asigura capacitati de transport spre Chisinau si alimentarea zonei de NE a Moldovei Si implicit a municipiului Iasi. Noi am gandit deja si urmeaza sa concretizam inca doua extinderi ale sistemului de transport din zona la care se vor putea racorda aproape toate localitatile din judetul Iasi”, a spus Mihai Leontin Leahu.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.