Interceptări incendiare! Cum se luau şpăgi la Sculeni: „Ne ascultă ăştia! Mi-am plătit ratele!” FOTO (EXCLUSIV)

838
Cristian Mancas
Cristian Mancas

@ După condamnarea şefului de la Sculeni, judecătorii au dat publicităţii şi motivarea sentinţei emise @ Amintim că magistraţii din cadrul Tribunalului Iaşi au admis recent acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de anchetatorii anticorupţie cu Cristian Mancaş @ În cadrul sentinţei, magistraţii au dat publicităţii şi interceptările efectuate de anchetatori în acest caz

După condamnarea şefului de la Sculeni, judecătorii ieşeni au dat publicităţii şi motivarea sentinţei emise! Amintim că magistraţii din cadrul Tribunalului Iaşi au admis recent acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de anchetatorii anticorupţie cu Cristian Mancaş.

„Instanţa admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între procurorul de la DNA Iaşi şi inculpatul Mancaş Cristian. Îl condamnă pe inculpat la pedeapsa de 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru luare de mită în formă continuată (nouă acte materiale). Confiscă de la inculpat suma de 1.340 de euro”, au afirmat judecătorii. În cadrul sentinţei, magistraţii au dat publicităţii şi interceptările efectuate de anchetatori în acest caz.

De unde a izbucnit scandalul

Amintim ca procurorii au dispus reținerea pentru 24 de ore, începând cu 22 noiembrie 2023, a lui Mancaş, subcomisar de Poliție, șef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, județul Iași, pentru comiterea a 9 infracțiuni de luare de mită. Oamenii legii au mentionat ca, in perioada 7 iulie – 8 noiembrie 2023, Mancaș Cristian, Bertea Gabriel-Alexandru și Baciu Iulian Teofil ar fi cerut și primit în mod repetat, direct sau prin intermediari, sume de bani (până la 700 de euro) de la persoane care efectuau activități de transport de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale UE.

„În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, cei trei polițiști de frontieră și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul peste graniță a anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile. În același context, inculpatul Mancaș Cristian, în calitate de șef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, ar fi pretins și primit de la o parte dintre subordonații săi sume de bani necuantificate până în prezent, pentru a „închide ochii” la „mercurialul” sumelor de bani percepute cu titlu de mită de către polițiștii din subordinea sa persoanelor care tranzitau punctul de trecere a frontierei, menționat mai sus”, au subliniat anchetatorii ieseni.

Aspectele prezentate în legătură cu infracţiunea de luare de mită rezultă din procesul verbal întocmit la data de 18.08.2023, cu privire la redarea în formă scrisă a înregistrărilor ambientale audio-video, ce conţin activităţile desfăşurate şi discuţiile purtate dc către colaboratorul cu identitate atribuită cu un inculpat şi cu alte persoane.

„Ne ascultă ăştia! Mi-am plătit ratele!”

Înregistrarea video surprinde pe colaboratorul cu identitate atribuită care se află împreună cu un agent dc poliţie de frontieră identificat ulterior ca fiind inculpatul purtând discuţii. La ora 16.31 si colaboratorul se retrag in altă încăpere unde poartă o scurtă discuţie:

„-Ne ascultă ăştia! Mi-am plătit ratele!
-Ce a fost astăzi?Ai cum să faci ceva?
-Primul…
-Ai cum să-i împărţi acum ca să…
-Hai să vedem ce facem, vino încoace!
-(neinteligibil)
-Păi asta-i că trebuie să îi dau şi lui… Hai vino încoace să vedem ce şi cum!
-Eu plec în concediu cinci zile.

Interceptări în toaletă

Cei doi merg intr-o toaletă ce se află în acelaşi corp de clădire şi poartă următoarea discuţie:

„-Asta e tot ce a fost. 200 a fost la primul şi 190 la al doilea. Hai să vedem cum îi facem. trebuie să-i împart la patru. Inţelegi?!
-Da,da.
-Ia de la primul! Sau stai că acesta e rupt!
-Nu contează!
-Ia de la primul! (înmânează o sumă de bani) Şi astia mai rămân pentru noi trei. Şi ăştia vin!
-(neinteligibil) ăia 150!
-Ăia in trei o să vină făcuţi! Eu şi i-a lucrat şi…
-190 care i-a lucrat ăştia 190 îs de la acela.

– Şase, cum ar veni, câte şase.
-60 vine?
-Da uăi, 3 ori 6, 18.
-Dar îs 190!
-Şi?Ce facem?
-Ia aşa!(mai înmânează Iui câteva bancnote, cel mai probabil suma de 60 de euro pe care tocami au convenit că i se cuvine fiecăruia, sumă pe care o primeşte cu mâna dreaptă şi se deduce din gestul acestuia că o introduce in buzunarul pantalonilor)
-aşa!
-Şi aşa îmi erai dator cu 10 euro.
-Păi ştiu (râde).
-Stai să-i pun la locul lor!Uite, ia-i şi pe ăştia!(mai înmânează lui o sumă de bani). Oleacă, stai să ies şi eu (ieşind amândoi pe uşa toaletei in holul clădirii.)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.