Judecătorii ieşeni: Arabii cu spirt contrafăcut „au prevăzut rezultatul faptelor lor”! FOTO (EXCLUSIV)

1097
arabi in catuse spirt

@ Judecătorii ieşeni au dat publicităţii motivarea sentinţei prin care au fost pedepsiţi arabii cu spirt contrafăcut @ Magistraţii din cadrul Tribunalului Iaşi consideră că cei trei „au prevăzut rezultatul faptelor lor” @ Sentinţa a fost contestată atât de părţile civile, cât şi de cei trei inculpaţi

Judecătorii ieşeni au dat publicităţii motivarea sentinţei prin care au fost pedepsiţi arabii cu spirt contrafăcut. Magistraţii din cadrul Tribunalului Iaşi consideră că cei trei „au prevăzut rezultatul faptelor lor”. Sentinţa a fost contestată atât de părţile civile, cât şi de cei trei inculpaţi.

Astfel, amintim că, recent, publicaţia „www.dezvăluirea.ro” v-a prezentat în exclusivitate pedepsele primite de cei 3 indivizi: Abdul Satar Dawoud – 22 de ani şi 9 luni de temniţă, pe Zuhair Abdel Nabi Ali Dawoud – 22 de ani şi 6 luni de puşcărie şi Fuad Ahmmed – 20 de ani şi 6 luni de închisoare. În plus, cei 3 arabi trebuie să achite despăgubiri importante rudelor victimelor. Aşadar, magistraţii i-au obligat pe cei 3, în solidar, la plata unor daune totale de 1.119.553 de lei şi 600 de euro.

arabi in catuse spirt

Cum a izbucnit scandalul cu spirt contrafăcut Sante Med

 

Procesul celor 3 arabi a început pe 23 octombrie 2020. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi i-au trimis în judecată sub mai multe acuzaţii, printre care şi omor. Anchetatorii ieşeni au schimbat în urmă cu câteva luni încadrarea juridică, din cea de ucidere din culpă, în cea de omor calificat, în cazul celor 3 arabi cercetați în scandalul spirtului contrafăcut.

În urmă cu mai bine de 2 ani, polițiștii au efectuat 4 percheziții în cadrul unui dosar penal, inițial pentru ucidere din culpă, înșelăciune și falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse. „Pe 3 mai 2020, polițiștii au făcut 4 percheziții domiciliare și la sediile unor firme din municipiul București și județul Ilfov, într-un dosar penal. Polițiștii s-au sesizat cu privire la faptul că, în perioada 15 – 24 aprilie 2020, în județul Iași au fost înregistrate inițial 10 decese, care ar fi fost cauzate de intoxicația cu alcool metilic. S-a constatat faptul că o firmă din municipiul Iași a achiziționat alcool sanitar din municipiul București, iar, ulterior, l-a distribuit mai multor societăți din județul Iași”, au spus oamenii legii.

arabi in catuse spirt

18 ieşeni au murit după ce au băut alcoolul

 

Anchetatorii au identificat firmele și au fost ridicate sticlele cu spirt. În urma analizelor efectuate, în substanță a fost identificată o cantitate foarte mare de alcool metilic. „În aprilie 2020, o firmă din București, profitând de situația prilejuită de starea de urgență cauzată de răspândirea infecțiilor cu virusul COVID-19, a oferit și livrat reprezentanților unei societăți din Iași mai multe baxuri conținând PET-uri a câte 500 ml, pe care erau aplicate etichete inscripționate «Alcool sanitar», ducând în eroare reprezentanții societății cu privire la faptul că produsul achiziționat ar fi alcool sanitar, în condițiile în care analizele toxicologice efectuate în cauză au evidențiat prezența alcoolului metilic în cantități mari, în scopul obținerii unui folos patrimonial injust”, au spus procurorii.

În județul Iași, alcoolul toxic a fost distribuit de societatea Viosim Impex Junior SRL, potrivit anchetatorilor. Oamenii legii au adăugat că, în urma înghițirii spirtului contrafăcut denumit Sante Med, 18 persoane au decedat pe parcursul câtorva săptămâni. Cele mai multe dintre victime au fost din comunele ieșene Plugari, Stolniceni-Prăjescu, Sinești, Andrieșeni, Deleni, Todirești şi Ciurea.

arabi in catuse spirt

Ce au spus judecătorii ieşeni

 

Judecătorii ieşeni au dat publicităţii şi motivarea sentinţei din acest caz. „Inculpații au acționat în calitate de autori mediaţi, respectiv în mod indirect, prin intermediul corpului victimelor, respectiv, prin alterarea deciziei acestora de a alege în cunoștință de cauză să consume produsul prin aceea că le-au indus în eroare asupra conținutului real al pet-urilor prin intermediul etichetei în care s-a menționat în fals că acestea conţin alcool sanitar ce are în compoziție alcool etilic (deşi, în realitate, produsul nu era alcool sanitar şi conţinea alcool metilic). Dar infracțiunea de ”omor calificat” este incriminată și poate fi comisă, nu doar cu intenție directă, ci și cu intenție indirectă. Or, în speță, prin prisma tuturor probelor administrate în cauză, ţinând seama de unele dintre argumentele deja expuse anterior, instanța reține că cei trei inculpații au acționat, în calitate de coautori, cu intenţie indirectă, în sensul art.16 alin.3 lit.„b” Cod penal („prevede rezultatul faptei sale şi, deşi nu-l urmăreşte, acceptă posibilitatea producerii lui”), adică, au prevăzut rezultatul faptelor lor și, deși, nu le-au urmărit expres, au acceptat posibilitatea producerii lor”, au spus magistraţii.

Aceştia au mai menţionat că „Tribunalul reţine că inculpații au prevăzut rezultatul faptelor lor, din moment ce – aşa cum s-a probat mai sus – au utilizat în loc de etanol, metanol care este o substanță periculoasă pentru sănătate umană, toxică şi letală (în caz de ingerare fiind suficientă- în unele cazuri- chiar şi numai o cantitate minimală de 30 ml) şi cunoșteau periculozitatea acestui tip de alcool, dar şi faptul că au utilizat un alt tip de alcool decât cel utilizat în mod obișnuit pe fabricarea spirtului medicinal (chiar inculpații şi au susținut că știau că este un altfel de alcool, e drept „mai uşurel”, precum şi faptul că ar fi simțit pe propria piele anumite consecințe negative în procesul de producție)”.

arabi in catuse spirt
arabi in catuse spirt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.