DNA Iași a intrat in Mafia RAR- samsari de masini: 7 arestați aseară. Sute de ITP-uri false

4847
DNA Iasi
DNA Iasi

@ Inspectori de la RAR si intermediari, proprietari de statii Inspectie Tehnica Periodica au fost arestati de DNA Iasi intr-un dosar in care se cercetează sute de infractiuni legate de eliberarea unor certificate ITP pentru vehicule care nu au fost testate nicioata si mai mult decat atat unele dintre ele nici macar nu se aflau in Romania @ Ieri, Tribunalul Vaslui a arestat 7 persoane

DNA Iasi, prin procurorul Irina Perjoiu si politistii de caz  a destructurat o retea de coruptie in care sunt implicati angajati ai statului (de la Registrul Auto Roman) si proprietari de statii ITP, ale carei fapte ilicite au un efect devastator asupra societatii. Este vorba despre eliberarea in cursul mai multor ani a sute de certificate ITP pentru vehicule care nu au fost testate niciodata. Mai mult, pentru foarte multe vehicule se eiberau documentele care aratau ca “au trecut de ITP’’ in conditiile in care masinile respective nu se aflau nici macar in Romania. Rețeaua activa in Vaslui si celelalte judete din Moldova. Capul retelei ar fi un anumit Ionut Verman, inspector autorizat in cadrul unor stații ITP din Bârlad si Bacau. “În perioada iunie 2020 – aprilie 2021, inculpatul ar fi coordonat activitatea de efectuare nelegală a inspecțiilor tehnice periodice în cadrul stației ITP din Bârlad la care lucra, în sensul că s-ar fi atestat, în mod nereal, realizarea inspecțiilor tehnice periodice a vehiculelor, fără ca acestea să se prezinte în stație. Verman Ionuț ar fi impus tarifele care urmau a fi plătite cu titlu de mită, indicând totodată persoanele de la care urmează a fi pretinse sume de bani, precum și persoanele pentru care activitatea se efectua gratuit și ar fi stabilit cum se împărțeau banii. Concret, acesta stabilea cât revenea fiecărui membru al grupului, inclusiv suma de bani care urma a fi remisă patronului societății, precum și reprezentantului R.A.R. Vaslui, inculpatul Ursache Marian care asigura protecția grupului infracțional organizat, prin aceea că nu lua măsurile legale față de nereguli constatate în cadrul stației, referitoare la modalitatea nelegală de înscriere în fals a inspecțiilor tehnice periodice.

Ceilalți inculpați, persoane fizice, aveau roluri clar stabilite în relația cu clienții care urmăreau să rezolve înscrierea unei inspecții tehnice periodice, fără prezentarea vehiculelor (autoturisme, remorci, dube, sau vehicule de mare tonaj)’’, a transmis DNA.

Membrii rețelei, care erau tarifele

DNA Iasi a efectuat in urma cu doua zile perchezitii in 28 de locatii statii ITP si sedii RAR din Vaslui, Galati si Bacau. Au fost retinute 7 persoane: Ionuț Verman și Sorin Apetri inspector autorizați in cadrul unor stații ITP din Bârlad si Bacau, Marian Ursache-inspector in cadrul Departamentului de Inspectie Tehnica Periodica in cadrul RAR Vaslui dar si intermediari si proprietari de statii ITP Florin Cantemir, Sorinel Raducanu, Emil Vlasie, Cosmin Daogaru. Cu exceptie lui Florin Cantemir care a fost plasat in arest la domiciliu, ceilalti 6 au fost dusi in arestul Politiei pentru 30 de zile dup ace Tribunalul Vaslui a admis solicitatea facuta de DNA Iasi (vezi aici). De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar, cu interdicția de a exercita activitatea și de a părăsi județul Vaslui, față de Doru Săndulescu, inspector la Departamentul de Inspectie Tehnica
Periodica din cadrul RAR Vaslui, pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, luare de mită în formă continuată. De altfel, toti inculpatii sunt cercetati pentru astfel de infractiuni de abuz si luare de mita. Procurorii au stabilit ca de regulă, se percepeau câte 250 de lei pentru vehicule aflate în țară și 150 de euro pentru vehicule care nu află țară. De asemenea, in cazul in care aveau nevoie de o statie ITP pentru un vehicul mai greu cum ar fi categoria III pentru ca nu gaseau in Bârlad apelau la “colegii” din Bacau si faceau aceleasi ilegalitati. Sefii de statii ITP si intermediarii erau protejati de angajatii RAR. “Întrucât stația din Bârlad nu este autorizată pentru decât pentru ITP pentru categoria II-a de vehicule, inspectorii tehnici de aici au apelat la inspectorii din alte stații autorizare R.A.R., pentru situații în care era necesară inspecția unor vehicule de mare tonaj (peste 3.500 kg) din categoria III-a. Astfel, a fost identificată o stație ITP din județul Bacău la care inspectorul tehnic, inculpatul Apetri Sorin, în aceeași manieră, contra unor sume de bani, ar fi atestat, în mod nereal, efectuarea ITP pentru vehicule din categorie III-a. Certificatele de înmatriculare și certificatul de inspecție corespunzătoare vehiculelor care „trecuseră” ITP în modul descris mai sus erau transmise în colete, prin servicii de poștă rapidă. Activitățile nelegale expuse anterior nu se puteau realiza fără sprijinul efectiv al inspectorilor de specialitate din departamentul D.I.T.P. – S.P.N.V. din cadrul Registrului Auto Român Vaslui.

În acest context, inspectorii de specialitate din cadrul RAR Vaslui, inculpatul Ursache Marian (în perioada august 2020 – aprilie 2021) și inculpatul Săndulescu Doru (în perioada august 2020 – decembrie 2020) ar fi asigurat sprijin pentru activitățile infracționale descrise, în schimbul banilor primiți, direct sau indirect, de la inspectorii tehnici din cadrul stației ITP din Bârlad. Sumele de bani ar fi în cuantum de 100 de euro și ar fi fost remise periodic (aproximativ de două ori pe săptămână) fiecăruia dintre inspectorii anterior menționați, cu ocazia deplasărilor acestora în teren. În acest sens, ei nu ar fi luat măsurile legale de sancționare și ar fi oferit membrilor grupării date referitoare la activitățile de control desfășurate pentru ca aceștia să-și poate lua măsuri de precauție”, a mai transmis DNA.

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.