Lista spagilor la examenele UMF. Interceptari si stenograme

11572

@ Anul trecut reteaua studentilor care vindeau note de trecere la examenele de la UMF a fost destructurata si cu ajutorul unor interceptari telefonice @ Redam in editia de astazi transcrierile convorbirilor telefonice purtate in special de capii retelei Vladimir Paun si Abdi Mustafa, discutii in care acestia se lauda ca au trecere pe langa profesori si pot rezolva oricui un examen contra unei sume de bani @ De asemenea din discutii reies si „tarifele” percepute de acestia celorlalti studenti pentru aranjarea examenelor

Se formase o adevarata retea infiintata de studenti care se laudau ca au trecere pe langa profesorii de la UMF Iasi si pot rezolva o nota de trecere la orice examen (chiar daca medicul-aspirant nici macar nu se prezentase la teste) si tineri care nu aveau chef sa invete si preferau sa plateasca pentru a obtine macar un 5.00 la un examen greu cum ar fi „Anatomie”. Capiii retelei erau Vladimir Stefan Paun si Abdi Musfafa. Ei sunt cei care colectau bani de la studenti promitandu-le ca le vor aranja examenele. „Inculpatul Abdi Mustafa, anul VI, Medicina nascut in Siria si este cunoscut în rândul studenților din cadrul U.M.F. Iași ca fiind unul dintre studenții care ”interacționează” cu cadrele didactice, în sensul că are influență asupra profesorilor pentru a-i determina prin remiterea de sume de bani în valută să emită note de promovare în favoarea studenților restanțieri”, se arata in rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi.
Persoanele trimise in judecata in acest dosar sun cei doi „capi” Stefan Vladimir Paun, Mustafa Abdi (arestati preventiv dupa declansarea anchetei), Andrei Chebac, Rares Stefan Ene, Petronela Ene, Elena Gabriela Catanoiu si Carla Maria Preda. Andrei Chebac si Elena Catanoiu Gabriela sunt judecati intr-un dosar separat. Asta deoarece, ceilalti inculpati au cerut sa fie judecati in formula simplificata recunoscand faptele.
La data de 14.06.2018, judecatori de la Tribunal au pronuntat sentinta pentru Stefan Vladimir Paun care s-a ales 2 ani si 10 luni de inchisoare cu suspendare si confiscarea sumei de 1.350 euro, Mustafa Abdi-3 ani de inchisoare cu suspendare si confiscarea sumei de 600 euro,Rares Ene-1 an si 10 luni de inchisoare cu amanarea executarii pedepsei Maria Carla Preda- 1 an si 4 luni de inchisoare cu amanarea executarii pedepsei. Sentinta nu este definitiva deoarece studentii si procurorii au formulat apel iar procesul a fost reluat la Curtea de Apel Iasi. Pe langa declaratiile martorilor si ale faptuitorilor procurorii au reusit sa obtina probe si prin ascultarea telefoanelor studentilor implicati. Redam mai jos transcrierile convorbirilor telefonice care i-au ajutat pe procurori sa obtina unele probe indubitabile. Este vorba despre convorbiri telefonice purtate in special de capii retelei Vladimir Paun si Abdi Mustafa, discutii in care acestia se lauda ca au trecere pe langa profesori si pot rezolva oricui un examen contra unei sume de bani. De asemenea din discutii reies si „tarifele” percepute de acestia celorlalti studenti pentru aranjarea examenelor.

Discutie inregistrata in data 21.06.2017 intre Paun Vladimir Stefan si o persoana care voia sa cumpere un examen. In aceasta discutie Paun arata ca are intrare la profesori si poate cumpara exemanele chiar daca studentii care vor sa treaca nici macar nu se prezintau la testari.

Paun Vladimir Stefan (PVS) : – Na, eu, eu te-am sunat sa-ti spun! N-ai, ce sa-i faci, ca acela daca ma duc la dansul cere o caruta de bani ca n-o fost la teste! E muist HURZUI!
A: – Dar tu il cunosti pe asta?
PVS: – Da cum!
A: – Vai de mine!
PVS: – Pai vezi?
A: – Dar cu cine face ea Fizio?
PVS: – Nu stiu cu cine face Fizio, ah, cu HURZUI asta, Doamne, Fizio, am inteles.. Histo! Dar a fost si ea la dansul, ca e si batuta in cap!
A: – Si?
PVS: – I-a zis ca nu are cu ce sa o ajute! Da doar stii filmul, nu te duci sa vorbesti cu profu, frate, stii ca n-ai fost…
A: – Eu?
PVS: – Nu, zic, ea, doar stie filmul! Tu stii filmul, nu te duci tu direct la prof sa vorbesti cu el, mai ales daca nu ai fost la teste, dar, ti-ai batut p***! Eu acum am aflat de la cineva, stii? M-o intrebat daca am intrare, si am zis ca da, cand am auzit pentru cine, eh!
A: – Bai, si cat costa pana la urma asta, daca ar fi sa vorbesti cu el?
PVS: – In mod normal e 200, stii? Adica cu 200 eu aranjam, la fel, atata ii dadeam lui, le luam la fraieri 250, dar daca n-o fost la teste cere, imi cere, 400, 400 si, 5…
A: – Dar eu nici n-am stiut ca tu ai treaba cu astia de la UMF!
PVS: – Ei, nu ma bag in seama, asta e!
A: – Ce, de unde sa stiu eu ca tu…
PVS: – Da, macar!
A: – Ai treaba cu astia, si ca ai facut asa!
PVS: – Ah, vreau si eu un traditional, cu mac! Nu, faza era ca, mie cine mi-a spus, mi-a spus ca uite, domnule, poti sa….da, nu-i problema, numai sa te duci la teste, stii?
A: – Normal!
PVS: – Si i-am zis, ai, nu-i problema, se rezolva si fara, dar e costisitor, costisitor sa nu, se merita deranjul!”

In aceiasi zi Paun discuta cu o persoana „X” identificata ulterior dupa apelativul Chebacel despre faptul ca banii pe care-i solicita pentru a rezolva un examen trebuie parvina cat mai repede, ”pana maine”. Atunci cand se refera la bani, Paun foloseste cuvantul ”cascaval”. Din discutie reiese ca banii trebuia sa-i primeasca de la o grupa de studenti.

„PVS: – Nu fac nimic! I-am sunat pe astia sa se grabeasca oleaca!
X: – Si ce ti-au spus?
PVS: – Ca na, fac cumva, maine sa-mi aduca casul!
X: – Trebuia sa le spui, ai, ca tu te duci maine la unu, sau trebuia o ora anume, intelegi, sa pui presiune!
PVS: – Le-am zis ca pana maine dupa-amiaza, ca….e buba!
X: – Dar nu trebuia dup-masa ai, trebuia sa le dai o ora de asta, 1, 12, adica te duci la prof, ai, dupa-masa….
PVS: – Nu ai, ca le-am zis ca poimaine dimineata ma duc la prof, ca stiu si ei ca nu poti sa te duci dupa-masa la prof! Nu-s chiar urs, ai!
X: – (neinteligibil)
PVS: – Ce dracu chiar sunt ursulet de catifea, trebuie sa…
X: – Dar cu arabetii, cu Mustafa ai mai vorbit, sau nu?
PVS: – Cu ce? Astept, inca nu!
X: – Suna-l si pe ala, ce p*** mea, zi-i ca….
PVS: – L-am sunat, l-am sunat pe Mustafa, a zis ca ma suna mai tarziu el, sa ma vad cu dansul!
X: – Dar ce sa te mai vezi, ai, zi-i la telefon ca se duce rezidentul la sala…
PVS: – Du-te, ai, a zis ca sa ma vad cu el, na, poate imi aduce cascavalul!
X: – Pai vezi, daca asa, maine imi pun halatelul si am atacat!
PVS: – Da….”

In aceasi zi, Paun vorbeste cu o Musfafa Abdi care il roaga sa-i rezolve unei studente examenul la Anatomie. Cand se discuta de pretul cumpararii examenului se pronunta cifrele 300-500 (euro-n.r).
“M: – Da!
PVS: – Mai dar, ia zi-mi oleaca? Mi se pare ca am incurcat!
M: – Zi-i!
PVS: – Ce obiect faci cu el si in ce an?
M: – Ce?
PVS: – Ce obiect faci cu S..si in ce an?
M: – Anul I!
PVS: – In anul I ce face cu el?
M: – Ah, scuze, scuze, anul II! Anato!
PVS: – Pai, anato! Da, asa era anul trecut, 300-350!
M: – Ok!
PVS: – Dar pe cine ai?
M: – Ah, pe o tipa!
PVS: – Si cand are?
M: – Nu stiu cand are! O zis ca….pur si simplu o intrebare!
PVS: – Ah, bine atunci!”

Pe data de 26.06. 2017, Andrei Chebac ii reproseaza lui Paun ca niste studenti arabi nu au venit cu banii asa cum se stabilise.
C: – Bai, vorbeste cu arabii aia ai tai…..(neinteligibil)…. Poate facem si noi niste lovele maine.
PVS: – Uai, eu am vorbit, dar deocamdata nu a venit niciunul cu banii!

13.07.2017, Paun discuta cu Ene Rares Stefan despre modul in care ii va putea obtine o nota de trecere la examenul de la Anatomie
„PVS: – Aa…..ce-ai facut la Anato?
R: – La Anato?
PVS: – Da. Ce-ai facut?
R: – Ammm….Am picat. Aaaa, ….neinteligibil!
PVS: – Da,da,da, stii care.Pai…..
R: – Da….Pai ne vedem in vreo doua zile in Iasi?

Putin mai tarziu in aceiasi zi, Paun ii spune lui Ene ca trebuia sa-i dea banii ceva mai repede decat stabilisera.

PVS: – Vezi ca s-a schimbat treaba, acesta maine nu-i. Tre sa ma duc astazi, in jur de ora 6, cel tarziu.
R: – P__…ca sa vorbesti cu el, da? Nnnu cu ea. Adica gen…?
PVS: – Tatata….gen !!!…. Tu crezi ca eu nu stiu cu cine tre sa vorbesc?!
R: – Sa ii …..da Cat trebuie, astazi, gen pentru…..cand plecam in .? Cat tre sa-ti dau? Cat e avansul?
PVS: – 300
R: – Am inteles. Ok. Bine.
PVS: – Ajungi?
R: – Da…..lasa-mi un numar de cont.
PVS: – Hmmmm….stai ca….iti dau un numar de cont, iti trimit mesaj, numai sa ajungi, ….ca na…
S-a dovedit ulterior ca Paun nu i-a mai rezolvat problema lui Ene. Ulterior au fost inregistrate o serie de convorbiri telefonice din care reiese ca Ena si tatal sau ii solicita lui Paun sa le dea inapoi cei 1.350 pe care ii platisera pentru aranjarea examenului.

ED -Eu sunt E. D tatal lui Rares!
PVS -Da, spuneti!
ED -Trebuia sa primim niste bani!
PVS -Da, n-am reusit sa ajung…!
ED -Pe care vi i-am…!
PVS -Stiu, stiu, stiu, i-am scris lui Rares acum, n-am reusit sa ajung, n-am plecat din birou, acum am iesit din birou la o tigara!
ED -Asa!
PVS -Ajung maine si am sa-i pun lui direct în cont!
ED -Ajungeti maine unde?
PVS -La banca sa-i pun direct lui in cont lui, ca asa a ramas, in cazul în care…!
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.