Lovitură de teatru! Nepotul lui Ferdinand I a scăpat de plata unor despăgubiri către Ministerul Culturii! FOTO (EXCLUSIV)

398
Dominic de Habsburg
Dominic de Habsburg

@ Lovitură de teatru: nepotul lui Ferdinand I a scăpat de plata unor despăgubiri către Ministerul Culturii @ Astfel, la finele acestei săptămâni, magistraţii din cadrul Judecătoriei Iaşi au respins acţiunea Statului Român în contradictoriu cu Dominic Lothringen Habsburg @ În urmă cu câteva luni, acesta a scăpat şi de acuzaţia de distrugere

Lovitură de teatru: nepotul lui Ferdinand I a scăpat de plata unor despăgubiri către Ministerul Culturii! Aşadar, magistraţii din cadrul Judecătoriei Iaşi au respins recent acţiunea Statului Român în contradictoriu cu Dominic Lothringen Habsburg.

Amintim că, în urmă cu câteva luni, acesta a scăpat şi de acuzaţia de distrugere. „Instanţa respinge excepţia tardivităţii formulării excepţiei prescripţiei dreptului material la acţiune invocată de partea civilă Statul Român, prin Ministerul Culturii. Admite excepţia prescripţiei dreptului material la acţiunea în răspundere civilă invocată de inculpatul Habsburg Lothringen Dominic, prin apărător ales. Respinge, ca prescrisă, acţiunea exercitată de partea civilă Statul Român, prin Ministerul Culturii, reprezentat de Apăvăloaei Bobi, împotriva inculpatulului Habsburg Lothringen Dominic”, au spus judecătorii ieşeni.

Nepotul lui Ferdinand I a scăpat de plata unor daune la Iaşi

Demn de remarcat este faptul că această ultimă decizie nu e definitivă, putând fi contestată. De altfel, recent, magistraţii au dispus încetarea procesului penal pentru distrugere în cazul lui Dominic de Habsburg. Procesul ducelui Dominic de Habsburg Lothringen a început pe 10 septembrie 2019. Atunci, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași l-au trimis în judecată sub acuzația de distrugere.

În urmă cu câțiva ani, reprezentanții Parchetului admiteau faptul că dosarul este în lucru, fiind vorba despre nepoți ai Regelui Ferdinand I (copii ai Principesei Ileana a României) care erau suspectați de lăsarea în paragină a unui monument istoric.

Mai exact, procurorii ieșeni au anchetat degradarea Conacului din Poieni, care a fost primit de urmașii lui Ferdinand I în cursul anului 2007, în urma unei retrocedări. Până să intre în posesia moștenitorilor Regelui Ferdinand, în monumentul istoric funcționase o unitate medicală pentru copii cu handicap și pentru persoane cu probleme pulmonare. Odată cu preluarea în regim privat a monumentului istoric, membrii Casei Regale erau obligați, potrivit Legii monumentelor istorice, să întrețină Conacul din Poieni, loc în care istoricii spun că a locuit pentru o perioadă și Principesa Ileana.

Sesizare făcută de reprezentanții Direcției de Cultură Iași

Noii proprietari au cerut în anul 2009 Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Iași un aviz pentru a putea înstrăina conacul. Deoarece clădirea și terenul aferent nu și-au găsit un cumpărător, monumentul istoric a rămas de izbeliște, el fiind prădat de-a lungul timpului de localnici de tot ce ar fi putut fi valorificat, pornind de la tablă și cărămizi și ajungând la lemnele folosite pentru foc.

„Printr-o retrocedare, conacul a revenit reprezentanților familiei respective. Însă proprietarul nu a respectat prevederile legale, iar, de acolo, unii s-au «împrumutat» cu diverse bunuri. La un moment dat, un perete a căzut peste un cetățean, provocând decesul său. În urmă cu aproximativ 10 ani, noi am formulat o sesizare la Poliție cu privire la faptul că noul proprietar nu a respectat obligația de a asigura paza la acel monument, Conacul din Poieni”, afirma în trecut Virgil Babîi, fostul manager al Direcției de Cultură Iași.

Dosar penal deschis în acest caz

Ca urmare a plângerii, a fost deschis un dosar care a fost soluționat în primă fază cu amendarea proprietarului, dar decizia a fost contestată, iar dosarul a fost redeschis. Proprietatea pe care s-a aflat conacul are o suprafată de 42.898 de metri pătrați, iar, în 2009, suprafața construită era de aproape 1.500 de metri pătrați. Dominic de Habsburg (84 de ani), născut în localitatea Hollabrunn, din Austria, este fiul arhiducelui Anton de Habsburg și al Principesei Ileana a României.

Ca membru al liniei Habsburg-Lorena, din Casa de Habsburg, a moștenit titlurile de arhiduce al Austriei și mare duce de Toscana. Pe 26 mai 2006, în calitate de succesor al mamei sale, acestuia i-a fost restituit și Castelul Bran.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.