„Mega-dosar” de coruptie spulberat intr-o clipa. Cel mai vanat constructor scapa de acuzatii

3522
Bogdan Cioncu- Elitconstruct
Bogdan Cioncu- Elitconstruct

@ „Fapta nu exista” au constatat judecatorii in dosarul in care una dintre cele mai active firme de contructii din municipiul Iasi si patronul acesteia au fost trimisi in judecata de DNA Iasi pentru frauda cu fonduri europene @ Firma Elitconstruct si Bogdan Cioncu au obtinut o solutie de achitare @ Societatea  Elitconstruct a incheiat recent un contract pentru a ridica sediul Camerei Notarilor Iasi si de asemenea are in derulare o serie de contracte cu municipalitatea ieseana

Inca o infrangere  usturatoare pentru DNA Iasi. Dupa ce au primit lovitura achitarii definitive pentru luare de mita a fostului decan de la Facultatea de Medicina (Doina Azoicai), DNA Iasi primeste vestea achitarii patronului uneia dintre cele mai active firme de constructii din municipiul Iasi si anume SC Elitconstruct SRL, condusa de Bogdan Cioncu. Aceasta firma de constructii a incheiat recent contractul pentru a construi sediul Camerei Notarilor Iasi din spatele Crucii lui Ferentz din Nicolina, a reamenajat intr-un contract cu Primaria Iasi, Parcul Mimoza din Pacurari, a obtinut un contract pentru construirea a doua blocuri de locuinte sociale in Gradinari s.a.m.d. Recent, judecatorii au decis sa pronunte o sentinta de achitare in dosarul in care Bogdan Cioncu, patronul Elitconstruct SRL a fost trimis  in  judecata de DNA Iasi pentru frauda cu fonduri europene. Judecatorii au dispus solutia de achitare dupa ce au constatat ca „fapta nu exista”

Totul a plecat de la un parc

Acuzatiile au legatura cu un contract incheiat de firma  Elitconstruct cu Primaria Husi din Vaslui pentru amenajarea unui parc, investitia fiind finantata cu fonduri europene. Valoarea totala a contractului a fost de 3.304.401 lei iar Cioncu si firma sa au fost acuzati ca au folosit materiale la preturi supraevaluate pentru a  realiza proiectul iar prejudiciul produs astfel ar fi fost de 553.548 lei. „In cursul anului 2011, In contextul realizarii unui proiect finantat din fonduri nerambursabile, intitulat „Creare parc nou In municipiul Huși”, inculpatul Cioncu Bogdan, In calitate de administrator al SC Elitconstruct SRL Negrești, a depus la Primaria Huși, beneficiara lucrarilor, mai multe Inscrisuri inexacte (facturi, situatii de lucrari, etc.), care atestau costuri supraevaluate ale unor materiale cu suma totala de 553.548 lei.
Ulterior, fara vinovatie, beneficiarul proiectului a prezentat documentele respective la Ministerul Dezvoltarii Regionale și Turismului, actualmente Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice și Fondurilor Europene, aceste demersuri având ca rezultat obtinerea, fara drept, de catre Municipiul Huși, a sumei totale de 686.399 lei”, au aratat procurorii.

Cum a fost calculat prejudiciul

Prejudiciul stabilit de procurori a  fost defalcat astfel: 96.451,82 lei – suma rezultata din diferenta dintre valoarea de achizitie și valoarea facturata a materialelor puse in opera pentru lucrarile de vegetatie (plantari de arbori, arbuști și plante), 85.689,95 lei – suma rezultata din diferenta dintre valoarea de achizitie și valoarea facturata a materialelor puse In opera pentru lucrarile ia sistemul de irigatii, 183.027,06 lei – suma rezultata din diferenta dintre valoarea de achizitie și valoarea facturata a materialelor puse In opera pentru lucrarile de terasamente și semanare gazon, 93.573,71 lei – suma rezultata din diferenta dintre valoarea de achizitie și valoarea facturata a materialelor puse In opera pentru lucrarile la spatiile de recreare, 94.805,87 lei – suma rezultata din diferenta dintre valoarea de achizitie și valoarea facturata a materialelor puse In opera pentru alte lucrari. La toate aceste sume a fost adaugata si TVA.

Judecatorii: in economia de piata preturile materialelor variaza

Sa precizam ca sentinta nu este definitiva deoarece astazi, DNA Iasi a inregistrat apel la Curtea de Apel.  Insa, in  solutia de achitare judecatorii au precizat ca nu i se  poate imputa firmei ca a folosit preturi umflate atat timp cat a respectat contractul, inclusiv valoarea totala a acestuia. De asemenea s-a stabilit ca nu i se poate imputa acestuia ca nu a mentinut preturi de achizitie din oferta avand in vedere ca potrivit legilor economiei de piata, preturile produselor variaza in permanenta. „Cu privire la costurile declarate, este evident ca devizul initial care insotește oferta cuprinde, prin natura lui, date inexacte intrucât, la momentul formularii ofertei, ofertantul nu poate cunoaște cu exactitate costurile materialelor ce urmeaza a fi achizitionate și implicit al lucrarilor . Pana la momentul punerii in executare a contractului, materialele a r putea fi achizitionate cu un pret mai mare decât cel estimat, dar ofertantul castigator nu va putea sa iși majoreaza preturile in mod corespunzator. Criteriul avut in vedere la stabilirea caștigatorului licitatiei este pretul cel mai mic si nu costul cel mai mic”, au aratat judecatorii in sentinta de achitare.

Firma Elitconstruct este inregistrata in orasul Negresti din Vaslui.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.