Milionarul care împărțea vin procurorilor imun la Justiție. Cine-i stă în cale se alege cu dosar penal

2298
Constantin Deleanu- SC Cotnari SA
Constantin Deleanu- SC Cotnari SA

@ Al doilea dosar penal finalizat in numai doi ani cu trimitere în judecată, impotriva unui functionar care s-a certat cu Constantin Deleanu, patronul SC Cotnari SA @ Mihai Dolhăscu, functionar la Primaria Cotnari s-a certat cu patronul SC Cotnari SA de la o bucată de teren pe care este plantată viță de vie si după aceea și s-a ales cu doua dosare penale finalizate cu trimitere în judecata de Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău, unul pentru distrugere si altul pentru inducerea in eroare a organelor judiciare @ Același Parchet de la Hârlău a clasat până acum toate plângerile penale depuse împotriva SC Cotnari SA si a lui Constantin Deleanu @ Să nu uităm însă că in anul 2013, DNA Iași constata că Deleanu i-a dat șpagă două tone de vin lui Ghenadie  Ciobanu, fostul prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Hârlău @ Recent am arătat că, judecătorii Tribunalului au dispus ca procurorii ieșeni să înceapă urmărirea penala pentru săvârșirea de catre patronii SC Cotnari SA si Casa de Vinuri Cotnari, a unor infractiuni de evaziune fiscală, spălarea banilor, constituirea unui grup infracțional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, înșelăciune și delapidare și, asta dupa ce inițial, plangerea a fost clasată la parchet

Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău lasă în continuare impresia că este o anexă a SC Cotnari SA. Astfel, un funcționar de la Primăria Cotnari s-a ales cu două dosare finalizate cu trimitere în judecată, în decurs de doi ani, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău după ce s-a certat cu Constantin Deleanu, patronul combinatului de vinuri SC Cotnari SA de la o bucată de teren plantata cu viță de vie. Astfel, Mihai Dolhăscu, functionar la Primăria Cotnari s-a certat cu Deleanu, in urma cu 4 ani de la o suprafata de 3 hectare de viță de vie pe care a moștenit-o de la tatăl său, în Tarlaua Bejeneasa din Cotnari. Respectiva suprafață de teren se afla în exploatarea SC Cotnari SA în baza unui contract de arendă care ar fi fost încheiat în anul 2008. Numai că, Mihai Dolhăscu a contestat semnătura tatălui său pe contractul de arendă și a și depus o plângere  penală pentru fals și uz de fals la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău. Procurorii din Hârlău au clasat plângerea lui Dolhăscu. Dupa aceea, totul s-a intors impotriva lui Dolhăscu.

S-a ales cu două dosare penale dupa ce a depus plangere impotriva lui Deleanu

Mihai Dolhascu
Mihai Dolhascu

 

Dupa aceea, Dolhăscu a fost trimis in judecata, dupa cum am mai spus, in doua dosare penale. Ambele dosare au legătura cu disputa legata de cele 3 hectare de teren si plangerea depusa impotriva lui Deleanu. Astfel, în data 17.03.2017 Parchetul de pe langă Judecătoria Hârlău l-a trimis in judecata pe Mihai Dolhăscu pentru savarsirea infractiunii de distrugere (vezi aici). Asta deoarece,  fiind revoltat pe faptul că nu poate intra în posesia terenului său, Dolhăscu ar fi încercat împiedice utilajele SC Cotnari SA să mai lucreze suprafața respectivă. A fost acuzat ca in august 2018 a montat pe suprafata de teren disputata cu SC Cotnari SA mai multe dispozitive artizanale înțepător-tăioase, care au produs distrugeri la utilajele societății. in data de 5.07.2019, Curtea de Apel Iasi l-a achitat definitiv pe Dolhăscu in acest dosar. Al doilea dosar. Pe data de 12.08.2020, aceiasi procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău l-au trimis in judecată pe Mihai Dolhăscu pentru săvârșirea infracțiunii de „inducerea în eroare a organelor judiciare”. Asta deoarece, in plangerea penala depusă impotriva lui Deleanu ar fi sustinut ca semnatura de pe contractul de arendă incheiat cu SC Cotnari SA pentru cele 3 hectare de teren aflate in disputa este falsă. Dolhăscu a sustinut ca respectivul contract nu a fost semnat nici de el, nici de tatal sau. In urma unei expertize grafologice s-a constatat ca semnatura de pe contractul de arenda este reala si ca Dolhăscu nu avea dreptate. In acest dosar (vezi aici), Mihai Dolhăescu a fost condamnat la o pedeapsă de 1 an cu amânarea executării pedepsei. Sentinta nu este definitiva fiind cu apel la Curtea de Apel Iași.

Deleanu, două tone de vin șpagă la procuror

Înainte sa trecem mai departe si sa aratam ca pe de alta parte, toate plangerile penale depuse impotriva lui Deleanu sunt clasate trebuie sa reamintim ca, in anul 2013, DNA Iasi constata ca Deleanu l-a mituit cu 2 tone de vin pe Ghenadie Ciobanu, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău. „In timpul urmăririi penale s-a relevat faptul că, direct sau prin intermediul subordonatului său Ursache Ioan (conducător auto al Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău), inculpatul Ciobanu Ghenadie a întreținut o relație personală cu numitul Deleanu Constantin, director al SC Cotnari SA, în baza căreia  în perioada 2010-2011 inculpatul a achiziționat la un preț preferențial cantitatea de 1.865 litri de vin, aspect ce ar putea întruni elementele constitutive ale infracțiunii de conflict de interese”, se arata intr-o ordonanta emisa de DNA Iasi (vezi mai jos foto ordonanta DNA). Cu toate acestea, Deleanu a obtinut clasare si in acest dosar. Insa, Ghenadie Ciobanu a fost trimis in judecata de DNA Iasi pentru luare de mita fiind condamnat definitiv la 4 ani de inchisoare cu executare. Sa mai precizam ca in acelasi dosar au mai fost cercetati si alti procurori care activeaza si astazi la Parchetul de pe langa Judecatoria Hârlău. Mai multe detalii am prezentat in articolul <<Două tone de vin, șpagă la procuror! DNA: „Parchetul, o anexă a Cotnari SA”>>

 

ordonanta DNA Deleanu
ordonanta DNA Deleanu

Așa se îngroapă  dosarele lui Deleanu

Pentru a arăta cum sunt ingropate dosarele lui Deleanu amintim cazul Mariei Gorghe, o femeie din comuna Cotnari care in anul 2017, a depus plangere penală la Parchetul de pe langă Judecătoria Hârlău arătând că angajați de la combinatul de vinuri din subordinea lui Deleanu i-au dărâmat ilegal gardul, i-au ocupat abuziv proprietatea și i-au distrus recolta de pe teren. Procurorii din Hârlău au facut o ancheta in bataie de joc si intr-un final, dupa cum era si de asteptat, Deleanu si complicii sai au fost gasiti nevinovati. Ulterior, in urma unei plangeri depuse la instanta de Maria Gorghe, magistratii Judecatoriei Hârlău au constatat că ancheta a fost făcută in bataie de joc și au dispus refacerea cercetarilor. ”Admite plângerea formulată de petenta Gorghe Mărioara, în contradictoriu cu intimata SC Casa de Vinuri Cotnari S.A. , cu sediul în Cotnari, judeţul Iaşi . În temeiul art. 341 alin. 6 lit. b Cod de procedură penală, desființează ordonanţa procurorului nr. 371/P/2017 a Parchetului de pe lângă Judecatoria Hârlau și ordonanţa procurorului nr. 63/II/2/2017 a Parchetului de pe lânga Judecatoria Hârlau. Trimite cauza la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău pentru reluarea și completarea urmăririi penale în această cauză, urmând ca procurorul să completeze probatoriul și cu audierea în calitate de martori a numiților Andronic Viorel, Borș Tudor, Grancea Victor, Slăbuțu Constantin, Țăranu Adrian”, se arată în sentința pronunțată de magistrații Judecătoriei Hârlău, în dosarul 2725/239/2017 ca urmare a contestației depuse de Mărioara Gorghe, împotriva rezoluției prin care Parchetul Hârlău i-a scos nevinovați pe cei care i-au încălcat și distrus proprietatea.

Dosarul s-a intors la Parchetul de pe langa Judecatoria Hârlău unde a fost ingropat definitiv.

Patronii SC Cotnari SA urmăriți penal pentru fals si evaziune fiscală

Si procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi sunt nevoiti sa refaca cercetarile intr-un dosar in care au dat o solutie de clasare impotriva patronilor SC Cotnari SA. In articolul ”Deleanu si SC Cotnari SA: dosar penal pentru fraudă, fals și grup infractional”, publicat in data de 29 august 2021 am aratat ca magistrații Tribunalului au dispus ca procurorii ieșeni să înceapă urmarirea penala pentru savarsirea de catre patronii SC Cotnari SA si Casa de Vinuri Cotnari, a unor infractiuni de evaziune fiscală, spălarea banilor, constituirea unui grup infracțional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, înșelăciune și delapidare. Asta dupa ce procurorii au clasat acest dosar. Plângerea penală a fost depusă de prin reprezentant de niste tarani din Cotnari si anume,  Vasile Baciu, Ioan Apetrei și Constantin Grigoraș. Acestia au sustinut ca Deleanu ar fi scos sume mari de bani din contul companiei pretextând că ar fi platit taranilor carora li s-au retrocedat terenurile si investitiile de pe suprafetele respective, adică plantațiile de vie. Țăranii sustin insa că nu au primit banii.

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.