Primarul din Lespezi amendat cu 8.000 euro pentru incompetenta. In 5 ani n-a miscat o hartie

6479

@ Primaria comunei Lespezi, in frunte cu Ioan Lazar a fost amendata cu suma de 35.000 lei pentru ca a exploatat fara respectarea prevederilor legale cele 3 surse care alimenteaza comuna cu apa potabila, respectiv Vatarasu (Heci), fosta captare CAP Heci – Deal si cea de la scoala Bursuc Deal @ Asta in conditiile in care autoritatile au somat inca din anul 2013, Primaria Lespezi sa intre in legalitate @ Judecatorii i-au atras atentia lui Lazar asupra pericolului la care expune populatia prin lipsa autorizatiei deoarece astfel nu se cunoaste calitatea apei  @ Lazar a obligat multi locuitori din comuna care nu si-au platit amenzile sa munceasc in folosul comunitatii si in aceste conditii pentru plata acestei amenzi de 35.000 lei nu cumva primarului din Lespezi ar trebui sa i se opreasca leafa timp de un an?

La Primaria Lespezi din judetul Iasi putem vorbi fie de incompetenta fie de faptul ca cei care lucreaza in aceasta institutie in frunte cu primarul Ioan Lazar sunt iresponsabili. Astfel, o buna parte din comuna este alimentate cu apa potabila din trei surse locale, foraje facute in urma cu cu ceva timp, pentru care insa nu s-a obtinut nici pana astazi autorizatia de gospodarile a apelor. Administrația Naționala „Apele Romane”-Administrația Bazinala de Apa ‘’Siret” Bacau a somat inca din anul 2013, Primaria Lespezi sa depuna documentatia pentru autorizarea celor trei surse de apa respectiv Vatarasu (Heci), fosta captare CAP Heci – Deal si cea de la scoala Bursuc Deal. Timp de 5 ani, Administratia Nationala Apele Romane a dat dovada de flexibilitate stabilind pentru Primaria Lespezi mai multe termene pentru depunerea documentatiei de autorizare. Un ultimatum cu un alt termen a fost dat la inceputul anului 2018. Pentru ca nu s-a conformat, in data de 22.03.2018 prin procesul verbal seria ANAR nr. 0004496, Administratia Nationala Apele Romane a amendat Primaria Lespezi cu suma de 35.000 lei. ‘’Deoarece Primaria Lespezi nu a respectat nici ultimul termen acordat, in data de 22.03.2018, prin procesul verbal de constatare si sancționare a contravențiilor in domeniul gospodaririi apelor nr. 4496, s-a aplicat acesteia sancțiunea amenzii contravenționale in cuantum de 35.000 lei. Fapta de care se face vinovata, astfel cum a fost descrisa in cuprinsul procesului verbal este utilizarea a 3 surse de alimentare cu apa care nu sunt autorizate. Starea de pasivitate denota o incalcare grava a prevederilor legale privind funcționarea sistemelor de alimentare cu apa’’, a aratat Administrația Bazinala de Apa ‘’Siret” Bacau, institutia care a a aplicat sanctiunea finala.

Documentatia care trebuie depusa de primarie se refera la amplasamentul celor trei puturi, regimul de proprietate al terenului, debit, modalitate de exploatare, masuri de securitate si calitatea apei etc.

Judecatori: ‘’pericol pentru populatie’’

Primarul din Lespezi a incercat sa scape de amenda contestand in justitie procesul verbal prin care a fost amendat cu 35.000 lei. Recent insa, la Tribunalul Iasi, Lazar si Primaria Lespezi au pierdut definitiv procesul (vezi aici minuta sentintei) ceea ce inseamna ca trebuie sa plateasca aceasta uriasa amenda. Initial, Judecatoria Pascani inlocuise amenda cu avertisment pe motiv ca lipsa autorizatiei nu a avut inca efecte asupra sanatatii populatiei. Insa, magistratii de la Tribunalul Iasi au aratat ca judecatorii de la Pascani, nu au dreptate. ‘’Aceasta fapta este cu atat mai grava cu cat rezulta din inscrisurile de la dosar ca cele trei surse de apa sunt utilizate pentru alimentarea cu apa a populației, inclusiv pentru alimentarea cu apa a unei scoli primare, apa fiind utilizata in scop menajer si gospodaresc.  Faptul ca pana in prezent lipsa autorizației nu a avut consecințe asupra sanatații populației nu constituie un motiv pentru ca instanța sa inlocuiasca sancțiune amenzii cu cea a avertismentului, aceasta cu atata mai mult cu cat in lipsa autorizației nu se poate sti daca apa furnizata populației indeplineste cerințele legale cu privire la calitatea acesteia’’, au aratat magistratii ieseni

Lazar cum plateste amenda?

In ultimii doi ani, Primaria Lespezi a obligat mai multi locuitori din comuna care nu si-au platit amenzile sa presteze munca in folosul comunitatii. Pentru a-i oblige sa munceasca Lazar s-a adresat Judecatoriei Pascani cu cereri avand ca obiect ‘’inlocuire amenda cu munca in folosul comunitaţii’’. Astfel, instantele i-au obligat pe cetatenii respectivi sa munceaca pentru ca nu si-au achitat amenzile. Este vorba de zeci de cetateni din comuna. Dar amenda de 35.000 lei cine o va plati? Se va achita din bugetul local? Nu este normal sa fie achitata din bugetul local deoarece nu au gresit locuitorii comunei Lespezi ci primarul si angajatii din subordine. Daca va fi platita din bugetul local, primarul si angajatii nu ar trebui sa ‘’presteze munca in folosul comunitatii’’ adica sa li se retina salariile o buna perioada de timp? Curtea de Conturi are obligatia sa-i oblige pe cei care nu si-au facut datoria sa achite aceasta amenda.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.