Proiectul de regenerare urbana Palas – Sf. Andrei, al companiei IULIUS, va transforma o zona centrala subdezvoltata intr-una metropolitana

1067

Proiectul de regenerare urbană Palas – Sf. Andrei, al companiei IULIUS, va transforma o zonă centrală subdezvoltată într-una metropolitană

Aceasta este concluzia prezentării proiectului de revitalizare urbanistică, din cadrul conferinței – dezbatere SHARE Talks Iași, organizată de ABplus Events, alături de compania IULIUS. Cinci arhitecți internaționali din Turcia, India, Spania și România au vorbit despre cum se pot transforma orașele cu ajutorul arhitecturii și au prezentat exemple de proiecte, concepte și experiențe personale, care au trasat noi perspective.

Printre proiectele „desenate” pentru a dezvolta orașele lumii a fost prezentat și cel propus de compania IULIUS pentru extinderea ansamblului Palas şi revitalizarea unor zone insuficient valorificate din centrul oraşului, de pe strada Sf. Andrei. Acestea vor fi redate comunității printr-o investiție în valoare de peste 335 de milioane de euro, care va contribui la consolidarea unui business district puternic și la extinderea centrului orașului. Incluzând proiectul Palas, infuzia de capital a companiei IULIUS în Iaşi va ajunge la 600 de milioane de euro, cea mai mare valoare a unei dezvoltări imobiliare din România.

Arhitecții Matei Bogoescu (4B Arhitectura – România) și Kerem Yazgan (Yazgan Design Architecture – Turcia), care au lucrat la proiect și l-au prezentat, au subliniat că s-a acordat o atenție deosebită configurării clădirilor, astfel încât să respecte toate conurile de vizibilitate spre principalele monumente istorice ale oraşului și să garanteze prezervarea axelor vizuale esenţiale pentru peisajul cultural al Iaşului.

Pentru extinderea ansamblului Palas, pe segmentul office este prevăzută o clădire de birouri de 10 etaje, situată pe fosta staţie de carburanţi de pe strada Sf. Lazăr. Înălţimea noului imobil nu o va depăşi pe cea a clădirii simbol a Iaşului și nu se va suprapune peste axul de vizibilitate al Palatului Culturii de pe Bulevardul Ştefan cel Mare. De asemenea, o clădire office cu șase etaje se construiește în proximitatea United Business Center 2. Un al treilea imobil, cu 22 de etaje, va fi amplasat în capătul străzii Palas, în spatele Palas Mall, fără a afecta circulația din zona respectivă. La fel ca și celelalte imobile propuse în proiect, și acesta va respecta conurile de vizibilitate dinspre și spre cele mai importante clădiri ale orașului.

În plus, și esplanada Teatrului Luceafărul va fi reamenajată peisagistic, fiind integrată ca spaţiu pietonal şi de promenadă, în deplină armonie cu Palatul Culturii şi grădina Palas, iar ruinele Curţii Domneşti, situate între Palas Mall şi aripa de est a clădirii simbol, descoperite în anii `60, vor fi conservate și puse în valoare într-un circuit muzeal. Pentru Palas Mall este prevăzută o extindere cu două niveluri deasupra terasei dinspre Teatrul Luceafărul.

În zona Sf. Andrei, în prima fază va fi dezvoltată o clădire de birouri cu mai multe tronsoane, desfăşurată pe orizontală şi cu un regim de înălţime de maximum 7 etaje. Proiectul propune și o a două etapă, ce include un imobil cu 26 de etaje, care va respecta protejarea monumentelor istorice şi a imobilelor cu valoare arhitecturală deosebită și va păstra unghiurile de vizibilitate și punctele de percepție asupra acestora.

Proiectul companiei IULIUS presupune investiţii de peste 5 milioane de euro în lucrări de infrastructură, care vor avea un aport important la creșterea conectivităţii și accesibilităţii zonei: va fi creată o nouă arteră de circulație, care va conecta cele două mari bulevarde centrale – Str. Anastasie Panu și Str. Palat – cu Splai Bahlui mal stâng, iar alte străzi adiacente vor fi lărgite şi modernizate. De asemenea, vor fi amenajate noi accese pietonale și piste pentru biciclete. Investiții consistente vor fi realizate și în vederea modernizării infrastructurii de utilități publice și creării de noi rețele.

Alte 50 milioane de euro vor fi alocate amenajării a 1.500 de locuri în parcări subterane moderne, care, alături de spațiile disponibile în ansamblul Palas, vor face ca, în zona centrală, comunitatea să beneficieze de 4.000 de locuri de garare. Acestora li se adaugă și crearea a peste 500 de spații de parcare pentru biciclete.

Noul proiect include și o componentă „green”, o investiție de peste 3 milioane de euro în noi spații verzi, care vor include fântâni arteziene, alei pietonale, arbori şi plante variate. De amenajarea lor se va ocupa aceeaşi echipă internațională de specialiști care a realizat parcul Palas. De altfel, toate imobilele sunt proiectate în conformitate cu principiile „clădirilor verzi”, fiind prevăzute cu sisteme, aparatură și echipamente de ultimă generație, cu un consum redus de energie.

Întregul proiect de regenerare urbană va permite extinderea centrului orașului spre zonele adiacente și va reda comunității un areal nevalorificat și cu aspect de „periferie internă”.  Investiția va consolida și centrul de business al Iașului, care va atrage noi companii și va susține planurile de creștere ale celor deja prezente. Totodată, se vor crea peste 10.000 de noi locuri de muncă vor contribui la reţinerea talentelor în Iaşi şi vor oferi oportunități de carieră pentru absolvenții universităților din oraş. Ca și în cazul ansamblului Palas, primul proiect mixt din România și singurul din regiunea de nord-est a țării, noua investiție de amploare a companiei IULIUS va susţine dezvoltarea economică și socială a orașului și va contribui la creșterea nivelului de trai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.