Războiul în justiție dintre niște țărani și un milionar. Dosarul lui Deleanu îngropat cu probe false

2569
Constantin Deleanu si cei trei tarani protestand in fata Parchetului
Constantin Deleanu si cei trei tarani protestand in fata Parchetului

@ Zilele trecute, pentru a doua oară magistrații Tribunalului au cerut din nou procurorilor să completeze ancheta în dosarul în care șefii SC Cotnari SA sunt acuzați de  evaziune fiscală, spălarea banilor, constituirea unui grup infracțional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, înșelăciune și delapidare @ Asta deoarece nu au fost acceptate toate probele depuse de țărani iar proprietarii, Constantin Delenu si cei doi fii ai săi s-ar fi apărat cu acte false @ Reamintim că plângerea a fost depusă de niște țărani care au arătat ca SC Cotnari SA le-a luat luat terenurile si plantațiile de vie fara să-i despăgubească @ În plus reprezentanții țăranilor au depus o nouă plângere penală împotriva companiei Cotnari și asta deoarece au falsificat documente susținând că au cumpărat planțațiile de vie de la țărani, ceea ce nu este adevărat

Anchetă făcută ‘’în dorul Lelii’’ în dosarul penal în care, în urma unei decizii a magistraților Tribunalului a fost începută urmărirea penala împotriva sefilor SC Cotnari SA evaziune fiscală, spălarea banilor, constituirea unui grup infracțional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, înșelăciune și delapidare. Este vorba despre dosarul în care plângerea penală a fost depusă de țăranii din comunele Cotnari și Balș care au arătat că producătorul de vin SC Cotnari SA le-a luat terenurile fără să-I despagubească. Zilele trecute, magistrații Tribunalului au cerut din nou procurorilor (de la Parchetul de pe langa Tribunal) să facă lumină în acest dosar (vezi aici). Cererea la Tribunal a fost depusă de reprezentantul țăranilor care au arătat că ancheta bate pasul pe loc iar SC Cotnari SA, firma patronata de Constantin Deleanu si cei doi fii ai săi, Remus și Victor încearcă să iasă basma curate cu ajutorul unor documente false. Acesta a depus o contestație la Tribunal dupa ce a primit de la parchet o ordonanță din care reiese ca procurorii vor sa claseze dosarul în conditiile în care nu au administrat toate probele. ‘’În raport de ansamblul probator administrat in dosar prezența speță a fost lămurită sub toate aspectele reținându-se o stare de fapt conform cu realitatea sprijinită de analiza și interpretarea judicioasă a probelor administrate în cursul urmăririi penale’’, se arata într-o ordonanță semnată de Mihaela Apostol, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iasi. Asta în conditiile în care în dosarul care are numărul 671/P/2019, procurorii nu au acceptat toate probele depuse de țărani prin reprezentant. Mai mult decat atât SC Cotnari SA nu ar fi depus la dosar toate probele solicitate de Poliție.

O nouă plângere penală

În timpul dezbaterilor din sala de judecata a Tribunalului, cel in care oamenii s-au plans ca nu sunt lăsați sa depuna toate probele in dosarul penal s-a discutat despre necesitatea depunerii unei noi plangeri penale. Oamenii spun ca SC Cotnari SA, a depus la dosar un numar de 340 de acorduri care ar fi fost încheiate cu țăranii. Țăranii si Alecu Chitaru sustin ca acestea sunt false deoarece prevăd ca investițiile (plantațiile de vie) au aparținut oamenilor si ca ar fi fost cumpărate de SC Cotnari SA în baza unor contracte de vânzare-cumpărare, ceea ce nu este adevărat. Pentru ca acesta acorduri cu conținut nereal au fost depuse in ancheta penala, țăranii prin Alecu Chitaru au depus o nouă plângere penală. ‘’Organul de cercetare penală polistul și procurorii recunosc că Deleanu a săvârșit o infracțiune prin falsificarea acordurilor dar susțin ca s-au prescris deoarece ar fi fost  încheiate in perioada 2006-2012. Dar noi am depus o noua plangere penală pentru uz de fals deoarece acele acorduri false au fost depuse la dosarul de urmărire penală aflat în lucru la Parchetul de pe langa Tribunal. Cei de la Cotnari au sustinut că au fost întocmite contracte de vânzare-cumpărare la notariatul Petcu Georgeta și că ar fi plătit 25.000 euro pe hectar, ceea ce nu este adevărat. Au scos bani din firma in numele acestor acorduri dar banii nu au ajuns la țărani’’, a declarat Alecu Chitaru.

Acuzațiile de fraudă

Reamintim că infractiunile de evaziune fiscală și fals reclamate in acest dosar se referă tocmai la faptul că Deleanu ar fi scos sume mari de bani din contul companiei pretextând că ar fi plătit țăranilor cărora li s-au retrocedat terenurile, și investitiile de pe suprafetele respective, adică plantațiile de vie. Țăranii însă nu au primit banii. În aceste condiții se pune întrebarea unde s-au dus banii, o sumă important, având în vedere că este vorba de 25.000 dolari pentru un hectar, în discutie fiind circa 700 hectare. De asemenea a mai fost sesizat faptul ca SC Cotnari SA a vandut 660 hectare catre firma Avi Cooper Impex SRL din Botosani care potrivit unor surse este condusa de apropiați ai familiei Deleanu. Pentru cele 660 de hectare de teren firma din Botoșani a plătit 2.760.000 lei adică un preț de 4.200 lei pe hectar.

Deleanu si SC Cotnari SA: dosar penal pentru fraudă, fals și grup infractional

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.