Record. Un magnat a returnat urgent 3 milioane de euro pentru a-si scoate sotia din puscarie

10373
Tereza si Ioan Prisecaru
Tereza si Ioan Prisecaru

@ Judecatorii si procurorii au aflat astazi despre acest lucru @ Conform documentelor magnatul iesean Ioan Prisecaru, patronul grupului de firme Conex a platit prejudiciul de 3 milioane de  euro la numai 2 saptamani dupa ce sotia sa a fost condamnata la o pedeapsa de 5 ani cu executare @ Pentru a scapa de sechestru Prisecaru a dat in judecata DNA si ministerul de Finante

Magistratii ieseni au analizat astazi documentele prin care magnatul  iesean Ioan Prisecaru, patronul grupului de firme Conex a aratat ca platit prejudiciul de circa 3 milioane de euro, stabilit in dosarul de coruptie  in care sotia sa a fost condamnata la o pedepsa de 5 ani de inchisoare cu executare. Ioan Prisecaru a  depus la instanta aceste documente deoarece le-a cerut judecatorilor sa ridice sechestrul instituit de DNA pe niste suprafete de teren pe care le detine  in comunele Miroslava (localitatea unde are domiciliul si o parte din unitatile de productie) si in comuna Rediu. Ioan Prisecaru a aratat astazi prin intermediul avocatilor sai ca a platit prejudiciul de  13.453.181 lei la numai 2 saptamani dupa ce magistratii bucuresteni de la Curtea de Apel au pronuntat decizia definitiva in dosarul sus mentionat. Astfel, Tereza Prisecaru a fost condamnata definitiv la data de 16 ianuarie a.c iar prejudiciul a fost achitat la data de 31 ianuarie a.c. „Solicitam instantei sa ia act de acoperirea prejudiciului stabilit in sarcina subscrisei ca si parte responsabila civilmente fapt pe care vreau sa-l dovedesc prin cu ordinul de plata in suma de 13.453.181 lei in favoarea partii civile SN Nuclearelectrica Bucuresti dar si prin adresa nr.1428/2.02.2018 prin care SN Nuclearelectrica Bucuresti prin care partea civila confirma ca in data de 31.01.2018 a incasat suma de 13.453.181 lei”, a aratat firma Tess Industrie SA prin intermediul avocatilor.

Cererea a fost facuta in numele Tess Industrie SA deoarece aceasta este societatea prin care s-au facut afacerile ilegalel si in consecinta a suportat sechestrul DNA. Acesta este printre putinele dosare de coruptie in care prejudiciul este achitat atat de repede. Tanand cont de faptul ca oamenii de afaceri stau in aceasta perioada foarte prost cu lichiditatile si majoritatea se dezvolta prin credite nu puteam aprecia decat ca in acest caz prejudiciul a fost achitat intr-un timp scurt de la pronuntarea sentintei definitive. Sa luam in calcul ca a mai durat cel putin cateva zile pentru ca instanta sa transmita partilor un document oficial care sa reflecte aspecte din sentinta, document in baza caruia sa puteau face plati pentru acoperirea prejudiciul. Avand prejudiciul acoperit Tereza Prisecaru poate sa iasa din inchisoare dupa ce a ispasit doar o parte din pedeapsa. Sa nu uitam de asemenea ca un alt iesean si anume Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv in doua dosare de coruptie in urma cu 4 ani si, desi are de returnat prejudicii de peste 2 milioane de euro nu a inapoiat nici un ban statului roman.

Afaceri ilegale cu Nuclearelectrica

Alaturi de Tereza Prisecaru, in dosarul de coruptie respectiv au mai fost condamnati la cate sase ani de inchisoare cu executare trei fosti directori din cadrul Societatii Nationale Nuclearelectrica SA, respectiv Ioan Rotaru (fost director general), Traian Cezar Irimie (fost director economic) si Gheorghe Ispas (fost director de investiţii). De asemenea, prin aceeasi sentinta, condamnari de cinci ani, respectiv patru ani de inchisoare cu executare au mai primit Raducu Nemţanu, respectiv Andrei Tudor Anghelescu, reprezentanţi ai Tess Conex. Dupa cum s-a mai precizat judecatorii au mai dispus ca cei cinci condamnati sa achite, in solidar, o sumă totala de 13,4 milioane de lei. Prisecaru, supranumita de presa ieseana  „doamna de fier”, a fost trimisa in judecata de DNA fiind acuzata ca ar fi fost implicata intr-o afacere ilegala ce s-ar fi derulat între anii 2003-2005, Atunci, au precizat procurorii DNA, directorii Nuclearelectrica Ioan Rotariu si Traian Cezar Irimei ar fi semnat trei contracte de achizitii publice, fara a respecta legislatia, in urma carora firma Tess Conex ar fi obţinut ilegal 12,8 milioane de lei (4,5 milioane de euro, la momentul trimiterii în judecată – în 2010). „La randul sau, inculpatul Ispas Gheorghe, în calitate de director de investitii in cadrul S.N.N. S.A. Bucuresti – Direcţia Investitii Dezvoltare, a avizat un contract de achizitii in cursul anului 2003 încheiat in mod nelegal cu S.C. TESS CONEX S.R.L. De asemenea, acesta a emis mai multe note justificative privind achizitionarea din sursa unica de ţevi din inox cu incalcarea procedurilor privind achizitiile publice, societatea favorizată fiind S.C. TESS CONEX S.R.L.”, au aratat procurorii DNA in rechizitoriu.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.