Regele asfaltului a sfeclit-o din nou. Pedeapsa exemplara pentru lucrari ilegale pe drumurile din Iasi

10610

@ Condamnata pentru infractiuni de coruptie, compania Eky Sam patronata de Ioan Echimov a fost amendata recent de Politia Rutiera pentru ca a demarat o serie de lucrari de asfaltare fara sa aiba avizele prevazute de Lege @ Eky Sam a inceput lucrarile de asfaltare pe doua drumuri judetene importante din judetul Iasi in conditiile in care Politia Rutiera daduse un aviz negativ pentru restrictiile de circulatie propuse @ Eky Sam a fost amendata cu 14.500 lei @ Sa nu uitam ca firma lui Echimov se judeca in prezent cu cetatean basarabean care solicita despagubiri deoarece si-a distrus masina pe drumul Iasi-Botosani deoarece artera de circulatie se afla in reparatie iar Eky Sam nu semnalase santierul in mod corespunzator

Condamnata recent pentru infractiuni de coruptie, cunoscuta firma de asfaltari Eky Sam din Targu Frumos, patronata de Ioan Echimov a fost sanctionata la fel de recent de Politia Rutiera pentru ca a demarat ilegal o serie de lucrari pe doua drumuri importante din judetul Iasi. Pentru a demarat aceste lucrari fara avizul Politiei Rutiere, Eky Sam a primit o amenda exemplara in cuantum de 14.500 lei. Astfel, la data de 11.10.2017 SC Eky Sam SRL a incheiat cu Consiliul Judetean Iasi, contractul de executie lucrari nr. 7525/11.10.2017 avand ca obiect ”covoare bituminoase pe drumurile judetene DJ208J și DJ 281A”, pe segmentele Miclauseni-Butea respectiv Harlau-Deleni. La data de 13.10.2017 prin adresa 7.604 Consiliul Judetean Iasi a emis ordinul de incepere a lucrarilor. Cateva zile mai tarziu adica pe data de 17.10.2017 s-a solicitat avizul Politiei Rutiere pentru instituirea restrictiilor de circulatie pe durata executiei contractului. La data de 08.11.2017, Compania Eky Sam a fost notificata de Politia Rutiera ca nu este de acord cu restrictiile de circulatie propuse pe sectoarele de drumuri pentru care incheiase contract cu Consiliul Judetean pentru pe intreaga perioada a desfasurarii lucrarilor de reparatii. In aceiazi un echipaj al Politiei Rutiere s-a deplasat pe DN 28 si au observat ca Eky Sam, demarase o serie de lucrari de reparatii pe DJ 208J pe directia Miclauseni-Butea. Mai mult decat atat s-a putut constata ca firma impusese o serie de restrictii de circulatie chiar la intersectia DN 28 cu DJ 208 J, in zona castelului Miclauseni in conditiile in care obtinuse un aviz nefavorabil. In acest sens a fost intocmit procesul verbal PISX nr. 0199007/10.11.2017 compania fiind sanctionata contravantional cu amenda in cuantum de 14.500 lei reprezentand 100 puncte-amenda. Eky Sam a contestat amenda in justitie si a obtinut o reducere a acesteia pana la cuantumul de 3.045 lei. In procesul deschis de Eky Sam nu a fost pronuntata inca o sentinta definitiva.

Despagubiri pentru lucrari nesemnalizate corepunzator

Unii ar fi tentati sa puna sanctiunea Politiei Rutiere pe seama unui exces de zel decretand ca ”este bine ca se repara drumurile” iar obtinerea avizului pentru restrictii de circulatie este o chestiune minima birocratica. Cu toate acestea au fost inregistrate in ultimii ani in Romania, suficiente situatii in care s-au produs accidente rutiere cu pierderi de vieti omenesti pentru ca se efectuau lucrari de reparatii pe drumuri iar acestea nu au fost semnalizate corespunzator. De altfel, in aceasta perioada compania Eky Sam se judeca cu un cetatean de origine basarabeana pe nume Viorel Jumiga care solicita despagubiri deoarece si-a distrus masina pe care firma lui Echimov efectua o serie de lucrari de reparatii. Jumiga sustine ca a fost victima unui accident deoarece lucrarile nu erau semnalizate corespunzator. Astfel, pe data de 30.03.2014 , Viorel Jumiga se deplasa catre Botosani cu masina prietenului sau, un vehicul marca Mercedes. Jumiga sustine ca se deplasa cu viteza regulamentara spre directia Botosani prin localitatea Plugari cand a intrat intr-o groapa care nu era semnalizata si s-a rasturnat. Jumiga si proprietarul masinii au obtinut de la Tribunal despagubiri de 3.000 de euro dar au fost nemultumiti si au declarat recurs la Curtea de Apel Iasi. Nici in acest dosar nu a fost pronuntata inca o sentinta definitiva. Dupa cum s-a mai precizat evenimentul in urma caruia cei doi cetateni si-au avariat masina s-a petrecut pe data de 30.03.2014, adica in perioada in care drumul judetean 282B Iasi-Botosani era in curs de modernizare, licitatia pentru realizarea lucrarilor fiind adjudecata de firma Eky Sam SRL in asociere cu societatile Transporturi Auto SA si Enviro Construct SRL. De precizat ca firma Eky Sam era lider al asocierii fiind titular al contractului de asociere. „Portiunea de drum nu era semnalizata si de aceea reclamantul a fost luat prin surprindere de schimbarea starii drumului”, se arata in actiunea deschisa in justitie de cei doi cetateni basarabeni.

Condamnare pentru coruptie

Dupa cum spuneam mai sus, firma Eky Sam a fost condamnata pe data de 24 mai a.c pentru infractiuni de coruptie in dosarul in care fostii primari si viceprimarul comunei Ion Necuce au fost judecati pentru frauda cu fonduri europene, folosind in savarsirea infractiunilor documente puse la dispozitie de firma lui Echimov. In final, firma Eky Sam s-a ales cu o amenda penala de 75.000 lei pentru savarsirea infractiunii de complicitate la obtinerea de fonduri cu documente false. Compania a fost achitata insa pentru infractiunea de fals in inscrisuri, fapta pentru care fusese condamnata la Tribunal. De asemenea, din prejudiciul total de 638.030 lei, SC Eky Sam SRL trebuie sa achite doar 104.855 lei iar diferenta de 533.175 lei trebuie achitata de fostul primar Constantin Stefan si de fostul viceprimar Neculai Musat. Fostul primar Vasile Rusu a murit in timpul procesului. Mai reamintim ca este vorba despre fondurile europene care erau destinate pentru intretinerea pasunii comunale dar care au fost folosite in interes personal de inculpatii condamnati.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.