Regionala CFR Iași stă pe un butoi de pulbere. Urmează un val de disponibilizări

4590
CFR Marfa
CFR Marfa

@ Din Regionala CFR Marfă vor fi disponibilizați aproape jumătate din salariați dar liderii de sindicat spun ca sunt vizate de reorganizare si regionalele CFR Călători si CFR Infrastructură @ „Dacă nu se dau salarii compensatorii vom pregăti proteste. Deocamdata sunt discuții numai la CFR Marfa unde trebuie disponibilizati 1.400 de salariați dar inteleg ca se vor pune in discuție si unele restructurări de personal și la Călători si Infrastructura”, a spus Marian Epure, vicepreședinte Marfă al Federației Naționale a Sindicatelor Comercial Vagoane

Un nou plan de reorganizare și restructurare prezentat Ministerului Transporturilor de șefii CFR Marfă i-a pus pe jar pe angajații companiei și asta deoarece foarte mulți dintre ei își vor pierde locul de muncă. Astfel, potrivit acestui plan  la nivel național, din cei 4.814 salariați vor fi disponibilizați 1.400 iar la Regionala Moldova din cei 319 salariați vor fi disponibilizați 140 de angajați. De subliniat ca vor fi vizați de disponibilizari si mecanici de locomotiva in condițiile in care in sistemul feroviar se inregistreaza un deficit de angajati calificati pentru aceasta profesie. In perioada 2017-2019, CFR Marfă a școlarizat un numar de 300 de mecanici de locomotiva care acum sunt vizați de disponibilizari. „Deocamdată nu s-au parcurs toate etapele, urmeaza anumite concedieri. Credem ca nu disponibilizarile sunt solutia pentru rentabilizarea companiei ci recuperarea pieței de transport pe care am pierdut-o in ultimii ani din cauza managementului prost. Noi ne confruntam si asa cu un deficit de personal. Nu ne vom putea desfasura activitatea daca facem si disponibilizari”, a spus Ioan Cazacu, presedinte Uniunea Sindicatelor Vagoane Regionala Iași

Restructurarea companiei este determinata de scaderea veniturilor, in ultimii ani. În 2020, pe fondul pandemiei de coronavirus CFR Marfă a inregistrat o scadere cu 4,2 milioane tone (22 la suta) a volumului de marfa transportat.

Urmeaza si celelalte companii CFR?

Marian Epure, vicepreședinte Marfă al Federației Naționale a Sindicatelor Comercial Vagoane sustine ca in cazul in care angajatii CFR Marfa care vor fi disponibilizati nu vor primi salarii compensatorii, sindicatele vor organiza actiuni de protest. „Dacă nu se dau salarii compensatorii vom pregăti proteste. Deocamdata sunt discuții numai la CFR Marfa unde trebuie disponibilizati 1.400 de salariați dar inteleg ca se vor pune in discuție si unele restructurări de personal și la Călători si Infrastructura”, a spus Marian Epure.

Contactat telefonic, Constantin Axinia, directorul Regionalei CFR Calatori a spus ca nu a fost informat in legatura cu necesitatea unor disponibilizari. „La noi nu a venit nimic, nu s-a discutat nimic”, a spus Axinia.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.