Șeful Tribunalului scăpat de colegi de o amendă. Legea nu permitea acest lucru

1337
Narcis Violin Stoica
Narcis Violin Stoica

@  Mașina vicepreședintelui Tribunalului Iași, Narcis Violin Stoica (fost președinte al aceleiași instanțe) a fost suprinsă rulând fără rovinietă in localitatea Crasna din județul Vaslui @ Narcis Stoica a fost amendat cu 250 lei dar a contestat sancțiunea in instanță @ La Judecătoria Iași amenda i-a fost anulata deși se dovedise clar ca Narcis Stoica era proprietarul mașinii iar la Tribunal amenda a fost inlocuită cu avertisment deși OG 15/2002 privind plata rovinetei nu conține deloc cuvântul „avertisment” referindu-se doar la amenzi

Narcis Violin Stoica, fostul președinte al Tribunalului Iași in prezent vicepreședinte al aceleiasi instanțe a scăpat de o amendă primită dupa ce masina sa a rulat fara rovinietă, dupa ce a facut o contestație judecata de colegii si „subordonații” săi (facem precizarea ca subordonarea este pur administrativa, ține doar de chestiuni de organizare a instanței). Astfel, camerele de luat vederi ale CNAIR au surprins in data de 06.04.2018 masina proprietatea judecatorului Narcis Violin Stoica circuland pe DN 24, Km 104 + 225 m, pe raza localității Crasna, jud. Vaslui, fără a deține rovinietă valabilă. La data de  03.07.2018, CNAIR a intocmit procesul verbal seria R18 nr.0315806, Narcis Violin Stoica fiind sancționat cu 250 lei. Deși sancțiunea reprezintă 0,12 din leafa încasată de Narcis Stoica de la Tribunal in anul 2016 acesta a contestat procesul verbal întocmit de CNAIR – CESTRIN si dupa cum am mai precizat amenda i-a fost înlocuită cu avertisment.

Judecătoria i-a anulat amenda

La o luna dupa intocmirea procesului verbal de contravenție Narcis Violin Stoica depune contestația la Judecătoria Bârlad dar aceasta intanță constata ca nu este competentă teritorial și trimite  dosarul la Judecătoria Iași. Procesul se reia in iunie 2019 la Judecătoria Iași. Pe 21 iunie 2019, Judecatoria Iași anuleaza procesul verbal intocmit pe numele lui Narcis Violin Stoica pe motivul ca acesta nu mai era utilizatorul masinii surprinse circuland fara rovinietă. Narcis Stoica a prezentat un contract de comodat  incheiat la data  14.01.2011 cu cabinetul stomatologic al soției sale CMI Mis-Dent.

Faptă care prezintă pericol social

CNAIR  a formulat apel la Tribunal unde amenda este inlocuita cu ”avertisment”. Judecatorul care a analizat apelul formulat de CNAIR a constatat ca procesul verbal de contravenție a fost legal si temeinic. Judecatorul Tribunalului a aratat ca potrivit Legii sancțiunea pentru neplata rovinietei se aplica proprietarului autoturismului. In certificatul de inmatriculare figura ca si proprietar Narcis Violin Stoica. Prin contractul de comodat acesta a cedat folosinta nu si proprietatea asupra vehiculului. Cu toate acestea judecatorul a inlocuit amenda cu avertisment. Asta in condițiile in care OG 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România (actul normativ care reglementeaza plata rovinetei ) nu prevede sancțiunea „avertismentului”. Cu toate acestea judecatorul a invocat art.7 alineatul 3 din OG nr. 2/2001, privind regimul juridic al contravențiilor care prevede ca „avertismentul se poate aplica și în cazul în care actul normativ de stabilire și sancționare a contravenției nu prevede această sancțiune”. De asemenea judecatorul care l-a scăpat amenda i-a atras atenția lui Narcis Stoica ca a savarsit o fapta care prezinta pericol social. „Atrage atenţia petentului asupra pericolului social al faptei săvârşite şi recomandă acesteia să respecte dispoziţiile legale”, se arata in sentinta Tribunalului (vezi aici). Așa a scăpat judecatorul Narcis Stoica de amendă. Facem precizarea ca si in cazul altor persoane fizice au fost admise (la Judecătorie sau Tribunal) contestațiile impotriva proceselor verbale intocmite pentru neplata rovinetei insa cei mai mulți au pierdut aceste procese. Nu am intalnit insa nici un alt caz in care amenda sa fie inlocuita cu avertismentul.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.