Șmecherul de la firma Geo Myke pică pe studiul de caz al DNA. Contracte cu dedicație de milioane de euro

2903
Dragos Ciopate- Geo Myke
Dragos Ciopate- Geo Myke

@ Firma de consultanță a lui Dragoș Ciopate unul dintre tinerii afaceristi șmecheri bine infipți in PNL Iasi a  obtinut in numai doi ani nu mai putin de 100 de contracte cu primarii din judetul Iasi, toate  prin incredintare directa prin evitarea licitatiei @ Valoarea acestor contracte ajunge la aproape 1,6 milioane euro @ Directia Nationala Anticoruptie a publicat recent un studiu despre abuzul in serviciu in domeniul achizitiilor publice in care s-a aratat ca in foarte multe cazuri  institutiile publice  impart un contract cu o valoare mare in mai multe contracte cu valori mai mici pentru a evita pragul valoric care face obligatorie organizarea licitatiei si a alege astfel firma preferata prin incredintare directa @ Ori, vom arata in randurile de mai jos ca firma lui Dragos Ciopate, Geo Myke SRL a obtinut contacte prin incredintare directa prin aceiasi metoda @  Au fost primarii din judetul Iasi care i-au atribuit in aceiasi zi, intr-un singur minut si cate doua contracte desi in ambele situatii era vorba despre servicii similare

Numai la DNA Bucuresti par sa se vada metodele folosite de afaceristii bine infipti in politica pentru a se imbogati din afaceri cu statul. Va vine sa credeti ca anul trecut, in plina pandemie, pe cand unii inchideau portile afacerilor, societatea Geo Myke SRL, firma de „consultanta” a lui Dragoș Ciopate, un tanar afacerist bine infipt in PNL Iasi obtinea  prin  incredintare directa, fara licitatie, nici mai mult nici mai putin decat  51 de contracte cu  primariile din judetul Iasi si din judetele limitrofe iar valoarea acestora a ajuns lal  4.851.200  lei? Problema este ca modalitatea prin care au fost atribuite aceste contracte cam pica pe studiul de caz al DNA. Astfel, DNA Bucuresti a publicat recent un studiu (vezi aici) in care arata ca una dintre cele mai frecvente metode  prin care se fraudeaza achizitiile publice este cea prin institutia publica divide un un contract cu o valoare mare in mai multe contracte mai mici astfel  incat sa se evite pragul valoric de organizare a licitatiei si sa fie aleasa firma al carei patron are deja o intelegere cu primarul in cazul in care este vorba despre o primarie. „Se fac demersuri pentru achiziția succesivă și la un interval scurt de timp a unor loturi de produse similare. Pentru fiecare contract în parte, se aplică procedura selecției de ofertă, deși valoarea totală anuală a achizițiilor pentru acel tip de produs impunea, conform legii, organizarea unei licitații. Cu alte cuvinte, achiziția se fragmentează în părți mai mici înscopul aplicării unei proceduri mai puțin transparente și mai puțin competitive”, se arata in studiul de caz al DNA.

Studiul de caz al DNA aplicat  pe contractele lui Ciopate

Ori in cazul contractelor obtinute de firma lui Ciopate, Geo Myke gasim inca din anul 2019, exemple care se integreaza perfect in tabloul abuzurilor descris de DNA. Astfel, in data  de 14.01.2019, intr-un  singur minut, comuna Bals a atribuit  doua contracte catre firma Geo Myke, ambele prin incredintare directa din catalogul electronic. De asemenea, ambele contracte au ca obiectiv modernizarea infrastructurii de cai de acces si rutiere din comuna Balș. Astfel, primul contract in valoare de 32.000 lei a fost atribuit pe 14.01.2019 la ora 9.06 si are ca obiectiv „Servicii de proiectare tehnica pentru constructia de lucrari publice” referindu-se la aleile pietonale din  comuna. Al doilea a fost atribuit  la  ora 9.07 in aceiasi zi si are ca obiectiv ”Realizare, reactualizare SF si documentatie tehnica pentru drumurile de interes local” referindu-se la drumurile comunale. Aceste contracte puteau fi scoase la licitatie impreuna, inginerul care stie sa proiecteze un drum stie sa proiecteze si niste alei pietonale.

Mai departe,  pe data de 16 ianuarie 2019, orasul Liteni din judetul Suceava, atribuie  prin incredintare directa catre Geo Myke doua contracte unul in valoare de 128.000 lei avand ca obiectiv DALI/Studiu de fezabilitate, doc. pentru obtinerea avizelor si acordurilor conform certificatului de urbanism pentru obiectivul de investitii „Modernizare drumuri in oras Liteni, Judetul Suceava”  si un altul in valoare de 132.000 lei avand ca obiectiv „Documentatie de avizare a lucrarilor de interventie (D.A.L.I)/Studiu de fezabilitate, documentatii pentru obtinerea avizelor si acordurilor conform certificatului de urbanism pentru obiectivul de investitii „Modernizarea drumuri in oras Liteni, Judetul Suceava”. Deci inca doua contracte cu obiective similare care au divizate astfel incat  sa se evite licitatia, adica sa elimine concurenta care ar putea sa-i sufle contractul lui Dragoș Ciopate.

De asemenea, in data de 3.06.2019 comuna Oțeleni, din județul Iași atribuie firmei Geo Myke un contract in valoare de 130.000 lei pentru intocmirea studiului de fezabilitate in pentru obiectivul „Reabilitare drumuri de interes local pentru eliminarea efectelor inundatiilor din Comuna Oteleni, judetul Iasi”. O luna mai tarziu, aceiasi comuna atribuie aceluieiasi firma un contract cu aceiasi valoare pentru  obiectivul „Modernizare drumuri de interes local in Comuna Oteleni, judetul Iasi” tot in valoare de 130.000 lei. Un an mai tarziu pe 14 august 2020, Primaria comunei Oteleni atribuie catre Geo Myke, tot prin incredintare directa „serviciile de proiectare” a drumurilor din comuna valoarea contractului fiind de 30.000 lei. In cazul de  fata avem trei contracte avand ca obiectiv modernizarea drumurilor comunale din comuna Oteleni judetul Iasi. Si in acest caz s-a ”spart” contractul in trei parti pentru a se evita pragul valoric care facea obligatorie  organizarea unei licitatii publice  cu mai multi participanti.

Aceiasi schema si in anul  2020

Dupa cum spuneam mai sus, anul trecut Dragoș Ciopate s-a imbogatit prin aceiasi schema aplicata in cardasie cu primarii. Tot pentru a evita licitatia pe data de 11.12.2020, comuna Epureni din judetul Vaslui a atribuit catre Geo Myke prin incredintare directa doua contracte intr-o ora, unul in valoare de 134.000 lei si un altul in valoare  de 132.000  lei ambele vizand modernizarea drumurilor comunale. Pentru a parea ca este vorba despre doua servicii diferite primul contract a fost botezat  „Servicii de proiectare tehnica pentru infrastructura de transport” iar al doilea a fost denumit ”Studiu de fezabilitate/DALI/Documentatie/Avize”. Exemplele pot continua.

Contracte de peste  1,6 milioane euro in doi ani

In anii 2019 si 2020 firma Geo Myke a obtinut prin metodele descrise mai sus contracte de peste 1,6 milioane euro incheiate cu primarii din judetele Iasi, Vaslui, Suceava si Neamt. Intr-o editie anterioara in articolul cu titlul  „Mafia PSD-ALDE in afaceri cu statul la Iasi. Niste smecheri incaseaza de la buget 5000 euro/zi”, am aratat ca in anul 2019, firma Geo Myke SRL a obtinut prin incredintare directa de la primariile din judetul Iasi si alte judete limitrofe contracte, prin incredintare directa, fara licitatie in valoare de 2.777.000 lei. Lista primariilor care i-au alimentat conturile lui Ciopate in anul 2019 este urmatoarea: Oțeleni, Comarna, Șipote, Baia, Pipirig, Berzeni, Buhuși, Fărcașa, Moțca, Movileni, Țibucani, Urechești,  Verești, Liteni și Balș. In anul 2020, in plina pandemie cand primariile n-au functionat Dragos Ciopate a prosperat si mai mult, a castigat mai mult decat in anul anterior cand a fost un an normal.  Astfel, in anul 2020, primariile din judetele Iasi, Vaslui si Suceava (cele mai multe din  judetul Iasi) i-au atribuit lui Dragos Ciopate prin incredintare directa fara licitatie, nici mai mult nici mai putin decat 51 de contracte in valoare totala de 48.512.200 lei adica 1 milion de euro. Vorbim de primarii precum Comarna, Bivolari, Sinesti,  Epureni, Murgeni (Vaslui), Pipirig (Neamt), Mironeasa, Dobrovat, Letcani, Popești etc.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.