Super-Robotul de la Neuro a facut astazi prima operatie pe coloana. Video senzational

1817

@ Prezentam  un material video cu o interventie pe coloana realizata astazi de Robotul Mazor X, achizitionat recent de Spitalul de Neurochirurgie @ Primul pacient, un barbat de 56 ani care a cazut de la o inaltime de 7 metri si si-a fracturat doua vertebre

Robotul medical Mazor X achizitionat la sfarsitul anului trecut de conducerea  Spitalului de Neurochirugie din Iasi a efectuat astazi prima operatie. Primul pacient operat de Mazor X a fost un barbat in varsta de 56 de ani care a cazut de la o inaltime de 7 metri si si-a fracturat doua vertebre. Fiind sprijinit de o echipa coordonata de cunoscutii chirurgi Eugen Cezar Popescu si Bogdan Costechescu, robotul Mazor X a avut misiunea de a fixa 8 suruburi pentru fixarea fragmentelor de coloana afectate. Cu ajutorul unui sistem video, presa dar si oficialitatile invitate, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, ministrul Comunicatiilor, Sorina Pintea dar si presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa  au putut sa vada robotul in actiune, in timp ce efectua  interventia chirurgicala.  „Dupa aceasta operatie, dupa vreo 2 – 3 zile, pacientul va putea pleca acasa pe picioarele sale. Este o procedura minim invaziva, nu trebuie sa mai taiem ca inainte, sa deschidem mai mult coloana, sa se piarda sange etc. Operatia initiala a fost realizata virtual, s-au facut masuratorile necesare, s-a stabilit unghiul surubelor etc. Timpul interventiei se reduce semnificativ. Inainte, o astfel de interventie dura cateva ore. Robotul si-a facut treaba”, a spus Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirugie Iasi.

Modul in care functioneaza acest robot a fost prezentat de Dezvaluirea.ro in editia din  4 ianurie a.c.  in articolul cu titlul „Un robot venit din viitor va opera la Neuro. Moment istoric in medicina ieseana„. „Pentru medicina ieseana viitorul insemna robotica”, a adaugat Lucian Eva.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.