Un robot venit din viitor va opera la Neuro. Moment istoric in medicina ieseana

6679

@ Un robot unic in lume va efectua operatii pe coloana vertebrala la Spitalul de Neurochirurgie Nicolae Oblu din Iasi @ Practic, spitalul iesean este primul din lume care a achizitionat acest robot care elimina eroarea umana din interventiile pe coloana @ In valoare de 1,2 milioane euro, robotul a fost achizitionat cu sprijin financiar de la Consiliul Judetean

Moment istoric in medicina ieseana marcat de Spitalul de Neurochirugie Nicolae Oblu care a achizitionat un robot unic in lume pentru interventiile chirurgicale pe coloana. Spitalul iesean este primul din lume care a achizitionat primul aparat din actuala generatie a robotului Mazor X produs de gigantul Medtronic, companie americana lider mondial in tehnologie medicala de ultima generatie. In spitalele din lume mai sunt inca 24 roboti Mazor X dar acestia sunt din generatii anterioare. In Europa, ultimul aparat de acest fel, dar dintr-o generatie precedenta a fost achizitionat de un spital din Lausanne, Elvetia. „Traim un  moment istoric, este o alta etapa in medicina ieseana. Este vorba despre un robot dedicat chirurgiei spinale care elimina orice eroare umana in realizarea implanturilor. Este un moment de bucurie pentru echipa acestui spital”, a explicat Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirugie.

„Daca vrei sa traiesti te operezi la Iasi sau la Viena”

Aparatul care a costat 1,2 milioane euro a fost achizitionat cu sprijin financiar de la Consiliul Judetean. De altfel, la conferinta de presa in care s-a facut acest anunt foarte important pentru ieseni si nu numai, a participat si presedintele Consiliului Judetean, Maricel Popa precum si medicul-deputat Tudor Ciuhodaru, cel care a facut in permanenta lobby pe langa autoritatile guvernamentale pentru a finanta achizitiile de aparatura la spitalele iesene. „In prezent, ora exacta in neurochirurgie in tara  se da la Iasi. Am achizitionat pentru Spitalul de Neurochirurgie un robot, model unic in lume. Acum avem cea mai moderna sala de operatie din tara”, a spus Maricel Popa.

Lucian Eva a completat cele afirmate  de seful CJ cu povestea unui pacient din Cluj salvat la Spitalul de Neurochirurgie. „Omul a venit cu o oarecare afectiune de la Cluj. Medicii de acolo i-au spus ca daca vrea sa traiasca trebuie sa se opereze la Iasi sau Viena. A venit si s-a operat la Iasi si a plecat de la noi pe picioarele sale”, a mai spus Lucian Eva.

Un robot cu un creier si un brat

Modul in care functioneaza acest robot a fost explicat de medicul Cezar Eugen Popescu, coordonatorul compartimentului de chirurgie spinala de la Spitalul de Neurochirurgie. „Introducerea robotilor reprezinta un pas urias in medicina spinala. Acest lucru s-a petrecut in urma cu 10 ani. Acest robot pe care l-am achizitionat la Spitalul de Neurochirurgie reprezinta prima unitate de acest tip din lume. Acesta este formata dintr-o unitate centrala si un brat robotic atasat la masa de operatie”, a explicat  Eugen Popescu.

Practic a mai explicat renumitul chirurg, medicul care opereaza, combina scanarile computerizate de topografie (CT) ale coloanei vertebrale individuale cu software-ul Mazor X pentru a stabilit ”planul de actiune” cum ar fi implantarea unui surub pe una dintre vetrebre. Surubul este implantat de bratul robotic cu o precizie de suta la suta dar nu fara sa aiba indrumari precise stabilite de computer cu ajutorul chirurgilor. Dimensiunea surubului este stabilita de medic. De asemenea inciziile necesare, dechiderea locului de interventie este realizata tot de chirurg. Robotul are misiunea de a implanta „divece-ul” cu cea mai mare precizie acolo unde trebuie.

Managerul Lucian Eva a adaugat ca prin achizitonarea acestui robot s-a facut un pas urias in tratarea unor afectiuni grave cum ar fi scoliozele la copii.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.